Courgetti carbonara met ricotta

23 augustus 2016 | Een lepeltje lekkers, Recepten, Snel klaar

Courgettes in de tuin, dat wilt zeggen: elke week nieuwe receptjes bedenken waarin je er enkele kwijt kan! Mijn ouders hebben twee planten staan, en de opbrengst daarvan is fenomenaal. En dus zie je hier in het courgetteseizoen wel wat gerechten met de groene groente verschijnen. Vandaag heb ik een lichte courgetti carbonara met ricotta voor je klaarstaan.

Courgetti carbonara met ricotta / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik heb sinds kort een spiraalsnijder accessoire voor mijn KitchenAid. Eerst dacht ik dat ik hem niet veel zou gebruiken, omdat hij er zo groot uitzag en ik vermoedde dat de afwas navenant zou zijn. Maar eens geprobeerd, wilde ik geen andere meer! De afwas blijft beperkt, omdat je enkel het mes en de klem moet afwassen, en hij is zoveel makkelijker in gebruik dan zo’n handmatige “puntenslijper”. Handig als je veel courgetti nodig hebt, zoals hier.

Courgetti / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik weet dat de authentieke, Italiaanse carbonara enkel uit ei en kaas bestaat, maar zelf voeg ik meestal room toe. In dit recept vervang ik deze door ricotta, en in plaats van spek gebruik ik bacon. En zo hebben we toch weer wat calorieën bespaard!

Ricotta mengsen met ei, pecorino, peper en zout / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Het resultaat is een zomerse, lichte courgetti carbonara, met wat extra frisheid van munt en voldoende pit door de pecorino. En doordat je de courgetteslierten niet echt bakt of kookt, verliezen ze maar weinig vocht, waardoor je een rijke saus bekomt, en helemaal niet het gevoel hebt dat je een “light” versie aan het opsmikkelen bent.

Courgetti carbonara met ricotta / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Courgetti carbonara met ricotta

Deze zomerse, lichte courgetti carbonara heeft wat extra frisheid van munt en voldoende pit door de pecorino. Rijkelijk en toch licht!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Pasta
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 courgettes
  • 1 scheutje olijfolie
  • 200 g bacon in blokjes
  • 250 g ricotta
  • 2 eieren
  • 100 g pecorino geraspt
  • zwarte peper en zout
  • 7 takjes munt alleen de blaadjes, fijngehakt

Instructies
 

  • Snijd de courgettes met een spiraalsnijder in dunne slierten.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
  • Bak er de bacon goudbruin in aan.
  • Roer intussen de ricotta los met eieren en pecorino.
  • Kruid naar smaak bij met peper en zout.
  • Voeg de courgetti toe aan de pan, warm 1 minuutje door en zet het vuur uit.
  • Giet er het ricottamengsel over en roer door elkaar, zodat alles warm wordt.
  • Roer er de munt door.
  • Serveer de courgetti carbonara met ricotta.
Trefwoord bacon, courgette, munt, pecorino, ricotta, spek
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele gezonde recepten

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Zo'n ontbijt bowl met amandel en havermout: je moet het gewoon eens maken. Het gaat je doordeweeks ontbijt een enorme boost geven: niet alleen qua uitzicht - want, geef toe, het oog wil ook wat - maar vooral voor de smaak: dát is waarvoor ik het doe. Zo'n zacht...

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pinsa met erwten, asperge en feta

Pinsa met erwten, asperge en feta

De zomer is officieel begonnen, maar buiten merken we daar nog weinig van. Maar niet getreurd: met deze pinsa met erwten, asperge en feta tover je de zomer gewoon zomaar op je bord! Dit begon als een probeersel toen de koelkast bijna leeg was, maar intussen is het een...

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

4 Reacties

  1. Linda

    Net gegeten : super lekker

    Antwoord
  2. Karin

    Ik heb dit gemaakt met wat spek en gerookte worst in stukjes die ik nog had. Was heel lekker. Snel klaar en smakelijk.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest