Mosselen worden meestal vooral met de zomer geassocieerd. Met op terrasjes aan de kust waar je een grote pot dampende ziltigheid voor je neus krijgt, meestal vergezeld van een bordje goudbruine frietjes. Maar het mosselseizoen loopt eigenlijk nog helemaal tot april, dus niets belet je om deze inlandse lekkernij ook in deze tijd nog eens op tafel te zetten.
Het mag daarbij trouwens ook eens wat anders zijn dan de klassieke bereiding met selder en ui. In de delicious van februari staat een mooi dossiertje met niet zo alledaagse varianten, zoals bijvoorbeeld mediterrane mosselspiesjes met saffraanmayonaise, of Italiaanse mosselen met radicchio en ansjovissaus. Ook dit recept voor Marokaanse mosselen met ras-el-hanout komt uit het delicieus bundeltje.
Los van het kuisen van de mosselen, is dit trouwens zeer snel klaar. Je moet maar wat groenten hakken, wat kruiden verzamelen, even geduld hebben als het boeltje op het vuur staat en klaar is kees! Wij hebben er eenvoudige couscous, aangemaakt met een beetje olijfolie en citroen bijgegeten, maar wat rustiek brood zou evengoed kunnen.
Wat heb je nodig?
2 kg mosselen
4 eetlepels olijfolie
1 rode ui of 2 sjalotten, fijngesneden
5 wortels, geschild en in hapklare stukken
2 teentje look, geperst
6 stengels peterselie, grof gesneden
2 el ras-el-hanout
250 g Griekse yoghurt
1 à 2 el harissa
4 el gehakte koriander
couscous, voor erbij
Hoe ga je tewerk?
Maak de mosselen schoon: spoel ze, verwijder de baard en eventuele pokken. Gooi mosselen die niet sluiten als je ze tegen het aanrecht tikt, weg.
Verhit de olijfolie in een grote kom.
Bak er de uien, wortels en look zachtjes in aan. Voeg ook de peterselie toe.
Voeg na vijf minuutjes de mosselen en ras-el-hanout toe en zet het deksel op de kom.
Als er stoom uit de pan komt, schud je de mosselen op en laat je ze nog een tweetal minuutjes op het vuur staan.
Schud ze nadien nogmaals op.
Meng intussen de yoghurt met de harissa en koriander.
Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
Serveer de mosselen met de saus en couscous of brood.
0 reacties