De Aziatische keuken leent zich uitstekend tot lactosevrij koken. Boter wordt zo goed als niet gebruikt (met uitzondering van India, waar “ghee” – geklaarde boter – een vast onderdeel van het menu is), en ook kaas is geen standaard ingrediënt. Het is daarnaast gemakkelijk om de typische recepten suikervrij te maken. Soms wordt een snuifje suiker toegevoegd aan curry’s of stoofpotten om de smaakbalans (zoet-zuur-zout-bitter) goed te krijgen, maar de hoeveelheid is dan zo klein dat je die gemakkelijk kan weglaten of vervangen door een “verantwoord” alternatief zoals agave of stevia.
Deze laksa is één van mijn favoriete recepten. Snel klaar, gezond, licht en toch bijzonder smaakvol: net wat je nodig hebt na een drukke dag. Het ingrediëntenlijstje is ook zeer flexibel: je kiest zelf welke groentjes je toevoegt, of je basilicum of koriander gebruikt als smaakmaker, en zelfs vlees, vis en vegetarisch zijn onderling inwisselbaar. Ideaal dus om je koelkast of diepvries leeg te maken.
Ik heb in dit geval shii-take, Thaise aubergine, lente-ui en peultjes gebruikt, maar ook courgette, worteltjes, paksoi, prinsessenboontjes, bamboescheuten, prei en “gewone” aubergine zijn mogelijk. Ik gooide een rest kalkoen in de soep, maar scampi, zalm, tofu of kip behoren eveneens tot de opties.
Basilicum lijkt misschien eerder een mediterraan dan een Thais kruid, maar niets in minder waar. In de Thaise keuken wordt zeer regelmatig “holy basil” gebruikt, een variant met een iets zoetere smaak. Maar met de gewone lukt het zeker ook.
En wat de noedels betreft: ik had in de Aziatische winkel bruine rijstnoedels gevonden, maar met de witte, of zelfs met eiermie of Japanse noedels is dit minstens even lekker!
Wat heb je nodig?
125 g noedels
2 el rode currypasta (of meer naar smaak)
400 ml kokosmelk
500 ml kippenbouillon
400 g kalkoenfilet
1 stengel citroengras
8-tal Thaise aubergines of 1 gewone
200 g peultjes
250 g shi-take
5 lente-uitjes
sap en rasp van 1 limoen
peper en zout
basilicumblaadjes
Hoe ga je tewerk?
Laat de rijstnoedels vijf minuten weken in kokend water en giet af.
Knip in grove stukken.
Roerbak de currypasta in de wok tot de aroma’s vrijkomen.
Roer er de kokosmelk en bouillon door en breng aan de kook.
Kneus het citroengras en gooi in de wok.
Snijd de kalkoenfilet in hapklare stukken en schep in het kokos-bouillon mengsel.
Voeg er de in stukken gesneden groenten aan toe.
Laat 10 minuten pocheren tot het vlees gaar is.
Voeg noedels, limoensap en -rasp toe en kruid eventueel bij met peper en zout.
Roer er vlak voor het serveren de basilicumblaadjes door.
Garneer met partjes limoen.
Wat leuk dat je het vlees pocheert in plaats van bakt! Het lijkt me erg lekker, ik sla het recept op!
Leuk Marjolein, bedankt! Het geeft de bouillon in elk geval nog wat extra smaak.