Gezond eten begint met gezond verstand

24 september 2016 | Culinaire copywriting, Portfolio, Verhalen

De laatste dagen is er in de media heel wat te doen rond gezond eten. Pascale Naessens wordt verweten eetstoornissen in de hand te werken, de dames van The Green Happiness pleiten dan weer van een volledig veganistisch dieet, en kokosolie wordt ineens verguisd nadat gezondheidsgoeroe’s er de laatste jaren mee dweepten. Zelfs Jamie Oliver – in zijn jonge jaren nog de koning van “doe-maar-niet-te-moeilijk” – heeft al twee boeken met “superfoods” op zijn palmares staan. Ik word een beetje moe van al die theorieën en gezondheidsclaims. Kunnen we allemaal terug een beetje normaal doen, alsjeblieft?

Gezond eten begint met gezond verstand: Salade met gerookte zalm / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik schreef het al in Over een lepeltje lekkers: ik ben geen fan van groene smoothies en superfoods, van rare toevoegingen of al te drastische voedingshypes. Gezond eten begint met gezond verstand. En mijn eigen filosofie is er één van vers, gevarieerd en met mate.

Variatie en mate als basisprincipe

Gezond eten begint met gezond verstand: mooie groenten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Wij eten andijvie, bloemkool, venkel, tomaat, radijzen, courgettes, wortelen, prei, diepvrieserwten en Thaise aubergines.
Wij eten varkenmignonette, kalfslapjes, côte à l’os, worst en vers spek.
Wij eten zalm, makreel, grijze garnalen, gerookte forel, kabeljauw, venusschelpen en krab uit blik.
Wij eten magere yoghurt, rauwmelkse brie, volvette cheddar, buffelmozzarella en voorverpakte geraspte gruyère uit de supermarkt.

Wij kiezen voor banaan, aardbei, sinaasappel, bosbessen, ananas, meloen, frambozen, appels en kiwi’s.
Penne, volkorenspaghetti, freekeh, bulghur, volkorenbrood, witte snelkookrijst en speltmacaroni passeren ook wel eens de revue.
Aardappelpuree, kroketten, gestoomde patatjes en bloemkoolcouscous: we eten ze allemaal.
Ik kook met roomboter, biologische olijfolie, zonnebloemolie van het huismerk en ghee uit de toko.
Bij al dat lekkers drinken we water, halfvolle melk, frisdrank, fruitsap, koffie of een glaasje wijn.

In het weekend doen wij ons al eens te goed aan een taartje, pistolets, croissants, zelfgemaakte granola, chocolademousse of een frietje ‘s avonds laat.
En ja, soms zoeken we onze toevlucht tot een afhaalmaaltijd, een diepvriespizza of een supermarktlasagne.

Gezond eten begint met gezond verstand: Vis met een korstje, boontjes en tomaten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

De minder gezonde dingen proberen we te matigen, in de rest proberen we vooral zoveel mogelijk te variëren. We koken zelf – of toch meestal, want ook wij zijn al eens slachtoffer van onze drukke baan en tijdrovende hobby’s. De ene dag eten we een vegetarische stoofpot met 7 verschillende groenten, de volgende staat er macaroni met hesp en kaas op het menu. Kan iemand mij vertellen wat daar mis mee is?

Wat ik ervan denk

Gezond eten begint met gezond verstand - Marktkraam in Venetië / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Dus, lieve lezers, laat je niet gek maken: alles dat je in de supermarkt onbewerkt kan vinden, is nog altijd véél beter dan elke ochtend een lepel chiazaad door de boerenkoolsmoothie, en dat 7 dagen op 7. Koop vooral natuurlijke voedingsmiddelen, kook zoveel mogelijk zelf, denk eraan om voldoende te drinken en loop eens een extra blokje om als je van de bakker komt. Schaam je niet als het die ene keer niet lukt, noem een stukje taart geen “guilty pleasure”, ga niet als een gek diëten nadat je een avondje gaan stappen bent. Eet geen vette vis omdat die omega 3 bevat, geen handje noten voor een stralende huid of een glutenvrije linguine omdat dat nu eenmaal “in” is. Eet omdat het lekker is, omdat jij je er goed bij voelt en omdat het een rustpunt in de dag is. Wat op je bord ligt, hoeft helemaal niet hip of Instagram-waardig te zijn.

