Ik zit hier in de zetel van die opgelegde witte kool te eten… Dat potje dat ik gekocht had voor bij Jamie’s falafel. Blijft degoutant lang goed – I know. En zo’n potje uitlepelen in de zetel, om dan met een cracotte op te eten, is misschien even wansmakelijk. Maar ik vind dat gewoon zóóóóóóóó lekker, mijn guilty pleasure voor vandaag!
Laat ik toch maar iets schrijven over eten dat culinair gezien meer verantwoord is…
Onze grootste meid is jarig dit weekend. En dan mag ze natuurlijk iets lekkers meenemen naar school! We hebben voor vrij eenvoudige cupcakes gekozen (uit Goe Gebakken 1), net omdat we dit op een gewone, doordeweekse avond voor elkaar moesten krijgen. Het feestvarken heeft dan zelf voor de versiering mogen zorgen, iets wat twee gevolgen had: we verkregen zeer eclectisch versierde cakejes, en mijn keuken was – ondanks de poetsbeurt van de ochtend – niet meer te herkennen. Maar plezant was het wel!
De juf moest uiteraard ook een beetje verwend worden, en dus maakte ik voor haar ‘s avonds nog snel een portie chocolade-pistachefudge (uit Nigella Express): weinig inspanning, veel resultaat.
Dit weekend zal er nog wel wat gebakken worden, gezien zondag haar feestje thuis nog op het programma staat. Dus verwacht je maar aan veel zoets… 🙂
Cupcakes om te versieren
Wat heb je nodig?
250 g boter, 200 g suiker, 5 eieren, 250 g bloem, een snuifje bakpoeder, een vanillestokje, 50 g honing
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Klop de boter romig.
Voeg de suiker toe en meng goed.
Doe er de eieren één voor één bij. Begin pas met een volgend ei als het eerste goed is opgenomen.
Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg beetje bij beetje toe aan de mengsel.
Meng goed.
Snij het vanillestokje open en schraap er de zaadjes uit.
Roer de zaadjes samen met de honing door het beslag.
Schep het beslag in een spuitzak.
Vul de vormpjes voor twee derden. (je kan ze ook vullen met twee lepels ipv de spuitzak)
Bak ongeveer 20 minuten op 180 °C.
Laat de jarige alles versieren naar wens (en hou een dweil bij de hand).
Chocolade-pistachefudge
Wat heb je nodig?
Een blikje gecondenseerde, gesuikerde melk (standaard formaat, ongeveer 300 ml)
350 g donkere chocolade
30 g boter
ongeveer 150 g pistachenoten
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de melk samen met de chocolade en de boter op laag vuur onder voortdurend roeren.
Hak intussen de pistaches grof, of – als je er nood aan hebt – doe ze in een plastic zakje en sla ze stuk met een deegrol (kan enorm opluchten ;-)).
Voeg ze toe aan het chocolademengsel.
Bekleed een ondiepe bakvorm met bakpapier en stort de fudge erin uit.
Laat afkoelen en zet nadien enkele uren in de koelkast.
Snijd met een warm mes (regelmatig spoelen in kokend water) in blokjes.
Geniet van je guilty pleasure!
Van een proever: zeer lekker 😉
Haha, toch nog! Ik dacht al dat het zo zwaar tegengevallen was, dat je niets durfde posten 😉