Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip

27 december 2016 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Home thema, Originele gehaktballetjes, Recepten, Snelle hapjes

Oudejaar vieren we al enkele jaren samen met vrienden. We spreken af dat ieder één gang maakt en één hapje, en brengen onze “mise-en-place” als volleerd traiteurs mee naar het huis waar we gaan feesten. Dit jaar ben ik verantwoordelijk voor het voorgerecht. Wat dát wordt, verklap ik nog niet, maar deze Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip behoren alvast tot de kanshebbers bij de hapjes!

Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik ken eigenlijk niemand die geen gehaktballetjes lust. Als ze op tafel staan, verdwijnen ze razendsnel in de monden van de feestvierders. In dit geval heb ik voor Griekse smaakmakers gekozen: feta, oregano, look en citroen. Ze maken de balletjes toch verrassend anders, terwijl ze nauwelijks meer moeite kosten om klaar te maken.

Ingrediënten Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Je kan ze trouwens volledig vooraf bereiden. Serveer ze op kamertemperatuur, of steek ze een kwartiertje in een hete oven als je ze liever warm eet. De yoghurtdip zorgt voor wat extra balans en frisheid om het geheel licht te houden.

Gehaktballetjes rollen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Deze Griekse gehaktballetjes zijn een goeie aanvulling voor je feestmenu: je kan ze helemaal voorbereiden, ze smaken verrassend en íedereen lust ze. Smakelijk!

Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip

Deze Griekse gehaktballetjes zijn een goeie aanvulling voor je feestmenu: je kan ze helemaal voorbereiden en íedereen lust ze.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Equipment

  • 2 mengkommen
  • braadpan

Ingrediënten
  

  • olijfolie
  • 1 sjalot fijngehakt
  • 1 teentje look geperst
  • 1 ei
  • 400 g gehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 biologische citroen alleen de zeste
  • 200 g feta verkruimeld
  • zwarte peper van de molen

Voor de yoghurtdip

  • 1/2 komkommer geschild en zaadlijsten verwijderd
  • zout
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 1/2 bosje dille fijngehakt

Instructies
 

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan op laag vuur.
  • Fruit er de sjalot en look in aan tot glazig.
  • Zet het vuur uit en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Rasp de komkommer grof.
  • Doe in een zeef, strooi er wat zout over en laat uitlekken.
  • Klop het ei los.
  • Meng er gehakt, paneermeel, oregano, citroenzeste en het afgekoelde ui-lookmengsel onder.
  • Roer er voorzichtig de verkruimelde feta door.
  • Kruid royaal bij met zwarte peper van de molen.
  • Rol er balletjes ter grootte van een pingpongbal van.
  • Wrijf de pan schoon met keukenrol.
  • Verhit er een scheutje olijfolie in op middelhoog vuur.
  • Bak er de balletjes aan alle kanten goudbruin in aan tot ze gaar zijn.
  • Meng voor de yoghurtdip de Griekse yoghurt met de uitgelekte komkommer en dille.
  • Proef en kruid bij met peper en zout.
  • Serveer de Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip.
Trefwoord citroen, dille, feta, gehakt, gehaktballen, komkommer, yoghurt
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

4 Reacties

  1. Sandrie christiaens

    Hoeveel balletjes haal je uit 400 gr?

    Antwoord
  2. Naomi de Jong

    Ziet er heerlijk uit en wat een prachtige blog heb je. Schitterend gefotografeerd. Ga gauw in mij blogrol toevoegen 🙂
    Groetjes!
    Naomi

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest