Acht eenpansgerechten voor drukke werkdagen

13 oktober 2015 | Recepten

De herfst is nu toch écht terug in het land. Hoewel we nog wel kunnen genieten van enkele mooie dagen, zijn de dagen al heel wat korter, de temperaturen lager en de bomen minder groen. En met die kleurloosheid sluipt ook de vermoeidheid ons huis weer binnen. Ik rol slaperig mijn bed uit als de wekker zijn tweede “snooze”-signaal gegeven heeft, en de meisjes hijs ik wat later slaapdronken uit hun warme bedjes.

Toen ik zag dat het thema van de Boost your positivity-campagne deze week “Work” is, begon ik na te denken over de combinatie van een voltijds werkende mama en het droombeeld van”mijn-familie-gezond-en-zelfgemaakt-eten-voorschotelen”. Voor mij is het ondenkbaar om dagen na elkaar niet zelf te koken. Ik word slechtgezind als ik te vaak eet om mijzelf te voeden, en niet om te genieten. We slaan wel eens een dag over, waarop we ons beroepen op een (zelfgemaakte) diepvriesmaaltijd of een afhaalpizza, maar meestal probeer ik toch zelf nog iets in elkaar te flansen. De repetitieve handeling van het snijwerk helpt mij te ontspannen, tot rust te komen en mijn  hoofd helemaal leeg te maken.

Het koken is dus niet echt het probleem, maar het vooruitzicht van het slagveld dat ik na de maaltijd in de keuken aantref, en de afwas die daarmee gepaard gaat… dat is al genoeg om mij te doen besluiten een avondje over te slaan. Voor dat soort dagen heb ik een lijstje gemaakt met eenpansgerechten: maaltijden die je slechts één vuile kookpot bezorgen. En zo lukt het me om regelmatig een frituurbezoek te vermijden, of de supermarktlasagnes toch maar in de rekken te laten staan. Ik hoop dat deze lijst ook jou kan helpen om drukke werkdagen te overleven.

Snel zeesouper

Snel zeesouper van Nigella
  • Pin

Haal wat standaard ingrediënten in huis, gooi alles samen in een sudderpan, en voor je het weet staat deze geurige Nigella-klassieker op tafel. Geef er een stukje ciabatta of stokbrood bij om de pan schoon te vegen, en je avond start lekker relaxed! 😉

Easy peasy pasta

IMG_7028
  • Pin

Dit is een absolute favoriet ten huize Lepeltje lekkers. De zoete erwten, het zout spek en de fluweelzachte saus zorgen voor een heerlijke combinatie. Twintig minuten bereidingstijd, en je hebt dit troostende gerecht op je bord.

Griekse courgettetaart met prei en feta

Ik geef toe: de foto doet het gerecht geen eer aan. Maar hij dateert dan ook uit de begindagen van mijn blog. Laat dit je echter niet tegenhouden: dit gerecht is lekker vullend, verwarmend en toch gezond. Op de foto heb ik trouwens twee pannen gebruikt – beken ik – maar als je start met een ronde hapjespan hoef je het mengsel nadien niet in een bakvorm over te scheppen.

Kip met pernod en venkel

Een eenpansgerecht pur sang! Aardappels, groenten, vlees: het gaat allemaal in dezelfde pan. Het resultaat is een verfijnd bistrogerecht dat iedereen kan bekoren.

Laksa van kalkoen met Thaise aubergine


Hoewel ik bijna dagelijks nieuwe gerechten uitprobeer, zijn er toch een aantal klassiekers die telkens terugkeren. Dit is er één van. Deze thaise “soep” met kalkoen, aubergine en shi-take is geurig en aromatisch, en geeft net genoeg “comfort” om na een drukke dag helemaal te kunnen relaxen.

Pompoenpasta met hazelnootpesto

Ik bedacht dit recept voor de Libelle Foodbloggerswedstrijd vorig jaar. En het is nog steeds een toppertje. Zoete pompoen, bittere radicchio, zout spek, romige feta, pittige pesto: het perfecte herfstgerecht.

Pastinaakfrietjes met yoghurtsaus

Als dit geen ideaal recept voor een vrijdagavond is, dan weet ik het ook niet meer. Frietjes met mayonaise, maar dan op een gezondere en verrassender manier klaargemaakt. Ook de kindjes zullen hiervan smullen!

Marokkaanse mosselen met ras-el-hanout

Veel mensen lijken een beetje “bang” van mosselen, terwijl ze zo makkelijk en vooral erg snel te bereiden zijn. In dit gerecht worden ze bereid met wat Marokkaanse specerijen en wortels, en serveer je ze met gewelde couscous. Gemakkelijk, snel en smaakvol, net wat je nodig hebt.

Hebben jullie nog ideetjes voor snelle eenpansgerechten? 

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.755 andere abonnees

Nog enkele gezonde recepten

Nasi goreng met tonijn en ei

Nasi goreng met tonijn en ei

Op zoek naar een heerlijk gerecht dat makkelijk te maken is en altijd scoort? Deze nasi goreng met tonijn en ei lust echt iedereen. Boordevol groenten, lekker smeuïge rijst en net pittig genoeg om het spannend te maken. De vloeibare eidooier maakt het helemaal af -...

Salade met makreel, croutons en appelsalsa

Salade met makreel, croutons en appelsalsa

De lente kruipt langzaamaan dichterbij, en dus mogen er weer wat lichtere gerechten op tafel komen. Zoals deze salade met makreel, croutons en appelsalsa bijvoorbeeld. Ik baseerde mij op een klassieke caesar salad, maar gaf er zoals steeds een creatieve 'Een lepeltje...

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Zo'n ontbijt bowl met amandel en havermout: je moet het gewoon eens maken. Het gaat je doordeweeks ontbijt een enorme boost geven: niet alleen qua uitzicht - want, geef toe, het oog wil ook wat - maar vooral voor de smaak: dát is waarvoor ik het doe. Zo'n zacht...

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

6 Reacties

  1. fieke

    Hier wordt vooral voor meerdere dagen gekookt: vb. als we patatjes eten maak ik er genoeg, zodat ik die de volgende dag kan bakken.
    Eenpansgerechten staan ook vaak op het menu: een curry, een stoofpot met veel groentjes, risotto, …

    Antwoord
  2. falderie

    Leuke tips, die frietjes ga ik zelf ook eens proberen!

    Antwoord
  3. Johanna

    Net het soort receptjes waar ik dol op ben! Ik heb op mijn blog ook al verschillende van dat soort gerechtjes staan: snel, gezond en lekker, what’s not to like 🙂

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Inderdaad! Je kan er nooit teveel in je repertoire hebben! ☺️

      Antwoord
  4. ohladybake

    vooral dat pastagerechtje zou mij zeker bekoren!
    ik ken het gevoel…ik moet dan wel niet koken maar doe altijd de afwas en de opkuis en ja…is altijd een grote berg!
    maar is ook ontspanning voor mij…en blij achteraf dat alles terug piekfijn in orde is
    liefs

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Ja, dat geeft altijd een zalig gevoel van voldoening, die opgeruimde keuken… 😀

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.