Als ik hier, vanuit mijn zetel en achter mijn laptop, naar buiten kijk, lijkt het wel lente. De hemel is staalblauw en de zon schijnt fel. Door het venster voel ik de warmte. Ik hoor wandelende mensen op straat en hier en daar al het eerste vogelgefluit. Onze Japanse kerselaar in de tuin krijgt botjes, mijn viooltjes staan in bloei en de tulpen op de schouw laten niet veel aan de verbeelding over: we zijn half maart, we verlangen naar langere dagen en warmere temperaturen. Maar als ik de voordeur achter mij dichtsla en richting werk fiets, voel ik aan de snijdende kou dat we er nog niet zijn. Neen, het mag dan mooi weer zijn, lente-temperaturen vallen ons voorlopig nog niet te beurt.

Maar niet getreurd: in de keuken kunnen de laatste wintergroenten ons genoeg verwarmen! Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook hier al uitkijk naar de lente: naar de eerste asperges, verse erwten en frisse radijsjes. De realiteit wil echter dat het toch vooral nog pompoen, winterwortels en kolen zijn die de plak zwaaien. En dus maak ik er het beste van door ze in een exotisch jasje te verpakken. Dit gewokt rundvlees met groene kool is daarvan het perfecte voorbeeld: je kan er je savooi in kwijt, maar je hebt niet het gevoel dat je een winters gerecht zit te eten. Het recept is fris, kruidig en een beetje pittig. Net wat je kan gebruiken op een zonnige winterwoensdag!

Inspiratie: delicious. januari 2016

Wat heb je nodig?

2 tl maïzena
1 tl kristalsuiker
2 el sojasaus
3 el mirin (of sherry)
700 g biefstuk, in schuine plakjes van +/- anderhalve centimeter dik
arachideolie
2 teentjes look, geperst
1 cm gember, geraspt
chilivlokken
1/2 savooikool, in reepjes
bosje koriander, gehakt
5-tal lente-uitjes, in fijne ringetjes
limoenpartjes

Hoe ga je tewerk?

Meng maïzena, suiker, sojasaus en mirin en laat er de biefstukreepjes 30 minuten in marineren.

Verhit een flinke scheut olie in de wok op hoog vuur.
Roerbak de helft van het uitgelekte rundvlees in enkele minuten tot net gaar.
Schep uit de wok en bak nadien ook de andere helft.
Schep ook uit de wok.
Draai het vuur laag en voeg look, gember en een mespuntje chilivlokken toe.
Schep om tot de aroma’s vrijkomen.
Voeg de savooikool toe en roerbak tot beetgaar.
Voeg het rundvlees en de marinade toe en warm goed door.

Schep op borden en werk af met gehakte koriander, lente-ui en een limoenpartje.
Serveer het gewokt rundvlees met groene kool.

Nog enkele eenpansgerechten

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

1 Reactie

  1. Silvy

    lekker, simpel en gezond 🙂 eentje om te onthouden!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest