Acht eenpansgerechten voor drukke werkdagen

13 oktober 2015 | Recepten

De herfst is nu toch écht terug in het land. Hoewel we nog wel kunnen genieten van enkele mooie dagen, zijn de dagen al heel wat korter, de temperaturen lager en de bomen minder groen. En met die kleurloosheid sluipt ook de vermoeidheid ons huis weer binnen. Ik rol slaperig mijn bed uit als de wekker zijn tweede “snooze”-signaal gegeven heeft, en de meisjes hijs ik wat later slaapdronken uit hun warme bedjes.

Toen ik zag dat het thema van de Boost your positivity-campagne deze week “Work” is, begon ik na te denken over de combinatie van een voltijds werkende mama en het droombeeld van”mijn-familie-gezond-en-zelfgemaakt-eten-voorschotelen”. Voor mij is het ondenkbaar om dagen na elkaar niet zelf te koken. Ik word slechtgezind als ik te vaak eet om mijzelf te voeden, en niet om te genieten. We slaan wel eens een dag over, waarop we ons beroepen op een (zelfgemaakte) diepvriesmaaltijd of een afhaalpizza, maar meestal probeer ik toch zelf nog iets in elkaar te flansen. De repetitieve handeling van het snijwerk helpt mij te ontspannen, tot rust te komen en mijn  hoofd helemaal leeg te maken.

Het koken is dus niet echt het probleem, maar het vooruitzicht van het slagveld dat ik na de maaltijd in de keuken aantref, en de afwas die daarmee gepaard gaat… dat is al genoeg om mij te doen besluiten een avondje over te slaan. Voor dat soort dagen heb ik een lijstje gemaakt met eenpansgerechten: maaltijden die je slechts één vuile kookpot bezorgen. En zo lukt het me om regelmatig een frituurbezoek te vermijden, of de supermarktlasagnes toch maar in de rekken te laten staan. Ik hoop dat deze lijst ook jou kan helpen om drukke werkdagen te overleven.

Snel zeesouper

Snel zeesouper van Nigella
 • Pin

Haal wat standaard ingrediënten in huis, gooi alles samen in een sudderpan, en voor je het weet staat deze geurige Nigella-klassieker op tafel. Geef er een stukje ciabatta of stokbrood bij om de pan schoon te vegen, en je avond start lekker relaxed! 😉

Easy peasy pasta

IMG_7028
 • Pin

Dit is een absolute favoriet ten huize Lepeltje lekkers. De zoete erwten, het zout spek en de fluweelzachte saus zorgen voor een heerlijke combinatie. Twintig minuten bereidingstijd, en je hebt dit troostende gerecht op je bord.

Griekse courgettetaart met prei en feta

Ik geef toe: de foto doet het gerecht geen eer aan. Maar hij dateert dan ook uit de begindagen van mijn blog. Laat dit je echter niet tegenhouden: dit gerecht is lekker vullend, verwarmend en toch gezond. Op de foto heb ik trouwens twee pannen gebruikt – beken ik – maar als je start met een ronde hapjespan hoef je het mengsel nadien niet in een bakvorm over te scheppen.

Kip met pernod en venkel

Een eenpansgerecht pur sang! Aardappels, groenten, vlees: het gaat allemaal in dezelfde pan. Het resultaat is een verfijnd bistrogerecht dat iedereen kan bekoren.

Laksa van kalkoen met Thaise aubergine


Hoewel ik bijna dagelijks nieuwe gerechten uitprobeer, zijn er toch een aantal klassiekers die telkens terugkeren. Dit is er één van. Deze thaise “soep” met kalkoen, aubergine en shi-take is geurig en aromatisch, en geeft net genoeg “comfort” om na een drukke dag helemaal te kunnen relaxen.

Pompoenpasta met hazelnootpesto

Ik bedacht dit recept voor de Libelle Foodbloggerswedstrijd vorig jaar. En het is nog steeds een toppertje. Zoete pompoen, bittere radicchio, zout spek, romige feta, pittige pesto: het perfecte herfstgerecht.

Pastinaakfrietjes met yoghurtsaus

Als dit geen ideaal recept voor een vrijdagavond is, dan weet ik het ook niet meer. Frietjes met mayonaise, maar dan op een gezondere en verrassender manier klaargemaakt. Ook de kindjes zullen hiervan smullen!

Marokkaanse mosselen met ras-el-hanout

Veel mensen lijken een beetje “bang” van mosselen, terwijl ze zo makkelijk en vooral erg snel te bereiden zijn. In dit gerecht worden ze bereid met wat Marokkaanse specerijen en wortels, en serveer je ze met gewelde couscous. Gemakkelijk, snel en smaakvol, net wat je nodig hebt.

Hebben jullie nog ideetjes voor snelle eenpansgerechten? 

6 Reacties

 1. fieke

  Hier wordt vooral voor meerdere dagen gekookt: vb. als we patatjes eten maak ik er genoeg, zodat ik die de volgende dag kan bakken.
  Eenpansgerechten staan ook vaak op het menu: een curry, een stoofpot met veel groentjes, risotto, …

  Antwoord
 2. falderie

  Leuke tips, die frietjes ga ik zelf ook eens proberen!

  Antwoord
 3. Johanna

  Net het soort receptjes waar ik dol op ben! Ik heb op mijn blog ook al verschillende van dat soort gerechtjes staan: snel, gezond en lekker, what’s not to like 🙂

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Inderdaad! Je kan er nooit teveel in je repertoire hebben! ☺️

   Antwoord
 4. ohladybake

  vooral dat pastagerechtje zou mij zeker bekoren!
  ik ken het gevoel…ik moet dan wel niet koken maar doe altijd de afwas en de opkuis en ja…is altijd een grote berg!
  maar is ook ontspanning voor mij…en blij achteraf dat alles terug piekfijn in orde is
  liefs

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Ja, dat geeft altijd een zalig gevoel van voldoening, die opgeruimde keuken… 😀

   Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest