Hapje met zalm en dille

Hapje met zalm en dille / eenlepeltjelekkers.be

Mijn arsenaal hapjes op deze blog begint gestaag te groeien. Ik moet toegeven dat ik vroeger enkel met amuses aan de slag ging als er bezoek kwam of als er om één of andere reden feest gevierd werd. Nu gebeurt het al eens vaker, zeker in het weekend, omdat het zo’n instant geluksgevoel geeft. Samen aan tafel schuiven voor al wat eet-voorpret, met een lekker glaasje en een schaal vol tapas: het heeft wel iets! En dit hapje met zalm en dille past perfect op zo’n buffet.

De smaken zijn even klassiek als lekker: zalm en dille zijn als vanouds een goede combinatie. Ik voeg er wat citroenrasp aan toe voor een zure toets, en de zeekraal zorgt voor wat zout en textuur. Heb je nog nooit zeekraal klaargemaakt? Breng daar dan nu verandering in: deze zeegroente is heel eenvoudig te bereiden. Controleer eerst of de zeekraal geen houterige uiteinden heeft. Als je fijne sprietjes hebt, valt dat meestal mee, maar bij wat dikkere stengels moet je soms al eens een uiteinde afbreken. Doe je zeekraal dan in een vergiet, breng de waterkoker aan de kook en giet de inhoud er langzaam over uit. Meteen laten schrikken met koud water, en de zeekraal is al klaar voor gebruik!

Hebben jullie nog verzoeknummers voor recepten die jullie graag op deze blog zien verschijnen? Laat dan gerust iets weten. Dit hapje met zalm en dille is alvast een allemansvriend: perfect voor een feestje of om een doordeweekse dag wat op te vrolijken. Je hoeft er daarenboven weinig tijd aan te spenderen, en toch is het resultaat elegant en zíet het er gesofisticeerd uit: mijn favoriet!

Wat heb je nodig?

Voor 8 hapjes
200 g zalmfilet (zo vers mogelijk)
3 lente-uitjes
125 g zure room
1 bosje dille, gehakt
rasp van 1/2 citroen
peper en zout
50 g zeekraal

Hoe ga je tewerk?

Snijd de zalmfilet in blokjes.
Snijd de lente-ui in schuine ringen.
Meng beiden en zet koel weg tot gebruik.

Zure room mengen met dille en citroenrasp / eenlepeltjelekkers.be

Roer de zure room los.
Meng met dille en citroenrasp.
Kruid bij met peper en zout.

Zure room mengen met citroenrasp / eenlepeltjelekkers.be

Controleer de zeekraal op bruine of harde stukjes en gooi deze weg.
Doe de mooie stukken in een vergiet.
Giet er langzaam een liter kokend water over.
Spoel onmiddellijk met koud water.

Verdeel de zure room over 8 glaasjes.
Schep er de zalmtartaar op.
Werk af met zeekraal.

Serveer het hapje met zalm en dille.

Hapje met zalm en dille / eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly

8 thoughts on “Hapje met zalm en dille

Laat me weten wat je ervan vindt!