Bakken, ik hou ervan. Telkens sta ik versteld hoe bescheiden ingrediënten – bloem, eieren, boter en suiker – zo’n transformatie kunnen ondergaan door enkele simpele handelingen. Je hoeft helemaal geen ingewikkelde baksels te maken om daarvan te genieten: een simpele cake is “a thing of beauty” als hij goed gemaakt is. Deze plaatcake met pruimen en amandel is een variatie op het traditionele recept, maar even snel en makkelijk te maken.
Als ik iets zoet maak, kies is dikwijls voor een zuur contrast. Ik ben geen overdreven zoetebek. Mij kan je meer plezier doen met een citroentaart dan met een chocolademoeulleux. En in deze cake zorgen de pruimen voor een welkome afwisseling in de smeuïge cake. Ik werk hem af met knapperige amandelen, maar dat kan je – als je het eenvoudig wilt houden – ook gewoon achterwege laten.
Ik moet zeggen dat ik met gepaste fierheid naar dit recept kijk: het is een eigen brouwsel en hij smaakt – echt waar – héérlijk. Smeuïg kruim, aromatische amandelen, zuurzoete pruimen en een krokante toets van de amandelen: deze plaatcake met pruimen is het perfecte herfstgebak!
Plaatcake met pruimen en amandel
Equipment
- standmixer
- rechthoekige (bak)vorm 20 op 30 cm
Ingrediënten
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 200 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 200 g bloem
- 150 g amandelpoeder
- 1 theelepel bicarbonaat
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille-extract
- 150 ml zure room
- 8 pruimen bij voorkeur président
Voor de krokante amandelen
- 1 eiwit
- 50 g amandelschilfers
- 2 eetlepels kristalsuiker
Voor de afwerking
- poedersuiker
- slagroom opgeklopt en licht gezoet
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Klop boter en suiker romig in de mixer.
- Voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig opgenomen is.
- Voeg er lepel per lepel bloem, amandelpoeder, bicarbonaat en bakpoeder aan toe.
- Roer er tot slot het vanille-extract en de zure room door.
- Schep het beslag in een met bakpapier beklede rechthoekige bakvorm van 20 op 30 cm.
- Halveer de pruimen, ontpit en druk ze met het snijvlak naar boven zachtjes in het deeg.
- Schuif 20 minuten in de oven.
Voor de krokante amandelen
- Klop het eiwit los.
- Meng met amandelschilfers en suiker.
- Neem de cake uit de oven en verdeel er de amandelen over.
- Bak in nog eens 20 minuten goudbruin.
- Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de afwerking
- Bestrooi de cake met poedersuiker.
- Verdeel in stukken en lepel er eventueel wat opgeklopte room bij.
- Serveer de plaatcake met pruimen en amandel.
Eergisteren klaargemaakt . Heerlijk ! Zit in mapje” Favorieten”.
Super, blij dat het gesmaakt heeft. Bedankt voor je berichtje!
Ziet er heerlijk uit! Een druilerige woensdagnamiddag is ideaal om te bakken, ik ga deze nu maken! ? Bedankt voor de inspiratie!
Veel baksucces! 🙂
mmm… dit ziet er echt helemaal mijn ding uit !
Dag Annelies, dit ziet er héérlijk uit! Ik ben alvast boodschappen gaan doen om dit morgennamiddag (met de kindjes) te maken.
Wat zijn de afmetingen van de bakvorm die je gebruikte?
20 op 30, ik zet het meteen bij in het recept!
Het ziet er heerlijk uit maar hoe gróót was jouw bakvorm?
20 op 30.
Dank je wel, ik zie dat veel mensen toevallig dezelfde vraag stelden! 😉
Ja, ik had dit inderdaad meteen in het recept moeten zetten! Het staat er intussen in voor de nieuwe lezers! Bedankt om mij erop te wijzen! ?
Dag Annelies, bedankt voor dit recept, zal ik zeker eens proberen. Kan je mij de afmetingen zeggen van de plaatvorm ?
20 op 30. Veel succes ermee!
Ooo, die ziet er inderdaad heerlijk uit.
Receptje om te bewaren dit!