Soep van mosselen, spinazie en groene curry

23 november 2024 | Feestrecepten, Gemakkelijke visrecepten, Recepten, Verwarmende soep

We gaan verder met de feestrecepten met deze smakelijke soep van mosselen, spinazie en groene curry: een voorgerecht waarmee je gegarandeerd gaat scoren. Het ziet er niet alleen verrassend uit, de smaken zijn dat ook: origineel, fris en verfijnd. En dat is net wat je wil bij de start van een uitgebreid feestmaal.

Soep van mosselen, spinazie en groene curry MSC-label
  • Pin

Zoals jullie weten, vind ik het altijd belangrijk om in te zetten op smaak, maar ook om verantwoorde producten te kopen. En daarom kies ik ook hier voor het MSC-label, dat duurzame visvangst garandeert. Wist je trouwens dat mosselen van nature goed zijn voor het milieu? Ze zuiveren tot 15 liter water per dag, hebben geen toevoegingen nodig en hebben een zeer kleine ecologische voetafdruk. Daarenboven zijn ze in deze periode van het jaar op hun best (ondanks onze voorliefde voor mosselen-friet op een zonovergoten terras) en zijn makkelijk en snel te bereiden.

MSC label mosselen close-up
  • Pin

Ik gaar de mosselen hier in een aromatisch mengsel van sjalot, look, gember, koriander en groene currypasta. Daarbij komt een glaasje cava, want zeg nu zelf: in deze tijd van het jaar mag het allemaal wat feestelijker. Het vocht van de mosselen werk ik dan verder af met visfond en kokosmelk, en ik mix er een royale hoeveelheid spinazie door. Zo krijg je een felgroene soep van mosselen, dat niet alleen qua uitzicht maar ook qua smaak mooi contrasteert met de zilte mosselen. Feest op een bord!

Tips voor het bereiden van deze soep met mosselen, spinazie en groene curry

  • Bereid alles goed voor. Zorg dat je groenten en smaakmakers gesneden zijn voor je begint te koken. Het gerecht is vrij snel klaar, dus je hebt tussendoor weinig tijd om nog iets te snijden of af te meten. 
  • Spoel de mosselen in ruim koud water. Gooi mosselen die open blijven staan, zelfs als je er even tegen tikt, weg. Verwijder de baarden. 
  • Gooi mosselen die niet open gegaan zijn in de pan weg. Eens gaar geldt het omgekeerde: mosselen die niet opengegaan zijn, gooi je beter weg. 
  • Verwarm de soep niet meer na het blenden. Probeer te vermijden dat je de soep nog moet verwarmen na het blenden. Anders wordt de groene kleur vaal. Aan de smaak zal dit niets veranderen, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Is de soep toch te veel afgekoeld, verwarm dan kort en roer zo weinig mogelijk. Laat zeker niet meer koken. 
Soep van mosselen, spinazie en groene curry-, twee borden, met limoen, koriander en chilipeper erbij, en brood op een plankje
  • Pin

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over deze soep van mosselen, spinazie en groene curry. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze soep van mosselen, spinazie en groene curry geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Betaalde samenwerking met MSC

Soep van mosselen, spinazie en groene curry MSC-label
  • Pin

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

Deze soep van mosselen, spinazie en groene curry oogt feestelijk en zit boordevol smaak. Limoen, koriander en gember geven een frisse toets, de kokosmelk maakt het geheel lekker romig.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Soep, Voorgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Equipment

  • sauteerpan of grote kookpot met deksel
  • zeef
  • blender

Ingrediënten
  

Voor de mosselen

  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 1 teentje look fijngehakt
  • 5 cm gember geraspt
  • 1 bos koriander alleen de stelen, gehakt
  • 2 theelepels groene currypasta
  • olijfolie
  • 100 ml cava of andere schuimwijn, of witte wijn
  • 1 kg mosselen met MSC-label

Voor de soep

  • 200 ml visfond kant-en-klaar
  • 400 ml kokosmelk
  • 200 g babyspinazie grofgehakt
  • 1 bos koriander alleen de blaadjes, grofgehakt
  • 1 limoen alleen het sap
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel vissaus

Voor de afwerking

  • korianderblaadjes
  • rode chilipeper in ringetjes gesneden

Instructies
 

Bereid de mosselen

  • Stoof sjalot, look, gember, korianderstelen & groene currypasta in een scheutje olijfolie tot glazig en geurig.
  • Voeg de cava toe en laat 1 minuut doorkoken.
  • Zet het vuur hoog, doe de mosselen in de pan, zet het deksel op de pan en laat in 4 minuten gaar stomen.
  • Giet de inhoud van de pan in een vergiet en bewaar het vocht.
  • Neem de mosselen uit de schelp. Hou er enkele apart voor de afwerking.

Bereid de soep

  • Breng het kookvocht van de mosselen tegen de kook aan met visfond en kokosmelk.
  • Voeg spinazie en korianderblaadjes toe en laat slinken.
  • Mix fijn en werk naar smaak af met limoensap, suiker en vissaus.

Om te serveren

  • Verdeel de mosselen over 4 borden.
  • Giet er de soep bij.
  • Werk af met koriander, chilipeper en enkele achtergehouden mosselschelpen.

Notities

  • Bereid alles goed voor. Zorg dat je groenten en smaakmakers gesneden zijn voor je begint te koken. Het gerecht is vrij snel klaar, dus je hebt tussendoor weinig tijd om nog iets te snijden of af te meten. 
  • Spoel de mosselen in ruim koud water. Gooi mosselen die open blijven staan, zelfs als je er even tegen tikt, weg. Verwijder de baarden. 
  • Gooi mosselen die niet open gegaan zijn in de pan weg. Eens gaar geldt het omgekeerde: mosselen die niet opengegaan zijn, gooi je beter weg. 
  • Verwarm de soep niet meer na het blenden. Probeer te vermijden dat je de soep nog moet verwarmen na het blenden. Anders wordt de groene kleur vaal. Aan de smaak zal dit niets veranderen, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Is de soep toch te veel afgekoeld, verwarm dan kort en roer zo weinig mogelijk. Laat zeker niet meer koken. 
Trefwoord feestdagen, feestrecept, gemakkelijk, gember, kokosmelk, koriander, spinazie
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan je deze soep met mosselen, spinazie en groene curry vooraf bereiden?

Dat kan, maar hou er rekening mee dat de kleur valer wordt als je de soep opwarmt. Bereid de mosselen voor, verwijder de schelpen, en bewaar ze samen met het vocht tot gebruik in de koelkast. Wanneer je de soep wit gaan serveren, warm je het vocht op met visfond en kokosmelk, en werk je van daar verder volgens het recept. Zo kan je de mooie groene kleur behouden.

Kan ik deze soep met mosselen ook als maaltijdsoep serveren?

Dat is zeker mogelijk: gaar wat noedels en extra groenten (bimi, paksoi, peultjes, champignons, …) en serveer ze in de soep.

Nog enkele feestrecepten

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de...

Krabkoekjes met mango-currysaus

Krabkoekjes met mango-currysaus

Deze krabkoekjes met koriander en chili zijn een origineel hapje bomvol smaak. De frisse mango-currysaus die ik erbij serveer, zorgt voor nóg meer pit. Heerlijk bij een fruitige mocktail, of een ijskoud glas rosé. Nu we toch al af en toe een streepje zon krijgen, is...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest