Maandagavond, zo rond een uur of 8, was er nog uitzonderlijk veel bedrijvigheid in mijn keuken. Potten en pannen op het vuur, het aanrecht (en een deel van de vloer) vol met bloem, een keukenhanddoek in de hoek gegooid, de mixer nog in volle actie, een potje dampend op het vuur en een leeg eierdoosje op tafel: het leek wel een tafereel uit één of andere kookshow. Terwijl ik een snelle avondmaaltijd uit mijn nieuwe aanwinst van Donna Hay op het vuur had staan, probeerde ik ook nog een taart of 3 af te werken. Het was gisteren immers mijn verjaardag, en daar hoort nu eenmaal een uitgebreide traktatie op het werk bij.
Hoe chaotisch het dan ook leek, des te rustig was het een uurtje later, toen alles weer mooi opgeruimd was, de taarten afgewerkt in de koelkast stonden, en de ontbijttafel voor de volgende dag al mooi gedekt was. Blijkbaar word ik toch iets beter in plannen! De paniekaanvallen om tien uur ’s avonds in een chaotische keuken, omdat ik weer teveel hooi op mijn vork genomen had, en vreesde dat ik nooit nog gewassen en gekleed zou geraken tegen dat mijn gasten zouden aanschuiven: ze liggen nog vers in mijn geheugen…
Gisterenvoormiddag schoven mijn collega’s mee aan tafel, en de reacties waren positief. Vooral de aardbeientaart viel bijzonder in de smaak. Ik kreeg zelfs een “het lekkerste dessert dat ik in jaren gegeten heb” op mijn palmares. En ik moet zeggen dat het ook helemaal “mijn ding” is: fris, fruitig, niet te zwaar, met een zoet en bros deeg; kortom: de ideale taart. Het recept haalde ik uit het nieuwe boek van Janneke Philippi, wat trouwens weer een enorme aanrader is – is het duidelijk dat ik fan ben? En toen ik gisterenmiddag deze foto op mijn Facebookpagina publiceerde…
… was het duidelijk dat jullie zaten te wachten op de recepten. En daarom zet ik vandaag alvast het recept voor de aardbeientaart online!
Deze taart is echt een toppertje: een beetje zuur, een hoop smeuïgheid, wat frisheid en een zachte crunch. Mijn idee van perfect, zeg maar. Ik moet mij trouwens verontschuldigen voor het ontbreken van foto’s van de moussebereiding, maar die was ik net aan het fabriceren toen mijn Donna Hay-diner op het vuur stond, en het werd mij toen allemaal even te druk om ook mijn spiegelreflex nog boven te halen! 😉 Laat je trouwens niet afschrikken: dit recept is vrij gemakkelijk. En als je er toch tegenop ziet om deeg te staan uitrollen, kan je gewoon een rol zanddeeg kopen. Die moet je dan alleen nog in de gewenste vorm “boetseren”.
Ik werkte de aardbeientaart af met wat pistachenootjes, omdat dit er nu eenmaal mooi uitziet, maar met enkele kleine blaadjes munt, of zelfs helemaal zonder het groene kleuraccent kan dit natuurlijk ook.
Als je dit recept uitgeprobeerd hebt, hoor ik het graag! Reageer hieronder, of post een fotootje op Instagram of Facebook en tag Een lepeltje lekkers. Ik ben benieuwd!
Bron: Vier de zomer met Janneke Philippi
Wat heb je nodig?
Voor het deeg
125 g bloem
75 g boter, op kamertemperatuur
75 g suiker
10 g vanillesuiker
2 el melk
mespunt zout
Voor de citroenmousse
2 blaadjes gelatine (van elk 1,6 g)
100 g Griekse yoghurt
50 g suiker
75 ml citroensap (= sap van +/- 2 citroenen)
150 ml slagroom
Voor de afwerking
125 g aardbeien, in plakjes gesneden
2 el gepelde, gehakte pistaches
bloemsuiker
Hoe ga je tewerk?
Kneed een samenhangend deeg van alle ingrediënten (zo kort mogelijk, tot net alles een bol vormt).
Verpak in plasticfolie en laat minstens 30 minuten opstijven in de koelkast (je kan dit eventueel ook al enkele dagen voordien maken, neem het deeg dan 10 minuten vooraf uit de koelkast).
Verwarm de oven voor op 180 °C (geen hetelucht).
Rol het deeg uit tot +/- 4 mm dikte. (Zelf kon ik mijn deeg niet uitrollen – ik zag achteraf dat ik de melk was vergeten toevoegen – en heb ik het gewoon in de vorm “geduwd” en nadien wat platgestreken met een bakkerspalet. Mocht jouw deeg ook te korrelig zijn, check dan eerst of je ook de melk niet vergeten bent ;), en zo niet: probeer het gewoon op mijn manier!)
