We gaan verder met de feestrecepten met deze smakelijke soep van mosselen, spinazie en groene curry: een voorgerecht waarmee je gegarandeerd gaat scoren. Het ziet er niet alleen verrassend uit, de smaken zijn dat ook: origineel, fris en verfijnd. En dat is net wat je wil bij de start van een uitgebreid feestmaal.
Zoals jullie weten, vind ik het altijd belangrijk om in te zetten op smaak, maar ook om verantwoorde producten te kopen. En daarom kies ik ook hier voor het MSC-label, dat duurzame visvangst garandeert. Wist je trouwens dat mosselen van nature goed zijn voor het milieu? Ze zuiveren tot 15 liter water per dag, hebben geen toevoegingen nodig en hebben een zeer kleine ecologische voetafdruk. Daarenboven zijn ze in deze periode van het jaar op hun best (ondanks onze voorliefde voor mosselen-friet op een zonovergoten terras) en zijn makkelijk en snel te bereiden.
Ik gaar de mosselen hier in een aromatisch mengsel van sjalot, look, gember, koriander en groene currypasta. Daarbij komt een glaasje cava, want zeg nu zelf: in deze tijd van het jaar mag het allemaal wat feestelijker. Het vocht van de mosselen werk ik dan verder af met visfond en kokosmelk, en ik mix er een royale hoeveelheid spinazie door. Zo krijg je een felgroene soep van mosselen, dat niet alleen qua uitzicht maar ook qua smaak mooi contrasteert met de zilte mosselen. Feest op een bord!
Tips voor het bereiden van deze soep met mosselen, spinazie en groene curry
- Bereid alles goed voor. Zorg dat je groenten en smaakmakers gesneden zijn voor je begint te koken. Het gerecht is vrij snel klaar, dus je hebt tussendoor weinig tijd om nog iets te snijden of af te meten.
- Spoel de mosselen in ruim koud water. Gooi mosselen die open blijven staan, zelfs als je er even tegen tikt, weg. Verwijder de baarden.
- Gooi mosselen die niet open gegaan zijn in de pan weg. Eens gaar geldt het omgekeerde: mosselen die niet opengegaan zijn, gooi je beter weg.
- Verwarm de soep niet meer na het blenden. Probeer te vermijden dat je de soep nog moet verwarmen na het blenden. Anders wordt de groene kleur vaal. Aan de smaak zal dit niets veranderen, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Is de soep toch te veel afgekoeld, verwarm dan kort en roer zo weinig mogelijk. Laat zeker niet meer koken.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over deze soep van mosselen, spinazie en groene curry. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze soep van mosselen, spinazie en groene curry geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met MSC
Soep van mosselen, spinazie en groene curry
Equipment
- sauteerpan of grote kookpot met deksel
- zeef
- blender
Ingrediënten
Voor de mosselen
- 2 sjalotten fijngehakt
- 1 teentje look fijngehakt
- 5 cm gember geraspt
- 1 bos koriander alleen de stelen, gehakt
- 2 theelepels groene currypasta
- olijfolie
- 100 ml cava of andere schuimwijn, of witte wijn
- 1 kg mosselen met MSC-label
Voor de soep
- 200 ml visfond kant-en-klaar
- 400 ml kokosmelk
- 200 g babyspinazie grofgehakt
- 1 bos koriander alleen de blaadjes, grofgehakt
- 1 limoen alleen het sap
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel vissaus
Voor de afwerking
- korianderblaadjes
- rode chilipeper in ringetjes gesneden
Instructies
Bereid de mosselen
- Stoof sjalot, look, gember, korianderstelen & groene currypasta in een scheutje olijfolie tot glazig en geurig.
- Voeg de cava toe en laat 1 minuut doorkoken.
- Zet het vuur hoog, doe de mosselen in de pan, zet het deksel op de pan en laat in 4 minuten gaar stomen.
- Giet de inhoud van de pan in een vergiet en bewaar het vocht.
- Neem de mosselen uit de schelp. Hou er enkele apart voor de afwerking.
Bereid de soep
- Breng het kookvocht van de mosselen tegen de kook aan met visfond en kokosmelk.
- Voeg spinazie en korianderblaadjes toe en laat slinken.
- Mix fijn en werk naar smaak af met limoensap, suiker en vissaus.
Om te serveren
- Verdeel de mosselen over 4 borden.
- Giet er de soep bij.
- Werk af met koriander, chilipeper en enkele achtergehouden mosselschelpen.
Notities
- Bereid alles goed voor. Zorg dat je groenten en smaakmakers gesneden zijn voor je begint te koken. Het gerecht is vrij snel klaar, dus je hebt tussendoor weinig tijd om nog iets te snijden of af te meten.
- Spoel de mosselen in ruim koud water. Gooi mosselen die open blijven staan, zelfs als je er even tegen tikt, weg. Verwijder de baarden.
- Gooi mosselen die niet open gegaan zijn in de pan weg. Eens gaar geldt het omgekeerde: mosselen die niet opengegaan zijn, gooi je beter weg.
- Verwarm de soep niet meer na het blenden. Probeer te vermijden dat je de soep nog moet verwarmen na het blenden. Anders wordt de groene kleur vaal. Aan de smaak zal dit niets veranderen, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Is de soep toch te veel afgekoeld, verwarm dan kort en roer zo weinig mogelijk. Laat zeker niet meer koken.
Veel gestelde vragen
Dat kan, maar hou er rekening mee dat de kleur valer wordt als je de soep opwarmt. Bereid de mosselen voor, verwijder de schelpen, en bewaar ze samen met het vocht tot gebruik in de koelkast. Wanneer je de soep wit gaan serveren, warm je het vocht op met visfond en kokosmelk, en werk je van daar verder volgens het recept. Zo kan je de mooie groene kleur behouden.
Dat is zeker mogelijk: gaar wat noedels en extra groenten (bimi, paksoi, peultjes, champignons, …) en serveer ze in de soep.
0 reacties