Eén van de inzendingen voor de Pinterest-dinners, waarbij ik jullie vroeg om gerechten van mijn Pinterest te kiezen die jullie graag op Een lepeltje lekkers zouden willen verschijnen, was deze van de “Chocolate merengue cake with fresh berries” van Artful Desperado. En de verjaardag van onze kleine meid leek mij het ideale moment om deze taart eens uit te proberen.
Je maakt een soort lopend cakebeslag, bakt deze tot de bovenkant net gaar is, en topt hem met een merenguelaag. Nog even bakken, bestrooien met gemengd zomerfruit en wat poedersuiker, en je hebt een wonderbaarlijk smeuïge chocoladetaart voor je neus staan! De taart is vrij gemakkelijk te bereiden, al schrikt de merenguelaag onervaren bakkers misschien wel wat af. Niks om je zorgen over te maken: zorg gewoon dat je start met een brandschone kom en garde (ev. alles even inwrijven met citroensap) en voeg de suiker langzaam toe, en dan kan er eigenlijk niets verkeerd gaan.
Het resultaat is een smeuïge cake met een knapperige korst, en zomers fruit dat door de rijkelijke smaak heen snijdt en zorgt voor een frisse en niet te zoete taart. Op een dag als vandaag, wanneer het eigenlijk zomer is maar toch niet echt warm of zonnig, is dit dan ook het ideale baksel!
Heb je nog geen recept gekozen voor mijn Pinterest-uitdaging? Neem dan een kijkje op mijn virtuele prikborden en laat hieronder in de reacties weten welk gerecht jij op Een lepeltje lekkers wilt zien verschijnen. De gerechten die al gekozen zijn, vind je op het bord “Pinterest dinners“.
Bron: The artful desperado
Wat heb je nodig?
Voor de cake
225 g fondant chocolade, gehakt
180 g boter
2 eieren
4 eidooiers (bewaar de eiwitten voor de merengue)
60 g donkerbruine suiker
1 tl vanille-extract
45 g bloem
45 g amandelmeel
1/2 tl bakpoeder
Voor de merengue
40 g fondant chocolade, gehakt
4 eiwitten
150 g kristalsuiker
1 tl witte wijnazijn
2 tl maïzena
1 el cacao
Voor de afwerking
gemengd zomerfruit, schoongemaakt
poedersuiker
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 165 °C.
Doe de chocolade en boter in een kookpot en verwarm op zacht vuur tot alles gesmolten is.
Neem van het vuur en laat een beetje afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop in de mengkom van je keukenmachine eieren, eidooiers, suiker en vanille-extract door elkaar tot het geheel bleek en in volume verdubbeld is.
Schep het chocolade-botermengsel voorzichtig door de massa.
Zeef bloem, amandelmeel en bakpoeder en spatel door het beslag.
Beboter een springvorm van 24 cm diameter en beleg de bodem met bakpapier.
Giet er het beslag in en bak in 30 minuten net gaar.
Verhoog de oventemperatuur tot 175 °C.
Smelt de chocolade au bain marie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de eiwitten op.
Eens het eiwit wit wordt, voeg je er al kloppend lepel per lepel de suiker aan toe.
Voeg ook azijn, maïzena en cacao toe.
Blijf kloppen tot een stevige, blinkende merengue.
Spatel er voorzichtig de gesmolten chocolade door, maar meng niet volledig. Het is de bedoeling dat je nog lijnen chocolade ziet.
Verdeel de merengue over de cake.
Bak 20 minuten tot de merengue droog is.
Laat afkoelen op een rooster en ontvorm pas als de taart helemaal afgekoeld is.
Verdeel het zomerfruit over de taart en bestrooi met poedersuiker.
Serveer de smeuïge chocoladetaart met zomerfruit.
Zo dat ziet er goed uit!! 😀
f o o d p o r n
dju dat ziet er goed uit!!
Bedankt! ???
Wat een geweldig idee! Ik hou van meringue, maar vind pavlova moeilijk netjes op te eten. Dit kan niet slecht zijn.
Dit lukt wel, Gerhilde, gezien je onderaan een “gewone” cakelaag hebt.