Het is weer tijd voor de mysteryboxchallenge! Deze wordt georganiseerd door een Facebookgroep van Foodbloggers uit de BENELUX. Uit de ingrediënten in de box kies je er minimum drie, en daarnaast mag je gebruik maken van een beperkte voorraadkast met onder andere bloem, eieren, specerijen en kruiden. Ik deed al enkele keren mee, met zeer lekkere receptjes tot gevolg:
- Uit de box met rode linzen, chocolade, lamsvlees, sinaasappel, groene kool en kokosmelk maakte ik een flan karamel.
- Uit de box met pure chocolade, pastinaak, kaneel, cassave, granaatappel en bramen maakte ik kruidige chocolademousse.
- En in de begindagen van mijn blog wist ik uit de box met boerenkool, mango, zwarte bonen, parmezaanse kaas, makreel en cranberry’s een lekker voorgerecht van gebakken makreel met boerenkoolpistou (en een spuuglelijke foto) te fabriceren.
Deze keer bestond de box uit kersen, rode biet, courgette, watermeloen, spek en peultjes. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit de moeilijkste combinatie van ingrediënten tot nog toe vond… Waar ik in het verleden altijd wel direct enkele ideetjes had, heb ik nu echt dagen lopen tobben. Uiteindelijk koos ik voor deze bruschetta met courgette, peultjes en spek: een vrij eenvoudig maar zeer geslaagd hapje!
Het lekkere zit vooral in de combinatie van smaken en texturen: smeuïg-kruidige courgette, krokant-zout spek en zoet-frisse peultjes. Met dit verrassend hapje kan je het overaanbod courgettes in je moestuin te lijf gaan. En daarenboven is het de perfecte starter voor een zomerse barbecue.
Wat heb je nodig?
1/2 ciabatta
lookolie
4 sneetjes pancetta
1 courgette
olijfolie
2 pijpajuintjes, fijngehakt
1 teentje look, geperst
rasp en sap van 1 limoen
blaadjes van een 5-tal takjes basilicum, fijngehakt
blaadjes van 1 takje munt, fijngehakt
6-tal peultjes
zout en peper
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de ciabatta in sneedjes. Leg ze op de bakplaat en besprenkel ze met lookolie.
Leg de pancetta ernaast.
Schuif een tiental minuutjes in de oven tot het brood en spek goudbruin zijn.
Laat het brood afkoelen op een rooster en het spek op een stukje keukenpapier.
Rasp de courgette grof en doe in een zeef. Strooi er wat zout over, roer om en laat een half uurtje uitlekken.
Duw het vocht eruit.
Verhit een scheutje olijfolie.
Fruit de pijpajuin en look zachtjes aan tot glazig.Doe er de courgette bij en laat zachtjes gaar bakken tot de courgette zijn textuur verliest en je een smeerbare consistentie bekomt. De courgette moet als het ware “smelten”.
Doe er limoensap en -rasp, basilicum en munt bij.
Kruid naar smaak met peper en zout.
Blancheer de peultjes 1 minuut en laat meteen in ijskoud water vallen.
Snijd in fijne reepjes.
Verdeel de courgette over de bruschetta.
Strooi er de peultjes over.
Zet er een stukje pancetta op.
Serveer de bruschetta met courgette en pancetta.
Benieuwd wat de andere foodbloggers met de mysterybox-ingrediënten gemaakt hebben?
- Johanneke van Bijna net zo lekker als thuis gebruikte op één na alle ingrediënten in dit gerecht van kleverige spekreepjes met watermeloen-rode biet-salsa en courgetti
- Deze hartige frittata met courgette werd bedacht door Stephanie van Great little kitchen.
- Ageeth koos voor courgettekoekjes met frisse salade van rode biet en kersen op haar blog Ageeth eet en kookt.
- Elisabeth ging net als ik aan de slag met courgette, spek en peultjes en zette een recept voor gebakken courgette en peultjes met spek, op smaak gebracht met limoen en sherry op Elisabeth’s Kitchen.
Wauw. Dat ziet er lekker uit… Het is inderdaad een lastige combinatie, maar je hebt er iets lekkers van gemaakt.
Bedankt Elisabeth! Ben benieuwd naar jou creatie!
Klinkt lekker en eenvoudig te maken.