Krokante aardappels met look en tijm

13 december 2016 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Home thema, Ovenschotels, Recepten

Deze krokante aardappels met look en tijm zijn het ideale bijgerecht voor je feestmenu: iedereen lust ze, ze zijn makkelijk te bereiden maar zien er toch verrassend uit. Ik ben eigenlijk best trots op dit gerecht: het is echt zo eentje dat ik over 10 jaar nog zal maken. Een echt lepeltje lekkers ook: geen werk, geen speciale technieken of ingrediënten, gewoon lekker, (h)eerlijk en puur.

Ik hou van aardappels. Ik lust ze op alle mogelijke manieren: gebakken, gekookt, gepureerd, verwerkt in een soufflé, gepoft op de barbecue (mét kruidenboter, uiteraard), … Gelukkig ben ik daarin thuis niet alleen: ook de kindjes zijn altijd blij als er een doodgewoon “patatje” op het menu staat. Eerlijkgezegd begrijp ik niet waarom gezondheidsgoeroe’s een kruistocht tegen onze Belgische trots begonnen zijn: aardappels zijn een écht natuurproduct met heel wat goeie eigenschappen, en een stuk minder calorieën dan “verantwoorde” alternatieven als quinoa en speltpasta.

En ook topkoks hebben begrepen dat de aardappel een echt “superfood” van bij ons is: Seppe Nobels van Graanmarkt 13 heeft een heel menu ontwikkeld met de aardappel in een hoofdrol. Hij werpt zich daarenboven graag op als ambassadeur, om deze op Belgische groente extra te promoten naar het grote publiek. En wie ben ik om Seppe tegen te spreken?

Op mijn feestmenu mogen aardappels niet ontbreken. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik door de jaren heen telkens voor minder zware alternatieven heb gekozen. Waar ik vroeger zonder problemen een halve casserole gratin dauphinoise kon wegwerken, heb ik die nu toch ingeruild voor een iets lichter, maar daarom niet minder smaakvol alternatief. Deze krokante aardappels met look en tijm zien er niet alleen prachtig uit, ze smaken ook heerlijk.

Nog meer inspiratie met onze Belgische aardappels? Neem zeker eens een kijkje op Lekker van bij ons

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen als onderdeel van een menu met meerdere gangen, of voor 2 als je maar één gerecht serveert

5 middelgrote aardappels
2 el boter, gesmolten
1 el lookolie
enkele takjes tijm
3 teentjes look, ongepeld
peper en zout

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Aardappels / www.eenlepeltjelekkers.be

Schil de aardappels en snijd in dunne plakjes.
Boter een ovenschaal licht in met een kwastje.
Zet er de aardappelschijfjes rechtop in.
Sprenkel er de rest van de boter en de lookolie over.
Verdeel er de tijm en look over.
Kruid met peper en zout.

Tijm en look over aardappels strooien / www.eenlepeltjelekkers.be

Schuif de schaal 40 minuten in de oven tot de aardappels bovenaan goudbruin en krokant zijn.
Neem uit de oven.

Serveer de krokante aardappels met look en tijm.

Krokante aardappels met look en tijm / www.eenlepeltjelekkers.be

13 Reacties

  1. kristine van oost

    Ik probeerde dit en stak er ook schijfjes courgette en tomaat tussen

    Antwoord
  2. petra mergan

    Begrijp ik het goed dat de aardappelen vooraf niet gekookt worden? kan je dit gedeeltijk al vooraf klaarmaken ? en op moment zelf dan nog even in de oven plaatsen?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Petra, dat klopt inderdaad. Je kan dit zeker vooraf maken (bijv. al 30 minuutjes bakken) en dan op het moment zelf nog 10 minuten verder bakken. Veel succes ermee!

      Antwoord
  3. Lies

    Ik ga deze zeker ook eens klaarmaken, ze lijken mij lekker ?

    Antwoord
  4. H.Baert

    Welke aardappele, zijn nu het meest geschikt voor deze bereiding? want er zijn zoveel soorten.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Ik heb zelf gewone vastkokende gebruikt. Ik zou sowieso eerder die nemen dan bloemige.

      Antwoord
  5. Eilish

    Zo simpel, en wat presenteert dat mooi!
    Nu weet ik het zeker, geen kroketjes met de feesten!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Kroketjes zijn natuurlijk ook lekker (vooral die oudewetse zelfgemaakte), maar dit is weer eens wat anders, en toch ook wat minder zwaar in een periode van overdaad! 🙂

      Antwoord
  6. Ignace

    Lekker vleesje van dierendonck met de tips van u bereid en dan deze heerlijke aardappelen bij..njam ie. Thx!

    Antwoord
  7. Petra Wiggers

    Lijkt me wel heel erg lekker. Ga dit gaw maken. Dank je wel.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Een lepeltje lekkers

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 8 en 11 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.576 andere abonnees

%d bloggers liken dit: