Op zoek naar een indrukwekkend dessert voor de feesten, dat je makkelijk voor een grote groep kan maken? Deze ijstaart met bosbessen, appel en pistache is precies wat je nodig hebt! Of je nu een uitgebreid feest geeft of gewoon veel gasten verwacht, deze ijstaart zorgt voor een verfijnd, verfrissend slot van je maaltijd. Het fruitige van de bosbessen, gecombineerd met de luxe van de pistachenoten, maakt dit dessert zowel licht als royaal.
De bosbessencompote en appel brengen niet alleen een frisheid die de pistacheroom mooi in balans brengt, ze zorgen er ook voor dat de ijstaart niet te zwaar aanvoelt. Het subtiele smaakcontrast maakt elke hap interessant. Tussen de lagen komen knapperige matinettes van witte chocolade. Zo krijg je niet alleen verrassende smaken, maar ook originele texturen.
Deze ijstaart met bosbessen is de perfecte keuze voor elke gelegenheid. Het is een heerlijk feestelijk dessert dat niet alleen smaakt als een luxe traktatie, maar er ook nog eens prachtig uitziet. Het beste van alles is dat je er amper werk aan hebt, want je maakt de ijstaart volledig van tevoren en kan ze probleemloos een paar dagen of weken in de vriezer bewaren.
Nog vragen over deze ijstaart met bosbessen, appel en pistache?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over deze ijstaart met bosbessen, appel en pistache. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze ijstaart met bosbessen, appel en pistache geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Campina
Ijstaart met bosbessen en appel
Equipment
- 2 mengkommen
- mixer
- kookpot
- cakevorm rechthoekig
Ingrediënten
Voor de bosbessen
- 500 g bosbessen diepgevroren
- 1 citroen alleen het sap
- 200 g suiker
- 1 kaneelstokje
- maïzena
Voor het ijs
- 500 ml volle room Campina, min. 30% vetgehalte
- 100 g poedersuiker
- 150 g pistachenoten grof gehakt
- 80 g petit-beurre koekjes grof gehakt
- 200 g appelmoes ongezoet, zonder stukjes
- 1 citroen alleen het sap
- 1 pak witte matinettes 15 stuks
Instructies
Bereid eerst de bosbessen
- Breng de bosbessen met citroensap, suiker en kaneelstokje aan de kook.
- Laat 20 minuten zacht pruttelen.
- Dik in met een beetje maïzena tot je de consistentie van compote bekomt.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur en verwijder het kaneelstokje.
Bereid het ijs voor
- Klop de room op met de suiker tot yoghurtdikte.
- Schep 2/3 uit de kom en voeg er de pistachenoten en verkruimelde koekjes aan toe.
- Klop de rest verder op tot stijve pieken. Spatel hier de appelmoes en het citroensap door.
Maak de ijstaart
- Bekleed de cakevorm met plasticfolie. Zorg dat er aan alle zijden voldoende folie overhangt, zodat je de ijstaart straks volledig kan inpakken.
- Schep er 1/2 van de appelroom in.
- Leg er in het midden 5 matinettes op.
- Lepel er 1/3 van de bosbessencompote op en schep daarop 1/2 van de pistacheroom.
- Leg er opnieuw 5 matinettes op. Lepel daarop 1/2 van de appelroom en 1/3 van de bosbessen.
- Leg er opnieuw 5 matinettes op en eindig met een laag van de pistacheroom.
- Vouw de plasticfolie dicht over de ijstaart en vries minstens 6 uur in tot volledig opgesteven.
Om te serveren
- Neem de ijstaart 10 minuten van tevoren uit de diepvries. Keer om op een serveerschaal en verwijder de plasticfolie.
- Snijd de ijstaart in plakken en serveer met de overgebleven bosbessencompote.
Veel gestelde vragen
De ijstaart blijft zeker 3 maanden goed. Eens hij goed opgesteven is, neem je hem uit de cakevorm en verpak je hem zo goed mogelijk in een dubbele laag plasticfolie zodat er geen lucht bij kan. Bewaar tot gebruik in de diepvries.
In plaats van pistachenoten kan je voor amandelen kiezen. Die passen qua smaak ook goed bij deze ijstaart met bosbessen.
Deze ziet er zooooooo lekker uit,…. ga ik zeker maken…..
Dank je wel Griet! Veel kookplezier! 💚