Rode biet carpaccio met komijnroom

9 juli 2016 | Een lepeltje lekkers, Frisse slaatjes, Gezond, Hittegolf, Home thema, Recepten, Smaakvol vegetarisch

In de zomer doe ik niets liever dan buiten eten. Een sfeervol gedekte tafel, kannen ijsgekoeld water met citroenpartjes en munt, witte wijn die we van op vakantie meebrachten, vrolijke papieren servetten en kleurrijke, lichte gerechten: ze maken voor mij van elke doordeweekse dag een feest. En die gerechten, dat hoeven helemaal geen culinaire hoogstandjes te zijn: met het beste van het seizoen maak je áltijd iets lekkers. En deze rode biet carpaccio is daar geen uitzondering op.

IMG_6000
  • Pin

Rode bieten zijn het hele jaar door verkrijgbaar en erg veelzijdig. Zeker in deze periode van de vroege oogst liggen de rekken vol met veelkleurige bietjes met een zachtere textuur. Deze keer maak ik er een lekker lunchgerecht mee, dat ook perfect past bij een stukje kip op de barbecue. Het zíet er daarenboven prachtig uit, ook al heb je geen speciale vaardigheden nodig om dit bordje op tafel te zetten. Snijden, roeren, kruiden: meer komt er niet aan te pas.

Kies eens voor wat anders dan de standaard boterham tijdens de middag, of verhef je volgend tuinfeest tot een hoger niveau, door in plaats van de standaard geraspte wortelen deze carpaccio bij de barbecue te serveren: succes gegarandeerd!

Wat heb je nodig?

Voor 2 als lunch, of voor 4 als bijgerecht
200 g gekookte rode biet (ik nam baby-bietjes)
2 lente-uitjes
125 ml zure room
1 tl komijnpoeder
sap en rasp van 1 limoen
zout
zwarte peper van de molen & fleur de sel
olijfolie
blaadjes van een 5-tal takjes munt

Hoe ga je tewerk?

Snijd de bietjes in zo dun mogelijke plakken.
Leg dakpansgewijs op een mooi bord.

Lente-ui over rode biet carpaccio verdelen / eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Snijd de lente-uitjes in dunne, schuine stukjes en verdeel over de bietjes.

Zure room losroeren met komijn en limoensap / eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Roer de zure room los met komijnpoeder en limoensap.
Proef en kruid bij met zout.
Lepel over de rode biet carpaccio.
Rasp er de limoenzeste over.
Bestrooi met peper en fleur de sel.
Druppel er wat van je beste olijfolie over.
Strooi er de muntblaadjes over.

Serveer de rode biet carpaccio met komijnroom.

Rode biet carpaccio met komijnroom / eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nog enkele frisse slaatjes

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de...

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Toen ik donderdag deze salade halloumi aan het fotograferen was, moest ik de tafel wat verschuiven omdat er steeds flintertjes licht op mijn gerecht terecht kwamen. De zon scheen hevig en kwam vrolijk, tussen de roodbruine bladeren van onze Japanse kerselaar door,...

2 Reacties

  1. Peggy's Pastime

    Dat kan niet anders dan lekker zijn ! Morgen gaan we BBQ-en, ik denk dat ik het bijgerecht net heb gevonden ;-).

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest