Kaneelbroodjes zonder kneden

11 maart 2017 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Ontbijt en brunch, Recepten

Sluit je ogen. Maak je hoofd leeg en verplaats je naar een andere wereld. Een wereld waarin je de perfecte moeder bent, die elke dag vrolijk in de potten staat te roeren als haar kroost van school thuiskomt. Eén die ervoor zorgt dat het huis altijd naar vers gebak ruikt. Eén die op zondag een ontbijttafel bij elkaar bakt om “u” tegen te zeggen.  En één die zonder morren nadien ook de rommel in de keuken opruimt, zodat die weer spic en span is voor een nieuw bakavontuur… Met deze kaneelbroodjes zonder kneden kan je je huisgenoten doen geloven dat jij zo iemand bent!

Kaneelbroodjes snijden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ergens rond donderdagavond roer je snel alle ingrediënten door elkaar. Je zet het geheel afgedekt in de koelkast en kan weer verder met belangrijker zaken. Zaterdagnamiddag rol je het deeg uit tot een dunne lap, smeer je er kunstig wat gesmolten boter op en verdeel je er een decadent kaneel-bruine suikermengsel over. Een beetje oprollen en snijden, en je kaneelbroodjes kunnen in een ovenschaal op het aanrecht. Tegen de vroege avond schuif je ze in de oven “et voila”: mission accomplished.

Kaneelbroodjes laten afkoelen op een rooster / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

‘s Ochtends word je gewekt door de zeemzoete geur van kaneel en karamel, die gegarandeerd nog in je huis hangt. Terwijl je huisgenoten alvast koffie zetten, roer je wat bloemsuiker en water door elkaar en besmeer je de afgekoelde broodjes met het glanzende glazuur. Als dit je geen goed rapport oplevert, dan weet ik het ook niet meer!

Kaneelbroodjes zonder kneden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik gaf al eerder toe dat ik een luie kok ben, en dat maakt mij ook meteen een fan van brood zonder kneden. En hoe verlekkerd ik ook maar zoete ontbijtbroodjes zit te pinnen, ik weet eigenlijk al van tevoren dat ik ze nooit zal maken. Ik heb geen talent voor brood, en al helemaal niet voor geduldig kneden, zorgvuldig laten rijzen en nauwkeurig timen. Het één heeft mogelijks met het andere te maken…

Kaneelbroodjes in ovenschaal leggen en laten rijzen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Het gemak waarmee je deze kaneelbroodjes kan bereiden, geeft mij zin om nog verder te experimenteren. Hou dus zeker mijn Instagram Stories in de gaten als je nieuwsgierig bent naar andere combinaties. Nu kan ik je alvast aanraden dit recept eens uit te proberen. Het is zo makkelijk, en toch geeft het zo’n heerlijk resultaat. Het perfecte geheimpje van een ploetermoeder!

Bron: Recept deeg via Fragola e Limone

Kaneelbroodjes zonder kneden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Kaneelbroodjes zonder kneden

Deze kaneelbroodjes zonder kneden zijn zó eenvoudig te maken, en toch heerlijk. Heerlijk om te bakken en te proeven!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 50 minuten
Rust- en baktijd 1 dag 2 uur 51 minuten
Totale tijd 1 dag 3 uur 41 minuten
Gang Brunch, Dessert, Gebak, Nagerecht, Ontbijt, taart
Keuken Belgisch, Deens, Scandinavisch, Zweeds
Porties 16 broodjes

Equipment

  • mengkom
  • deegrol
  • keukenkwast
  • Oven

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 500 g tarwebloem
  • 5 g instant gist
  • 8 g zout
  • 1 vanillestokje
  • 3 eieren
  • 90 g acaciahoning
  • 150 g boter gesmolten
  • 150 g water

Voor de vulling

  • 70 g boter gesmolten
  • 100 g bruine suiker
  • 2 eetlepels kaneelpoeder

Voor het glazuur

  • 200 g bloemsuiker
  • 1 scheutje water

Instructies
 

Maak eerst het deeg

  • Meng bloem, gist en zout in een kom.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap er de zaden uit.
  • Roer in een andere kom eieren, honing, gesmolten boter, water en vanillezaadjes door elkaar.
  • Giet de natte ingrediënten bij de droge, en roer tot je een homogeen deeg krijgt zonder klonters.
  • Dek goed af en zet in de koelkast.
  • Laat het deeg daar minstens 1 en maximum 5 dagen rijzen.
  • Neem het deeg uit de koelkast en stort uit op een bebloemd werkblad.
  • Rol uit met extra bloem tot een rechthoek van +/- 40 op 50 cm.

Voor de vulling

  • Verdeel er de boter over met een keukenkwast.
  • Meng bruine suiker en kaneel en strooi over de boter.

Om op te rollen

  • Rol op, startend van de lange kant.
  • Halveer de rol, en halveer elke helft dan verder tot je 16 stukjes hebt.
  • Leg ze in een met bakpapier beklede ovenschaal.
  • Dek af met een keukenhanddoek en laat op kamertemperatuur 1 à 2 u rijzen.

Om te bakken

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Schuif de broodjes in de oven en bak in ongeveer 30 minuten goudbruin.
  • Neem uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Breek de broodjes van elkaar.

Voor het glazuur

  • Roer de bloemsuiker los met een klein scheutje water tot een smeuïg, ondoorzichtig glazuur.
  • Bestrijk er de broodjes mee.
  • Serveer de kaneelbroodjes.
Trefwoord brood, kaneel, zoet
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 14 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.729 andere abonnees

Nog enkele gebakrecepten

Pruimencake met streusel

Pruimencake met streusel

Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag. Ik bak deze pruimencake in...

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest