7 keer een onweerstaanbaar dessert met aardbeien

Aardbeien - close-up / www.eenlepeltjelekkers.be

De zomer kruipt weer langzaamaan dichterbij. Dagen worden warmer, lichter, langer. Mijn groentelade ziet er elke dag wat kleurrijker uit, en de gerechten op mijn tafel gaan weer richting fris, zonnig en gebalanceerd. En daar hoort ook lentefruit bij. Als de eerste Belgische aardbeien in de winkel liggen, breng ik ze meteen mee naar huis. Ik hou van hun friszoete smaak.

Aardbeien en vlierbloesem / www.eenlepeltjelekkers.be

Een versgeplukte aardbei heeft eigenlijk niet veel nodig. Uit het vuistje smaken ze eerlijk en direct, bij vanille-ijs luxueus en verwerkt in een dessert met slagroom verrassend licht. Met deze post wil ik jullie inspireren met 7 recepten voor een lekker dessert met aardbeien, allemaal eenvoudig en makkelijk maar ook behagend en smaakvol.

Plattekaas mengen met aardbeien / www.eenlepeltjelekkers.be

Starten doe ik met mijn vlierbloesemmousse met aardbeien. Vlierbloesem is op dit moment in het seizoen, en als je er kan vinden, kan je overwegen om je eigen siroop te maken. Zo niet gebruikt je gewoon een flesje uit de winkel om deze makkelijke mousse te maken. Op de mousse komen verkruimelde koekjes en aardbeien, en – als je er vindt – wat verse vlierbloesem. Elegant en lekker!

Vlierbloesemmousse met aardbeien / www.eenlepeltjelekkers.be

Wil je na je volgende barbecue nog een snel dessert met aardbeien serveren, dan kan je eens de dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien die ik een aantal jaar geleden bedacht, aanraden. Als je kant-en-klare meringues gebruikt, staat het gerecht in geen tijd op tafel. Stel de glaasjes wel pas op het laatste samen, anders “smelt” het eiwitschuim en verlies je de textuur. Door de aardbeien te marineren met balsamico-azijn, krijg je de perfecte combinatie van zoet en zuur.

Dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien

Dezer dagen is het erg populair om je eigen ijs te maken, dat zie ik aan de statistieken van mijn blog. Deze frozen yoghurt met aardbei en amandel is wel een goed receptje om te starten: makkelijk, snel en je moet geen anglaise maken. Gewoon alle ingrediënten samen mixen, en afdraaien in de ijsmachine. Heb je er geen, dan kan je het mengsel meteen invriezen en gedurende 3 u elk halfuur doorroeren. Dat vraagt dan wel wat meer inspanning, maar het resultaat is even lekker.

Frozen yoghurt van aardbei en amandel

Hou je van kleine taartjes, dan moet je deze eenvoudige fruittaartjes eens proberen. De bodem bestaat uit een rol bladerdeeg die je bestrooit met kristalsuiker, oprolt en dan in stukjes snijdt. Je rolt de stukjes dan weer plat, waardoor de suiker fijne laagjes tussen het deeg vormt. Daarop komt een vulling van roomkaas en lemon curd, belegd met het lekkerste fruit van het seizoen. Momenteel zou ik voor aardbeien, frambozen en misschien wat aalbessen kiezen, maar later in het seizoen is een combinatie van perzik en bosbes ook heel lekker.

Eenvoudige fruittaartjes

Mijn plattekaastaart met aardbeien en limoen verenigt smeuïge plattekaas met friszure limoen en zongerijpte aardbeien. Als je het geheel afwerkt met wat gevriesdroogde frambozen, vers fruit en wat blaadjes munt, ziet het er werkelijk spectaculair uit. En toch komt er geen oven of hogere wiskunde aan te pas. Proberen is overtuigd zijn!

Plattekaastaart met aardbeien en limoen_FB / www.eenlepeltjelekkers.be

Vorige week nog postte ik deze panna cotta taart met aardbeien, die even eenvoudig als lekker is. Bodem van petit beurre koekjes, panna cotta van kefir, verse aardbeien erop: meer is het niet. Als je nog nooit kefir geproefd hebt, laat je dan zeker niet afschrikken: hij smaakt smeuïg en fris, en geeft een lichtzure toets aan het geheel. Niet zwaar, klef of mierzoet: de perfecte lentetaart!

Panna cotta taart met aardbeien liggend / www.eenlepeltjelekkers.be

Als pronkstuk eindig ik met deze aardbeientaart met citroenmousse. Dit heerlijk gebak naar een recept van Janneke Philippi móet je gewoon proberen. Als je er tegenop ziet om zelf deeg te bereiden, kan het gerust ook met een rol kant-en-klaar zanddeeg uit de supermarkt. Ook hier is het resultaat vrij licht en absoluut niet te zoet: net wat ik graag wil. Afwerken met wat pistachenoten, en je verwennerij is al klaar!

Aardbeientaart met citroenmousse

Zo, dat waren ze! Welk dessert met aardbeien ga jij eens proberen?

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “7 keer een onweerstaanbaar dessert met aardbeien

Laat hier een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.