Zo’n ontbijt bowl met amandel en havermout: je moet het gewoon eens maken. Het gaat je doordeweeks ontbijt een enorme boost geven: niet alleen qua uitzicht – want, geef toe, het oog wil ook wat – maar vooral voor de smaak: dát is waarvoor ik het doe. Zo’n zacht gekruide rijstpap met vanille en kaneel, aangevuld met fris fruit en krokante havermout: het gaat jouw herfstochtenden sowieso beter maken.
Ik maak de rijstpap met amandelmelk, vanille, kaneel en citroenzeste. Die laatste lijkt misschien de vreemde eend in de bijt, maar pept de rijst helemaal op. Ook de specerijen waarmee je de havermout roostert – kardemom en kaneel – geven dit ontbijtje genoeg power om die eeuwige boterham met choco te vergeten. Afwerken met vers fruit, en hup: klaar voor de dag!
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept van ontbijt bowl met rijstpap en havermout. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze ontbijt bowl met rijstpap en havermout geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Campina
Ontbijt bowl met rijstpap en havermout
Equipment
- kookpot met dikke bodem, type Le Creuset
- pan
- staafmixer of blender
- zeef optioneel
Ingrediënten
Voor de rijstpap
- 75 g dessertrijst
- 500 ml amandelmelk Campina
- 1 stokje kaneel
- 1 peul vanille opengespleten en zaadjes eruit geschraapt
- 1 eetlepel honing
- 1 citroen alleen de schil, met een dunschiller in linten getrokken
Voor de havermouttopping
- 1 theelepel kokosolie of andere plantaardige olie
- 30 g havermout
- 30 g amandelschilfers
- 30 g pompoenpitten
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 mespunt kardemompoeder
Voor de afwerking
- 125 g frambozen
- 125 g blauwe bessen
- 125 g braambessen
- 1 theelepel geraspte kokos
Instructies
Maak eerst de rijstpap
- Doe rijst, amandelmelk, kaneel, vanillepeul en -zaadjes, honing en citroenzeste in een kookpot met dikke bodem en breng regelmatig roerend aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat onder af en toe roeren in +/- 40 minuten tot rijstpap koken. Als de rijst zacht is en het vocht bijna volledig opgenomen heeft, is hij klaar. Voeg eventueel extra amandelmelk toe als de pap te droog moest zijn.
- Laat rusten tot gebruik.
Maak intussen de havermouttopping
- Verhit de kokosolie in een pan op middelhoog vuur.
- Rooster de havermout amandelschilfers en pompoenpitten goudbruin. Voeg tijdens het bakken kaneel en kardemom toe.
- Laat uitlekken en afkoelen op een keukenpapier.
Werk af
- Mix de frambozen glad met de staafmixer. Je kan de coulis eventueel zeven om de pitjes te verwijderen.
- Verdeel de rijstpap over 4 kommetjes.
- Werf af met de frambozencoulis en havermouttopping.
- Verdeel er het fruit bij en strooi er wat kokos over.
- Serveer.
Veel gestelde vragen
Je kan ook andere plantaardige melk die je lekker vindt (bijvoorbeeld haver-, rijst- of sojamelk) gebruiken, of gewone koemelk.
Je kan alle onderdelen vooraf bereiden. Zo moet je ’s ochtends enkel nog je ontbijt bowl samen te stellen.
Gebruik gerust kant-en-klare granola of een mengeling van zaden, pitten en noten die je lekker vindt.
Deze ontbijt bowl doet het ook bijzonder goed met (gestoofde) pruimen, vijgen of appels. Voeg eventueel wat rozijnen toe. Ook exotisch fruit (mango, banaan, passievrucht) combineert goed met de rijstpap.
0 reacties