Dag lieve kleine meid,
Als je dit leest, ben je al minstens dubbel zo oud als nu. Niet dat dat oud is, maar toch niet meer zo piep als op deze dag. En toch lijk je vandaag ook ineens zo groot. Je bent geen baby meer, neen, zelfs geen peuter. Binnen een dikke maand start je al in de eerste kleuterklas en zal je weer heel wat bijleren.
Je zingt liedjes als de beste, al ken je de woorden niet. Dat doe je trouwens al de helft van je korte leventje. En als je geen liedje weet, verzin je er zelf wel één. Met de meest hilarische teksten.
Je zegt versjes, maar alleen op momenten dat jij het wil. Als ik ook maar dacht dat je misschien nog wat te klein was om het moederdagversje uit het hoofd te kennen, had ik het goed mis. Want nu, op onbewaakte momenten zeg je het ineens op. En blijkt het eigenlijk zelfs een liedje te zijn. We moeten tijdens je “optreden” al klaar zitten met onze handen enkele centimeters van elkaar verwijderd. En als je lachende gezichtje toont dat het liedje erop zit, eis je applaus, en dat doen we luid en duidelijk, met “bravo”-kreten erbovenop.
Je hebt een grote mond, maar oh zo’n klein hartje. Je leeft helemaal op in de speeltuin of het park, maar hebt het moeilijk als we je op school achterlaten. Je schreeuwt en geeft instructies, maar kruipt bang op mijn schoot als er een “spin” in de buurt komt – dat kan trouwens alles zijn dat klein is, van een lieveheersbeestje tot een mug.
Je weet wat je wilt, en laat je niet afleiden. Je gaat rechtdoor tot je ergens tegenaan loopt. Je hoort ons niet als je iets aan het doen bent dat jíj wilt doen. Je kiest zelf je weg, en dat is liefst een die nog niet bewandeld is.
Je bent al zo groot, en toch nog zo klein op hetzelfde moment. Je kan al zo veel, maar hebt mij toch ook nog veel nodig. En doe dat nog maar eventjes, dat nodig hebben. Dat “handje geven?” vragen, dat “jij moet het doen” zeggen. Dan voel ik mij telkens een beetje extra jouw mama, en ben je toch weer eventjes mijn kleine meid.
Gelukkige derde verjaardag, lieve schat.
Inspiratie voor dit recept: Rachel Khoo’s Kookschrift en Keuken van Nigella Lawson
Wat heb je nodig?
1 rol bladerdeeg (+/- 250g)
3 el kristalsuiker
4 el lemon curd (kant-en-klaar)
6 el roomkaas
handvol (rood) fruit naar keuze: bosbessen, aalbessen, aardbeien, braambessen, frambozen, …
poedersuiker, om te bestuiven
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bestuif het werkblad met de helft van de suiker.
Leg er het bladerdeeg op.
Bestuif met de rest van de suiker.
Rol er zachtjes over met de deegrol, zodat de suiker in het deeg geduwd wordt.
Rol het deel op.
Snijd in 8 gelijke stukjes (aan de uiteinden moet je wat langere stukken snijden, omdat je daar minder deeg hebt).
Leg de deegstukjes met de snijkant naar boven in een muffinvorm.
Duw het deeg met je duim plat op de bodem en nadien zachtjes omhoog langs de randen, zodat je deegbakjes krijgt.
Prik de bodem in met een vork.
Leg een stukje bakpapier op elk deegbakje en vul met steunvulling (keramische bakbonen werken het beste, maar rijst, linzen of droge bonen kunnen ook).
Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Neem het bakpapier en de steunvulling eruit en bak nog 10 à 15 minuten tot goudbruin.
Ontvorm meteen op een rooster en laat volledig afkoelen.
Meng intussen de roomkaas met de lemoncurd en zet koel weg tot gebruik.
Was het fruit en dep droog.
Vul de deegbakjes met het roomkaasmengsel.
Beleg met het fruit.
Bestuif met poedersuiker.
Heb ze op fb geplaatst ?
Hoi hoi,
Heb de taartjes vandaag ook gemaakt, was een groot succes ze waren heerlijk, wel had ik op de bodem van de cupjes nog een dun laagje gesmolten chocolade gedaan . Ze zagen er wel niet zo mooi uit als de jouwe ! Bedankt voor dit super receptje . Ga proberen hier een foto toe te voegen .
En het lukt niet ?
Leuk Jeannine, blij dat het goed gelukt is! En die chocolade zal het geheel nog lekkerder maken! ? Foto kan ev. via Instagram of Facebook als je dat hebt!
Ze zijn zo schattig op die leeftijd, je zou ze alles vergeven. Hopelijk heeft ze lekker gesmuld.
proficiat voor de dochter en wat een mooie tekst zeg!
krijg een krop in de keel als ik het hier lees!
en ja, die taartjes,…mmmm
liefs
Ik ga het zeker in de gaten houden! ??
Wat een mooie tekst, en schattig dochtertje !
En die heerlijke taartjes ga ik zeker proberen voor mijn zoon zijn verjaardag!
Je andere taart ook wel.( mijn zoon is al een getrouwde kerel hoor)
Maar nog een vraagje waar kan ik die kant en klare lemoncurt vinden? ( nog nooit gezien , wel al ooit zelf gemaakt) maar gezien we de dag ervoor juist terugkomen van vakantie toch ook liever kant en klaar)
Bedankt alvast
Hallo Jeannine, de lemon curd vind je bij Delhaize en Albert Heijn. Veel succes! En laat ns weten wat jullie ervan vonden ?. x
Ok ga ik zeker doen!
Ze zien er zalig uit, als ze lukken stuur ik zeker een foto door ?
Als ik nog tijd heb mss al ne keer proberen voor we naar Griekenland vertrekken !
Je andere taart komt die ook nog? Of staat ze al ergens? Kan ze niet vinden .
Zowel de chocoladetaart als die met Bretoens zanddeeg komen nog online, alleen nog niet helemaal zeker wanneer…
Wat een kippevelstukje. En die taartjes zien er nog best moeilijk uit voor iemand als ik. En overheerlijk, dat ook!
Je dochter én de taartjes, ze zijn allebei om op te eten !!
Proficiat voor en met de dochter !!
Wat een mooie, knal-erop persoonlijke ode aan je dochter. Gelukkige verjaardag voor je kleine meid!
Wat een prachtige dochter!!! Mooi geschreven ook bij die heerlijke taartjes mmmmmmm
Prachtige tekst, Annelies! Gelukkige verjaardag aan je kleine meid. Geniet ervan, ik wou dat ik er bij de mijne terug een paar jaartjes kon afknabbelen. Hele mooie taartjes trouwens.