Bekleed er een ingevette, rechthoekige bakvorm mee (ik heb één van Dille & Kamille).
Leg er een vel bakpapier op en vul de vorm met een blindbakvulling (keramische bakbonen, gedroogde peulvruchten of rijst).
Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier, en bak de bodem in nog eens 5 minuten goudbruin.
Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Roer de yoghurt los met de helft van de suiker.
Breng het citroensap aan de kook, neem van het vuur en los er de uitgeknepen gelatine in op. Blijf roeren tot je geen brokjes meer ziet.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de slagroom op met de rest van de suiker tot yoghurtdikte.
Meng het citroensap met de yoghurt.
Spatel er tot slot de slagroom door.
Verdeel de vulling over de vorm.
Dek af en laat ongeveer 3 uur opstijven in de koelkast.
Neem de taart uit de koelkast en ontvorm.
Snijd de aardbeien in plakjes.
Beleg er de citroenmousse mee.
Strooi er de gehakte pistaches over.
Werk af met wat gezeefde bloemsuiker.
Serveer de aardbeientaart met citroenmousse.
Ik maakte de taart dit weekend. Heel veel complimentjes over gekregen. Het deeg is inderdaad wel niet gemakkelijk om uit te rollen. Waarschijnlijk omdat er zoveel vet ingebruikt wordt.
Leuk om te lezen! Blij dat het gesmaakt heeft.
Hoi. Geen hetelucht lees ik. Wat dan wel? Grill of crisp!
Gewoon boven- en onderwarmte!
Hetelucht mag eventueel ook, maar dan moet je de temperatuur met 10% verlagen. ?
Ik ga de taartbodem vandaag al maken, maar de taart wordt vrijdag pas opgegeten. Iemand tips om de bodem vers en krokant te houden?
Ik zou hem al maken, en eventueel zelfs al in de vorm doen, maar nog niet bakken. Dit deeg bewaart zeer goed in de koelkast! Succes!
Dankjewel voor de tip. Het deeg ligt in de koelkast. Straks de mousse. Zou ik de aardbeien er straks al op leggen of doe ik dat best morgen voor het serveren?
Dat zou ik inderdaad tot morgen uitstellen. Zo drogen ze ook niet uit.
Proficiat. Lijkt me reuze lekker. Heb veel rabarber zou het daar ook mee kunnen?
Dat moet zeker lukken. Dan zou ik hem wel eerst wat stoven.
Reactie wanneer ik het heb uitgeprobeerd: super recept dus!
Resultaat: https://tuurmetpruimen.wordpress.com/2016/06/15/aardbeientaart-met-citroenmousse/
Heerlijke aarbeientaart !. heb ook nog wat limoensap in de mousse gedaan
Deeg is ook heel krokant
Leuk dat je hem al geprobeerd hebt, en dat hij goed bevallen is. Bedankt voor je berichtje Katrien!
Iedereen vond het zeer lekker! Het is gemakkelijk voor klaar te maken ook. Bedankt
Superleuk om te lezen, bedankt Sabine!
Als gelukkige collega mocht ik vorige maandag ook aanschuiven voor een zalig zoet verjaardagsbanket.
Alle drie de taarten waren heerlijk, maar deze met aardbeien was gewoonweg hemels: zag er ten eerste al perfect uit en smaakte dan ook nog zoals verwacht!
Jammer dat je maar eenmaal per jaar verjaart – gelukkig is er ook nog ons zomers etentje, onze winterse samenkomst, de paasbrunch,etc… 😉
Bedankt Marion! 😀
Nog gefeliciteerd met je verjaardag! En wat ziet ie er weer heerlijk uit 🙂
Je presenteert het ook zo geweldig mooi. Nog een gelukkige verjaardag!
Bedankt Gerhilde!
Ohhh dit ziet er veel te lekker uit! Aardbei en citroen, lekker!
ziet er overheerlijk uit ga ik morgen maken
Ook nog een heel gelukkige verjaardag
Leuk! Laat eens weten wat je ervan vond!
Wauw, dat ziet er heerlijk uit!
Nog een late gelukkige verjaardag!
(En je collega’s hebben toch geluk hoor :-))
Bedankt Sofie! 🙂
inderdaad, ik was bij die gelukkigen: was supper lekker
Merci hé Bart! 🙂
proficiat met je verjaardag!
en ja toen ik het gisteren zag passeren was ik al fan!
dus hij komt op mijn to do lijstje
liefs
Bedankt Annelies!