Komkommersoep met gerookte forel

Komkommersoep met gerookte forel / www.eenlepeltjelekkers.be

Als het licht schaarser wordt, het weer somberder en de dagen killer, verlang ik eens te meer naar huiselijke warmte. De kaarsjes worden uit de kast gehaald, het haardvuur gaat aan en we zitten gezellig samen met een dekentje in de zetel. Thuis kiezen we voor comfort food of stoofpotjes die het huis vullen met de heerlijkste aroma’s. En – eerlijk is eerlijk – ik begin stiekem al een beetje aan de feestdagen te denken. En zo bedacht ik deze komkommersoep met gerookte forel als feestelijk voorgerecht.

Ik weet het, het is nog érg vroeg. November is nog niet gestart en zelfs de Sint kunnen we in de verste verte nog niet dichterbij zien sluipen. Ik denk ook nog niet aan feestversiering, kerstliedjes of cadeau-shoppen. Maar de feestgerechten, die spoken wel al door mijn hoofd. Ik hoop dit jaar uitgebreid de tijd te vinden om jullie te verwennen met heerlijke feestrecepten in echt “lepeltje lekkers-stijl”: verrassend lekker, maar ook verrassend snel. En deze komkommersoep past perfect in die filosofie.

De laatste komkommers uit mijn ouders’ tuin vinden nog steeds de weg naar mijn keuken. Dikwijls is de textuur niet meer helemaal top, maar voor warme bereidingen zijn ze geweldig. Dit eenvoudig soepje wordt afgewerkt met gerookte forel, dille en zeekraal, voor nét dat tikkeltje meer. Als je de garnering dan in een mooi boogje schikt op de zijkant van de soep, heb je meteen een elegant voorafje.

Je hoeft trouwens niet tot de kerst te wachten om dit uit te proberen. Dek dit weekend de tafel mooi, aperitief met wat lekkere olijfjes en een artisanaal kaasje, en serveer dit lichte soepje: je waant je de koning te rijk.

Wat heb je nodig?

Voor 6 personen
olijfolie
2 uien, grof gehakt
3 stengels witte selder, grof gehakt
2 laurierblaadjes
10-tal takjes tijm
2 en 1/2 komkommers, geschild, zaadlijsten verwijderd en grof gehakt
1 aardappel, geschild en grof gesneden
1 l groentebouillon
2 dl (lichte) room
peper en zout

Voor de afwerking
125 g gerookte forel
100 g zeekraal
1 bosje dille
1/2 komkommer, geschild en zaadlijsten verwijderd
50 ml (lichte) room

Hoe ga je tewerk?

Komkommer, tijm, laurier en ui / www.eenlepeltjelekkers.be

Verhit een scheutje olijfolie in een soepkom.
Stoof er ui, selder, tijm en laurier in aan tot glazig.
Voeg de komkommerstukjes toe en bak mee tot ze allemaal wat warmte gekregen hebben.
Voeg de aardappel en bouillon toe.
Laat 20 minuten zachtjes koken.

Gerookte forel in stukken trekken en zeekraal blancheren / www.eenlepeltjelekkers.be

Trek intussen de gerookte forel in stukjes.
Maak de zeekraal schoon: verwijder eventuele harde of bruine stukjes.
Doe in een vergiet en giet er traag 1 l kokend water over.
Spoel meteen met koud water.
Trek de dille in stukjes.
Snijd de halve komkommer in fijne juliennereepjes.

Verwijder tijm en laurier uit de soep.
Mix de soep glad.
Zeef en roer er de room door.
Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Verdeel over kommetjes.
Garneer met de forel, zeekraal, dille en komkommer.
Lepel er wat room bij.

Serveer de komkommersoep met gerookte forel.

Komkommersoep met gerookte forel / www.eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly

4 thoughts on “Komkommersoep met gerookte forel

Laat me weten wat je ervan vindt!