Geniet.

Gezond eten begint met gezond verstand. En daarna zien we wel weer.

Gezond eten begint met gezond verstand: Zelfgemaakte pasta / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nog enkele gezonde recepten

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Zo'n ontbijt bowl met amandel en havermout: je moet het gewoon eens maken. Het gaat je doordeweeks ontbijt een enorme boost geven: niet alleen qua uitzicht - want, geef toe, het oog wil ook wat - maar vooral voor de smaak: dát is waarvoor ik het doe. Zo'n zacht...

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pinsa met erwten, asperge en feta

Pinsa met erwten, asperge en feta

De zomer is officieel begonnen, maar buiten merken we daar nog weinig van. Maar niet getreurd: met deze pinsa met erwten, asperge en feta tover je de zomer gewoon zomaar op je bord! Dit begon als een probeersel toen de koelkast bijna leeg was, maar intussen is het een...

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

20 Reacties

  1. deluievegetarier

    Mee eens! Ik heb de indruk: aan de ene kant vreet een grote groep mensen zich ziek aan fastfood. Maar daartegenover staat ook een grote groep mensen die het begrip “gezond” steeds enger gaan interpreteren waardoor ze bijna niets meer in hun mond durven steken dat niet op boerenkool of chiazaad lijkt…. Leuk dat jij duidelijk voor de (ook volgens mij meest gezonde) middenweg kiest!
    Ikzelf heb trouwens wel heel systematisch vlees uit mijn voeding geschrapt, maar dat uit puur ethische overwegingen.
    Toffe blog!

    Antwoord
  2. Severien

    Ik ook, helemaal mee eens. Maar dat evenwicht is niet voor iedereen even gemakkelijk te vinden denk ik.

    Antwoord
  3. Mamafien

    Exact wat ik ook denk! Dankjewel voor deze post 🙂

    Antwoord
  4. Mayke

    Chapeau! Ik had het niet beter kunnen verwoorden!

    Antwoord
  5. Ria

    Ben het met je eens

    Antwoord
  6. Nadine

    Dit is nu eens gesproken, zie ! Helemaal akkoord! Gewoon gezond verstand laten primeren op alle hypes. Evenwicht vinden op alle vlak. Kan alleen maar je lichaam en je gezondheid ten goede komen.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Inderdaad! Evenwicht is wat mij betreft het belangrijkste. En het allemaal niet te serieus nemen: het is “maar” eten.

      Antwoord
  7. B-Naais

    Ik volg je volledig maar ben wel gisteren het boek van Pascale Naessens gaan halen, gewoon om wat inspiratie op te doen bij een gezonde voeding, om eens iets anders op het bord te zwieren dan alleen wat de kinderen lusten. Maar ik ga nog steeds evenveel genieten van een pakje friet en een chipje, of misschien zelfs nog meer genieten. ?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Maar ik heb helemaal niks tegen Pascale Naessens hoor! Ik vond het er helemaal over dat ze al die verwijten kreeg. Ik vind alleen dat we niet zo hard met een vergrootglas moeten kijken naar alles wat er op ons bord ligt. Een beetje aandacht mag, maar nu zijn we allemaal iets te veel naar de andere kant uitgeschoten!

      Antwoord
  8. Lieve

    Hell Yeah! goed gezeged!

    Antwoord
  9. Jeannine

    Het is lastiger,iets bewust te laten
    dan het onbewust te doen !

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Inderdaad! Gewoon wat evenwicht inbouwen: de ene dag gaat het al makkelijker dan de andere, maar het is écht niet nodig om je schuldig te voelen over elke uitschuiver.

      Antwoord
  10. Ona Pona

    Die boerenkoolsmoothie met chiazaad mag van mij gerust op tafel….maar niet elke dag! Gevarieerd, met gezonde ingrediënten, dat is get belangrijkste.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Maar ik heb daar ook helemaal niks op tegen hoor. Ik vind alleen dat er teveel druk wordt opgelegd, alsof een gewone boterham niet goed genoeg is. Daarnaast vind ik het wel leuk dat we door de hypes meer ingrediënten die vroeger ondenkbaar waren, ter beschikking hebben. Zo kan je nog meer variëren.

      Antwoord
  11. johannaowlette

    Helemaal mee eens 🙂

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest