Pasta, risotto en gnocchi – Janneke Philippi

7 april 2016 | Een lepeltje lekkers

Ontmoetingen met culinaire helden… je hebt niet gauw de kans om ze mee te maken. Ik prijs mij daarom alweer meer dan gelukkig dat ik één van mijn grootste inspiratiebronnen heb kunnen ontmoeten. De Limburgse Janneke Philippi blijkt daarenboven een érg sympathieke dame, die honderduit vertelt over wat haar inspireert, hoe ze haar werk als foodstyliste en kookboekenauteur aanpakt en hoe ze dat alles ook nog combineert met een tweeling van 11 jaar.

Janneke startte haar carrière als receptenschrijfster voor het magazine Allerhande van Albert Heijn. Intussen werkt ze voor grote tijdschriften, kookboeken, internationale productenten en online publicaties. Maar het grote publiek kent haar vooral van haar werk voor delicious., waarin ze een maandelijkse rubriek heeft van doordeweekse recepten met een typische “Janneke-twist”: een originele bereidingswijze of een onverwachte toevoeging die het toch net weer wat anders dan anders maakt.

Tijdens de bloggerbrunch in Le Pain Quotidien konden we uitgebreid babbelen met Janneke en haar echtgenoot Serge. We kregen ook een exemplaar van haar laatste boek “Pasta, risotto en gnocchi” mee, dat ze met plezier voor iedereen persoonlijk signeerde. Het boek staat bol van de snelle, verrassende recepten. Met andere woorden: het soort recepten dat ik ook hier, op Een lepeltje lekkers, graag deel. Het moet dan ook gezegd dat ik enorm naar Janneke, en trouwens ook naar Serge – die de verrukkelijke fotografie voor zijn rekening neemt –  opkijk. Als je hen hoort vertellen over hun werk, dan hoor je één en al passie, liefde voor het vak en ontzag voor mooie, pure producten.

Het boek is onderverdeeld in vier hoofdstukken: pasta fresca, pasta secca, risotto en goncchi & gnudi. In elk deel vind je heel wat originele recepten, die je toch geen uren in de keuken kosten, en die dus doenbaar zijn op een doordeweekse avond. De fotografie is prachtig, maar ik had ook niks anders verwacht… Daarenboven deelt Janneke kwistig tips & tricks,  die het verschil maken tussen gewoon lekker en memorabel. Ook leuke bijgerechten – van vijgenfocaccia en tomatenbruschetta tot originele pestorecepten – vinden een plaats in het boek. Zo kan je je alledaagse pasta meteen wat opleuken voor een feestje.

Ik heb intussen drie recepten uitgeprobeerd uit het boek: homemade farfalle met geroosterde tomatensaus,  citroenlasagne met asperges en prei-ricottalasagne met walnoten. Alledrie waren ze vrij eenvoudig en snel te bereiden, alledrie hadden ze iets apart, en alledrie waren ze een schot in de roos. Het boek belandde dan ook al snel op de “high rotation shelf” in de keuken!

Toen ik na de brunch rond 15 u weer in mijn auto stapte richting Gent, kreeg ik meteen duizend en één ideetjes om aan de slag te gaan met Janneke’s filosofie. Snel, makkelijk, origineel, verrassend, en bovenal lekker: het is ook mijn motto. Het was enorm inspirerend om deze gepassioneerde mensen, die met liefde praten over het vak,  te mogen ontmoeten. Bedankt Janneke, Serge en L&M books voor de uitnodiging!

PS: Zelf ook zin gekregen om aan de slag te gaan met de lekkere pastarecepten van Janneke? In mijn volgende bericht deel ik een recept uit het boek!

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest