Yoghurtmousse met aardbeien en vlierbloesem

3 juli 2021 | Home thema, Overheerlijke aardbeien, Recepten

Online werken… Het heeft soms iets ongrijpbaars. Ook al post ik hier al jaren regelmatig recepten, schrijfsels en verhalen, het blijft een virtuele wereld. Daarom dat het ook extra veel deugd doet om het resultaat van je werk eens letterlijk “in de hand” te kunnen nemen. En deze maand is het zover: dit recept voor yoghurtmousse met aardbeien en vlierbloesem én ikzelf staan in Foodies Magazine!

Eind vorig jaar waagde ik de sprong en stelde mij kandidaat om Foodies Friend 2021 te worden. Toen ik in december vernam dat ik één van de uitverkorenen was, sprong ik een gat in de lucht. Het voelt toch een beetje als een beloning, zo na dik 7 jaar bloggen en vele uurtjes in de keuken en achter de computer.

Door het jaar heen verschijnen er drie recepten van mijn hand in Foodies Magazine, en het eerste is deze yoghurtmousse met aardbeien en vlierbloesem. Ik hou niet van bitterzoete desserts en kies op restaurant meestal voor iets fris en licht. Deze yoghurtmousse voldoet aan alle voorwaarden. Daarenboven is hij eenvoudig te maken en smaakt hij toch verrassend door de toevoeging van vlierbloesem. Gewoon eens proberen, zou ik zeggen!

Hoe maak je deze yoghurtmousse met aardbeien en vlierbloesem?

Eerst en vooral breng je vlierbloesemsiroop, limoensap en -zeste samen zachtjes aan de kook. Daarin los je 2 geweekte gelatineblaadjes op. Klop door de Griekse yoghurt en spatel er wat lobbig opgeklopte slagroom door. Verdeel de yoghurtmousse nu over 4 glaasjes of potjes, en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

De aardbeien worden gemarineerd met wat extra vlierbloesemsiroop en schep je voor het serveren op de yoghurtmousse. En dat is het! Als je wat eetbare bloempjes of mini meringues kan bemachtigen, gebruik ze dan om de glaasjes verder af te werken. Maar enkel een blaadje munt zorgt ook al voor een elegant resultaat.

Tips voor het maken van deze yoghurtmousse met aardbeien en vlierbloesem

  • Weeg je gelatine af. Niet alle gelatineblaadjes wegen evenveel. Ik gebruik hier 2 blaadjes van dr. Oetker, die samen ongeveer 3,5 gram wegen. Gebruik je een ander merk: kijk dan hoeveel ze wegen en pas de hoeveelheid blaadjes indien nodig aan, zodat je hetzelfde gewicht bekomt.
  • Zeef het vlierbloesem-limoenmengsel. Om een zijdezachte yoghurtmousse te bekomen, giet je het vlierbloesem-limoenmengsel best door een zeef voor je het aan de yoghurt toevoegt. Anders blijft de zeste erin, en dat geeft een minder aangenaam mondgevoel.
  • Maak dit recept minstens 2u en maximaal 1 dag op voorhand. Gelatine heeft tijd nodig om op te stijven. Begin daarom minstens 2 uur op voorhand. Maak de yoghurtmousse echter ook niet langer dan 1 dag op voorhand, want gelatine blijft nog een tijdje verder opstijven, waardoor de mousse té vast zou kunnen worden. Even plannen dus.

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Recept eerst verschenen in Foodies Magazine juli 2021

Yoghurtmousse met aardbeien en vlierbloesem / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Yoghurtmousse met aardbeien en vlierbloesem

Een frisse afsluiter na een gezellige maaltijd in de tuin: dat smaakt altijd. Deze yoghurtmousse is trouwens erg gemakkelijk vooraf te maken, en ziet er daarenboven prachtig uit. Heb je geen aardbeien, dan kan ander fruit natuurlijk ook. Probeer bijvoorbeeld eens met perziken of frambozen: heerlijk! 
5 van 1 stem
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Dessert, Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot
  • (hand)mixer of garde
  • 4 glaasjes of potjes

Ingrediënten
  

  • 2 blaadjes gelatine +/- 3,5 g in totaal
  • 1/2 limoen sap en zeste
  • 80 ml vlierbloesemsiroop
  • 250 g volle Griekse yoghurt
  • 100 ml slagroom min. 30% vetgehalte

Voor de aardbeien

  • 200 g aardbeien
  • 1 el vlierbloesemsiroop

Voor de afwerking (optioneel)

  • eetbare bloemen
  • enkele muntblaadjes
  • mini meringue

Instructies
 

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Breng limoensap en -zeste samen met de vlierbloesemsiroop aan de kook. Neem van het vuur.
    Vlierbloesemsiroop en limoenzeste en -sap aan de kook brengen Vlierbloesemsiroop en limoenzeste en -sap aan de kook brengen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Schud de gelatineblaadjes uit om zoveel mogelijk water te verwijderen, en los al roerend op in het limoenmengsel. Laat 5 minuten afkoelen.
  • Zeef, meng met de yoghurt en roer glad.
    Vlierbloesemsiroop en limoensap door de yoghurt spatelen Vlierbloesemsiroop en limoensap door de yoghurt spatelen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Klop de slagroom op tot yoghurtdikte en klop door de yoghurt.
    Room door het yoghurtmengsel kloppen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Verdeel de yoghurtmousse over 4 glaasjes en zet in de koelkast. Laat minstens 2 u opstijven.
    Yoghurtmousse over glaasjes verdelen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Maak de aardbeien schoon en snijd in kwarten. Meng met de vlierbloesemsiroop en laat tot gebruik marineren.
    Aardbeien marineren met vlierbloesemsiroop / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Neem de yoghurtmousse uit de koelkast en verdeel er de aardbeien over.
  • Garneer indien gewenst met eetbare bloemen, muntblaadjes en mini meringue.

Notities

  • Weeg je gelatine af. Niet alle gelatineblaadjes wegen evenveel. Ik gebruik hier 2 blaadjes van dr. Oetker, die samen ongeveer 3,5 gram wegen. Gebruik je een ander merk: kijk dan hoeveel ze wegen en pas de hoeveelheid blaadjes indien nodig aan, zodat je hetzelfde gewicht bekomt.
  • Zeef het vlierbloesem-limoenmengsel. Om een zijdezachte yoghurtmousse te bekomen, giet je het vlierbloesem-limoenmengsel best door een zeef voor je het aan de yoghurt toevoegt. Anders blijft de zeste erin, en dat geeft een minder aangenaam mondgevoel.
  • Maak dit recept minstens 2u en maximaal 1 dag op voorhand. Gelatine heeft tijd nodig om op te stijven. Begin daarom minstens 2 uur op voorhand. Maak de yoghurtmousse echter ook niet langer dan 1 dag op voorhand, want gelatine blijft nog een tijdje verder opstijven, waardoor de mousse té vast zou kunnen worden. Even plannen dus.
Trefwoord aardbeien, limoen, room, slagroom, vlierbloesem, vlierbloesemsiroop, yoghurt
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik de blaadjes gelatine vervangen door poedergelatine?

Dat kan zeker. Gebruik hetzelfde gewicht (3,5 gram).

Kan ik de limoen vervangen door citroen?

Zeker. Citroen vind ik zelf iets wranger van smaak, maar in dit recept kunnen beiden.

Waar koop ik vlierbloesemsiroop?

De mijne komt van Delhaize en staat bij de sterke dranken (bij de cocktails en mixdranken).

Kan ik de aardbeien vervangen door ander fruit?

Perziken, frambozen en bramen zijn goeie vervangers

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Gnocchi met bruine boter en labneh
2 jaar geleden: Gekaramelliseerde zalm met zomersalade
4 jaar geleden: Snelle snickers ijstaart
5 jaar geleden: Pad thai met scampi en courgette
6 jaar geleden: Yoghurtijs met bosbessen
7 jaar geleden: Pasta met venkel, rucola en pecorino

  • Gnocchi met bruine boter en labneh / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Gekaramelliseerde zalm met zomersalade / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Snelle snickers ijstaart / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Courgetti pad thai met scampi / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Yoghurtijslolly's met bosbessen
    • Pin
    • Pin

6 Reacties

  1. Ria Snoeck

    Al tweemaal gescoord met dit eenvoudig maar super lekker dessert!

    Antwoord
    • Annelies

      Da’s fijn om te horen! Bedankt voor je bericht Ria. ☺️

      Antwoord
  2. Nathalie Heesterbeek

    Proficiat annelies. Welverdiend

    Antwoord
  3. Frans

    Lijkt me een heerlijk recept. Ga het zeker maken. Je vindt citroen iets te wrang. Ik ga hem proberen met blaadjes verveine. Lijkt mij nog subtieler van smaak. Hoeveel blaadjes denk jij? Ik schat op 25 of is dat teveel?

    Antwoord
    • Annelies

      Met verveine zal het zeker ook lukken. Zou je het limoensap dan weglaten & ze laten meekoken met de vlierbloesemsiroop?

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest