Chocolade babka met hazelnootboter

4 november 2017 | Een lepeltje lekkers, Gesponsorde berichten, Gezellig bakken, Home thema, Ontbijt en brunch, Recepten

Nu de dagen korter en kouder worden, verlang ik steeds meer naar warmte en gezelligheid binnen. En wat brengt meer sfeer in huis dan de geur van versgebakken brood? Als er dan nog een zweem chocolade, gebrande hazelnoten en de royale luxe van boter bij komt, dan maak je mij helemaal gelukkig.

Chocolade babka met hazelnootboter - aangesneden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Voor deze chocolade babka met hazelnootboter ging ik aan de slag met Kerrygold. Het merk brengt kwaliteitsvolle Ierse roomboter naar België. De boter bestaat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten en kleurt van nature goudgeel. De koeien die de melk voor de bereiding leveren, grazen maar liefst 300 dagen per jaar buiten, en dat proef je. Zelf vind ik het ook erg handig dat de boter altijd smeerbaar en smeuïg is: perfect voor op de boterham én voor gebruik in gebak.

Chocolade babka met hazelnootboter / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

In deze chocolade babka start ik van een variatie op het briochedeeg zonder kneden uit mijn kaneelbroodjes recept. Ik voeg ahornsiroop toe om de smaak van de hazelnoten uit de vulling en bijhorende boter te versterken. Het heeft mij enkele pogingen (en heel wat bloed, zweet en tranen ;)) gekost om de perfecte verhoudingen te vinden, maar nu is dat gelukt: dit deeg geeft een smaakvol, luchtig kruim dat de vertrouwde brioche van de betere Franse bakker benadert. Na het rusten in de koelkast wordt het deeg uitgerold en besmeerd met een mengsel van chocolade, boter, noten, cacao en bloemsuiker. Geef toe: je beseft nu al dat dit een heerlijkheid is, niet?!

De chocolade babka wordt dan opgerold, in de lengte opengesneden om de typische laagjes zichtbaar te maken, en dan in elkaar gedraaid. Het zorgt voor een spectaculair uitzicht dat de vulling al een beetje prijs geeft. Ik serveer er een overheerlijke hazelnootboter bij. De smaak kan ik nog het beste omschrijven als een volwassen versie van Nutella. Niet te versmaden dus.

Deegrol in bakvorm leggen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Dit recept is misschien wat langer en uitgebreider dan je van mij gewoon bent, maar moeilijk is het niet, en het resultaat is zó indrukwekkend dat het hier onverminderd thuis hoort. Ik heb het alvast op mijn lijstje met kanshebbers voor de kerstbrunch gezet. Wie durft dit aan?

In samenwerking met Kerrygold 

Chocolade babka met hazelnootboter - aangesneden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Chocolade babka met hazelnootboter

Deze chocolade babka zonder kneden bestaat uit brioche deeg, gevuld met een mengsel van chocolade en hazelnoten. Heerlijk bij het ontbijt!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 50 minuten
Rust-, rijs- en baktijd 10 uur 10 minuten
Totale tijd 11 uur
Gang Brood, Brunch, Gebak, Ontbijt
Keuken Joods
Porties 6 personen

Equipment

  • Standmixer met deeghaak
  • rechthoekige (bak)vorm
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 250 g tarwebloem
  • 4 g instant gist
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • 30 g kristalsuiker
  • 1 vanillestokje alleen de zaadjes
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 25 ml ahornsiroop
  • 80 g Kerrygold boter gesmolten
  • 80 ml volle melk

Voor de vulling

  • 75 g pure chocolade grof gehakt
  • 50 g Kerrygold boter
  • 25 g bloemsuiker
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 50 g geroosterde hazelnoten gehakt

Om te doreren

  • 1 eidooier
  • 1 scheutje melk

Voor de hazelnootboter

  • 50 g geroosterde hazelnoten
  • 50 g Kerrygold boter op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel bloemsuiker

Instructies
 

Voor het deeg

  • Meng bloem, gist, zout, suiker en vanille in een kom.
  • Roer er voorzichtig ei, dooier, ahornsiroop, gesmolten boter en melk door tot zich een samenhangend beslag vormt.
  • Olie een grote kom in en stort er het beslag in.
  • Dek goed af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast om te rusten.
  • Neem uit de koelkast en laat 1 u op kamertemperatuur komen.

Voor de vulling

  • Smelt chocolade en boter au bain-marie.
  • Zeef er bloemsuiker en cacao bij en klop goed door tot een gladde pasta zonder klonters.
  • Roer er de gehakte hazelnoten door.

Om de babka te vormen

  • Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een rechthoek van +/- 3 mm dik.
  • Smeer er voorzichtig het chocolademengsel op.
  • Rol het deeg vanaf de lange kant op tot een worst.
  • Snijd de deegrol in de lengte open zodat je de lagen deeg en chocolade ziet.
  • Druk de twee delen bovenaan vast en ‘vlecht’ over elkaar (boven en onder elkaar draaien).
  • Druk ook de uiteinden aan elkaar vast.
  • Leg in een ingevette en met bakpapier beklede cake- of broodvorm, dek af met plasticfolie en laat +/- 3 u op kamertemperatuur rijzen tot het deeg verdubbeld is in omvang.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Verwijder de plasticfolie, doreer het oppervlak met een mengsel van dooier en melk (samen losgeklopt), en dek af met aluminiumfolie.
  • Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder nadien de folie en bak nog 30 à 40 minuten tot de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er droog uitkomt.
  • Laat 10 minuten afkoelen in de vorm.
  • Ontvorm en laat volledig afkoelen op een rooster.

Voor de hazelnootboter

  • Mix de hazelnoten fijn in een foodprocessor.
  • Voeg er boter en suiker aan toe en mix tot een gladde pasta.
  • Schep in een potje en laat opstijven in de koelkast.
  • Serveer de chocolade babka met de hazelnootboter.
Trefwoord boter, brioche, brood, chocolade, hazelnoten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele gebakrecepten

Pruimencake met streusel

Pruimencake met streusel

Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag. Ik bak deze pruimencake in...

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

4 Reacties

  1. Johanna

    Klinkt zalig en inderdaad perfect voor een kerstbrunch!

    Antwoord
  2. ElsS

    Klinkt heerlijk. Misschien moet ik toch maar mijn irrationele angst om gist te gebruiken opzij zetten en mij eens wagen aan dit recept.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Daarvoor is zo’n brood zonder kneden wel ideaal! Ik ben ook niet zo’n goeie broodbakker, maar ik heb intussen drie van die “niet-kneden” recepten en die werken allemaal goed! ?

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest