Courgette-ovenschotel met geitenkaas

Courgette-ovenschotel met geitenkaas / www.eenlepeltjelekkers.be

Hoef ik hier nog te herhalen dat de oogst van courgettes nog steeds overvloedig is? Mocht ik een euro krijgen voor elk courgetterecept op deze blog, ik was al rijk! En ook vandaag kies ik voor de veelzijdige groente in een heerlijke courgette-ovenschotel met geitenkaas. Inspiratie haalde ik bij Foodbag, het Vlaamse bedrijf dat maaltijdboxen aan huis levert.

Recepten bedenken en fotograferen / www.eenlepeltjelekkers.be

In augustus testte ik de Original box uit in míjn vakantieweek: een week waarin zowel man als kinderen van huis waren, en ik dus het rijk voor mij alleen had. Zálig! Ik vulde mijn dagen met bloggen, koffietjes drinken, opruimen, inspiratie opdoen, lezen, rusten en recepten bedenken. Geloof het of niet, maar in zo’n week heb zelfs ík geen zin om lang in de keuken te staan voor de dagelijkse maaltijd.

Ik was blij verrast door de Foodbag: originele, smakelijke recepten, Vlaamse ingrediënten, snelle én klantvriendelijke service en een prachtige vormgeving. Ik ben intussen zelfs een kijkje gaan nemen in hun atelier: daar worden alle recepten eigenhandig ontwikkeld, getest en gefotografeerd. Het lijkt mij een absolute droomjob om op die manier elke dag met eten bezig te zijn.

Foodbag atelier / www.eenlepeltjelekkers.be

Deze courgette-ovenschotel was met voorsprong ons favoriete recept van de week: hartig, vullend, kindvriendelijk en toch verrassend. Ik heb hem intussen al enkele keren op het menu gezet, en vandaag deel ik hem hier met jullie. Smakelijk!

Bron: Foodbag

Wat heb je nodig?

4 sneden brood, zonder korst
3 dl melk
olijfolie
2 uien, gehakt
1 teentje look, geperst
600 g gemengd gehakt
1 el provençaalse kruiden
1 tl paprikapoeder
een bos peterselie, fijngehakt
200 g spinazie
peper en zout
2 eieren, losgeklopt
2 courgettes, in de lengte in dunne plakken gesneden
300 g zure room
150 g geitenkaas (bûche)

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Week het brood in de melk.

Ui en peterselie snijden / www.eenlepeltjelekkers.be

Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Fruit er ui en look in aan tot glazig.
Voeg het gehakt toe, zet het vuur hoger en bak rul.
Kruid met provençaalse kruiden, paprika en het grootste deel van de peterselie.
Voeg de spinazie toe en roerbak tot geslonken.
Zet het vuur uit en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Roer de eieren door het melk-broodmengsel.
Giet bij het gehakt.

Maak nu laagjes:

  • Begin met een laag van plakjes courgette.
  • Schep daarop een laag gehakt.

Laagjes courgette / www.eenlepeltjelekkers.be

  • Ga zo verder tot alle ingrediënten zijn opgebruikt.

Laagjes gehakt / www.eenlepeltjelekkers.be

  • Eindig met een laag courgette.

Spatel hierop de zure room.
Snijd de geitenkaas in plakjes en leg op de zure room.
Sprenkel er wat olijfolie over en kruid bij met zwarte peper van de molen.

Afwerken met zure room, geitenkaas en olijfolie / www.eenlepeltjelekkers.be
Schuif in de oven en bak in 25 à 30 minuten goudbruin.

Neem uit de oven en werk af met de overgebleven peterselie.

Serveer de courgette-ovenschotel met geitenkaas.

Courgette-ovenschotel met geitenkaas / www.eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Courgette-ovenschotel met geitenkaas

  1. Gisteren geprobeerd en lekker bevonden 🙂
    Enkel een vraagje in verband met dat melk-brood en eimengsel. Is het de bedoeling dat je dit laat indikken/wegkoken bij het gehakt? Of dat je het vocht niet mee in de ovenschotel doet? Het resultaat was erg vochtig en waterachtig.

Laat me weten wat je ervan vindt!