Sluit je ogen. Maak je hoofd leeg en verplaats je naar een andere wereld. Een wereld waarin je de perfecte moeder bent, die elke dag vrolijk in de potten staat te roeren als haar kroost van school thuiskomt. Eén die ervoor zorgt dat het huis altijd naar vers gebak ruikt. Eén die op zondag een ontbijttafel bij elkaar bakt om “u” tegen te zeggen. En één die zonder morren nadien ook de rommel in de keuken opruimt, zodat die weer spic en span is voor een nieuw bakavontuur… Met deze kaneelbroodjes zonder kneden kan je je huisgenoten doen geloven dat jij zo iemand bent!
Ergens rond donderdagavond roer je snel alle ingrediënten door elkaar. Je zet het geheel afgedekt in de koelkast en kan weer verder met belangrijker zaken. Zaterdagnamiddag rol je het deeg uit tot een dunne lap, smeer je er kunstig wat gesmolten boter op en verdeel je er een decadent kaneel-bruine suikermengsel over. Een beetje oprollen en snijden, en je kaneelbroodjes kunnen in een ovenschaal op het aanrecht. Tegen de vroege avond schuif je ze in de oven “et voila”: mission accomplished.
‘s Ochtends word je gewekt door de zeemzoete geur van kaneel en karamel, die gegarandeerd nog in je huis hangt. Terwijl je huisgenoten alvast koffie zetten, roer je wat bloemsuiker en water door elkaar en besmeer je de afgekoelde broodjes met het glanzende glazuur. Als dit je geen goed rapport oplevert, dan weet ik het ook niet meer!
Ik gaf al eerder toe dat ik een luie kok ben, en dat maakt mij ook meteen een fan van brood zonder kneden. En hoe verlekkerd ik ook maar zoete ontbijtbroodjes zit te pinnen, ik weet eigenlijk al van tevoren dat ik ze nooit zal maken. Ik heb geen talent voor brood, en al helemaal niet voor geduldig kneden, zorgvuldig laten rijzen en nauwkeurig timen. Het één heeft mogelijks met het andere te maken…
Het gemak waarmee je deze kaneelbroodjes kan bereiden, geeft mij zin om nog verder te experimenteren. Hou dus zeker mijn Instagram Stories in de gaten als je nieuwsgierig bent naar andere combinaties. Nu kan ik je alvast aanraden dit recept eens uit te proberen. Het is zo makkelijk, en toch geeft het zo’n heerlijk resultaat. Het perfecte geheimpje van een ploetermoeder!
Bron: Recept deeg via Fragola e Limone
Kaneelbroodjes zonder kneden
Equipment
- mengkom
- deegrol
- keukenkwast
- Oven
Ingrediënten
Voor het deeg
- 500 g tarwebloem
- 5 g instant gist
- 8 g zout
- 1 vanillestokje
- 3 eieren
- 90 g acaciahoning
- 150 g boter gesmolten
- 150 g water
Voor de vulling
- 70 g boter gesmolten
- 100 g bruine suiker
- 2 eetlepels kaneelpoeder
Voor het glazuur
- 200 g bloemsuiker
- 1 scheutje water
Instructies
Maak eerst het deeg
- Meng bloem, gist en zout in een kom.
- Snijd het vanillestokje open en schraap er de zaden uit.
- Roer in een andere kom eieren, honing, gesmolten boter, water en vanillezaadjes door elkaar.
- Giet de natte ingrediënten bij de droge, en roer tot je een homogeen deeg krijgt zonder klonters.
- Dek goed af en zet in de koelkast.
- Laat het deeg daar minstens 1 en maximum 5 dagen rijzen.
- Neem het deeg uit de koelkast en stort uit op een bebloemd werkblad.
- Rol uit met extra bloem tot een rechthoek van +/- 40 op 50 cm.
Voor de vulling
- Verdeel er de boter over met een keukenkwast.
- Meng bruine suiker en kaneel en strooi over de boter.
Om op te rollen
- Rol op, startend van de lange kant.
- Halveer de rol, en halveer elke helft dan verder tot je 16 stukjes hebt.
- Leg ze in een met bakpapier beklede ovenschaal.
- Dek af met een keukenhanddoek en laat op kamertemperatuur 1 à 2 u rijzen.
Om te bakken
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schuif de broodjes in de oven en bak in ongeveer 30 minuten goudbruin.
- Neem uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.
- Breek de broodjes van elkaar.
Voor het glazuur
- Roer de bloemsuiker los met een klein scheutje water tot een smeuïg, ondoorzichtig glazuur.
- Bestrijk er de broodjes mee.
- Serveer de kaneelbroodjes.
0 reacties