Als ik hier, vanuit mijn zetel en achter mijn laptop, naar buiten kijk, lijkt het wel lente. De hemel is staalblauw en de zon schijnt fel. Door het venster voel ik de warmte. Ik hoor wandelende mensen op straat en hier en daar al het eerste vogelgefluit. Onze Japanse kerselaar in de tuin krijgt botjes, mijn viooltjes staan in bloei en de tulpen op de schouw laten niet veel aan de verbeelding over: we zijn half maart, we verlangen naar langere dagen en warmere temperaturen. Maar als ik de voordeur achter mij dichtsla en richting werk fiets, voel ik aan de snijdende kou dat we er nog niet zijn. Neen, het mag dan mooi weer zijn, lente-temperaturen vallen ons voorlopig nog niet te beurt.
Maar niet getreurd: in de keuken kunnen de laatste wintergroenten ons genoeg verwarmen! Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook hier al uitkijk naar de lente: naar de eerste asperges, verse erwten en frisse radijsjes. De realiteit wil echter dat het toch vooral nog pompoen, winterwortels en kolen zijn die de plak zwaaien. En dus maak ik er het beste van door ze in een exotisch jasje te verpakken. Dit gewokt rundvlees met groene kool is daarvan het perfecte voorbeeld: je kan er je savooi in kwijt, maar je hebt niet het gevoel dat je een winters gerecht zit te eten. Het recept is fris, kruidig en een beetje pittig. Net wat je kan gebruiken op een zonnige winterwoensdag!
Inspiratie: delicious. januari 2016
Wat heb je nodig?
2 tl maïzena
1 tl kristalsuiker
2 el sojasaus
3 el mirin (of sherry)
700 g biefstuk, in schuine plakjes van +/- anderhalve centimeter dik
arachideolie
2 teentjes look, geperst
1 cm gember, geraspt
chilivlokken
1/2 savooikool, in reepjes
bosje koriander, gehakt
5-tal lente-uitjes, in fijne ringetjes
limoenpartjes
Hoe ga je tewerk?
Meng maïzena, suiker, sojasaus en mirin en laat er de biefstukreepjes 30 minuten in marineren.
Verhit een flinke scheut olie in de wok op hoog vuur.
Roerbak de helft van het uitgelekte rundvlees in enkele minuten tot net gaar.
Schep uit de wok en bak nadien ook de andere helft.
Schep ook uit de wok.
Draai het vuur laag en voeg look, gember en een mespuntje chilivlokken toe.
Schep om tot de aroma’s vrijkomen.
Voeg de savooikool toe en roerbak tot beetgaar.
Voeg het rundvlees en de marinade toe en warm goed door.
Schep op borden en werk af met gehakte koriander, lente-ui en een limoenpartje.
Serveer het gewokt rundvlees met groene kool.
lekker, simpel en gezond 🙂 eentje om te onthouden!