De laatste dagen is er in de media heel wat te doen rond gezond eten. Pascale Naessens wordt verweten eetstoornissen in de hand te werken, de dames van The Green Happiness pleiten dan weer van een volledig veganistisch dieet, en kokosolie wordt ineens verguisd nadat gezondheidsgoeroe’s er de laatste jaren mee dweepten. Zelfs Jamie Oliver – in zijn jonge jaren nog de koning van “doe-maar-niet-te-moeilijk” – heeft al twee boeken met “superfoods” op zijn palmares staan. Ik word een beetje moe van al die theorieën en gezondheidsclaims. Kunnen we allemaal terug een beetje normaal doen, alsjeblieft?
Ik schreef het al in Over een lepeltje lekkers: ik ben geen fan van groene smoothies en superfoods, van rare toevoegingen of al te drastische voedingshypes. Gezond eten begint met gezond verstand. En mijn eigen filosofie is er één van vers, gevarieerd en met mate.
Variatie en mate als basisprincipe
Wij eten andijvie, bloemkool, venkel, tomaat, radijzen, courgettes, wortelen, prei, diepvrieserwten en Thaise aubergines.
Wij eten varkenmignonette, kalfslapjes, côte à l’os, worst en vers spek.
Wij eten zalm, makreel, grijze garnalen, gerookte forel, kabeljauw, venusschelpen en krab uit blik.
Wij eten magere yoghurt, rauwmelkse brie, volvette cheddar, buffelmozzarella en voorverpakte geraspte gruyère uit de supermarkt.
Wij kiezen voor banaan, aardbei, sinaasappel, bosbessen, ananas, meloen, frambozen, appels en kiwi’s.
Penne, volkorenspaghetti, freekeh, bulghur, volkorenbrood, witte snelkookrijst en speltmacaroni passeren ook wel eens de revue.
Aardappelpuree, kroketten, gestoomde patatjes en bloemkoolcouscous: we eten ze allemaal.
Ik kook met roomboter, biologische olijfolie, zonnebloemolie van het huismerk en ghee uit de toko.
Bij al dat lekkers drinken we water, halfvolle melk, frisdrank, fruitsap, koffie of een glaasje wijn.
In het weekend doen wij ons al eens te goed aan een taartje, pistolets, croissants, zelfgemaakte granola, chocolademousse of een frietje ‘s avonds laat.
En ja, soms zoeken we onze toevlucht tot een afhaalmaaltijd, een diepvriespizza of een supermarktlasagne.
De minder gezonde dingen proberen we te matigen, in de rest proberen we vooral zoveel mogelijk te variëren. We koken zelf – of toch meestal, want ook wij zijn al eens slachtoffer van onze drukke baan en tijdrovende hobby’s. De ene dag eten we een vegetarische stoofpot met 7 verschillende groenten, de volgende staat er macaroni met hesp en kaas op het menu. Kan iemand mij vertellen wat daar mis mee is?
Wat ik ervan denk
Dus, lieve lezers, laat je niet gek maken: alles dat je in de supermarkt onbewerkt kan vinden, is nog altijd véél beter dan elke ochtend een lepel chiazaad door de boerenkoolsmoothie, en dat 7 dagen op 7. Koop vooral natuurlijke voedingsmiddelen, kook zoveel mogelijk zelf, denk eraan om voldoende te drinken en loop eens een extra blokje om als je van de bakker komt. Schaam je niet als het die ene keer niet lukt, noem een stukje taart geen “guilty pleasure”, ga niet als een gek diëten nadat je een avondje gaan stappen bent. Eet geen vette vis omdat die omega 3 bevat, geen handje noten voor een stralende huid of een glutenvrije linguine omdat dat nu eenmaal “in” is. Eet omdat het lekker is, omdat jij je er goed bij voelt en omdat het een rustpunt in de dag is. Wat op je bord ligt, hoeft helemaal niet hip of Instagram-waardig te zijn.
Geniet.
Gezond eten begint met gezond verstand. En daarna zien we wel weer.
Mee eens! Ik heb de indruk: aan de ene kant vreet een grote groep mensen zich ziek aan fastfood. Maar daartegenover staat ook een grote groep mensen die het begrip “gezond” steeds enger gaan interpreteren waardoor ze bijna niets meer in hun mond durven steken dat niet op boerenkool of chiazaad lijkt…. Leuk dat jij duidelijk voor de (ook volgens mij meest gezonde) middenweg kiest!
Ikzelf heb trouwens wel heel systematisch vlees uit mijn voeding geschrapt, maar dat uit puur ethische overwegingen.
Toffe blog!
Helemaal mee eens, alles met mate want overdaad schaadt.
Ik ook, helemaal mee eens. Maar dat evenwicht is niet voor iedereen even gemakkelijk te vinden denk ik.
Exact wat ik ook denk! Dankjewel voor deze post 🙂
Chapeau! Ik had het niet beter kunnen verwoorden!
Thx!
Ben het met je eens
Dit is nu eens gesproken, zie ! Helemaal akkoord! Gewoon gezond verstand laten primeren op alle hypes. Evenwicht vinden op alle vlak. Kan alleen maar je lichaam en je gezondheid ten goede komen.
Inderdaad! Evenwicht is wat mij betreft het belangrijkste. En het allemaal niet te serieus nemen: het is “maar” eten.
Ik volg je volledig maar ben wel gisteren het boek van Pascale Naessens gaan halen, gewoon om wat inspiratie op te doen bij een gezonde voeding, om eens iets anders op het bord te zwieren dan alleen wat de kinderen lusten. Maar ik ga nog steeds evenveel genieten van een pakje friet en een chipje, of misschien zelfs nog meer genieten. ?
Maar ik heb helemaal niks tegen Pascale Naessens hoor! Ik vond het er helemaal over dat ze al die verwijten kreeg. Ik vind alleen dat we niet zo hard met een vergrootglas moeten kijken naar alles wat er op ons bord ligt. Een beetje aandacht mag, maar nu zijn we allemaal iets te veel naar de andere kant uitgeschoten!
Hell Yeah! goed gezeged!
🙂 Thx!
Het is lastiger,iets bewust te laten
dan het onbewust te doen !
Inderdaad! Gewoon wat evenwicht inbouwen: de ene dag gaat het al makkelijker dan de andere, maar het is écht niet nodig om je schuldig te voelen over elke uitschuiver.
Die boerenkoolsmoothie met chiazaad mag van mij gerust op tafel….maar niet elke dag! Gevarieerd, met gezonde ingrediënten, dat is get belangrijkste.
Maar ik heb daar ook helemaal niks op tegen hoor. Ik vind alleen dat er teveel druk wordt opgelegd, alsof een gewone boterham niet goed genoeg is. Daarnaast vind ik het wel leuk dat we door de hypes meer ingrediënten die vroeger ondenkbaar waren, ter beschikking hebben. Zo kan je nog meer variëren.
Daar sta ik volledig achter!
Geweldige post!
Helemaal mee eens 🙂