Amandeltartelettes met rode pruimen

Lactosevrij bakken, het is altijd een uitdaging. Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik hou van “the real stuff”: boter, room, volle melk: ze maken wat mij betreft een gebakje helemaal af. Ik zal niet gauw naar margarine of andere vervangproducten grijpen. En toch: als je een allergie of intolerantie hebt, kán je niet anders… En dus verschijnen hier deze week twee volledig lactosevrije baksels op de blog.

De eerste in het rijtje zijn deze amandeltartelettes met rode pruimen. Ik bedacht ze voor de I love baking-wedstrijd van Imperial, waarin bloggers aan de slag gaan met het klassieke puddingpoeder. Dat blijkt immers lactose-, gluten- en suikervrij te zijn. De twee bloggers met de meeste stemmen ontvangen een cadeaubon van € 200 van Dille & Kamille, hét walhalla voor foodbloggers. Daarenboven is er ook een prijs van de jury, en die is al even aanlokkelijk: een KitchenAid Artisan in een kleur naar keuze. Tja, meer is er niet nodig om mij te overtuigen! 😉

Het puddingpoeder verwerk ik hier niet enkel in klassieke banketbakkersroom, maar ook in smeuïge amandelcrème. Als je de twee mengt, en er zanddeeg-kuipjes mee vult, ben je maar een kwartiertje verwijderd van deze prachtige amandeltartelettes op je bord.

Voor de bereiding gebruik ik het liefst lactosevrije boter, omdat ik vind dat die de smaak van échte boter het meest benadert. Maar doe vooral waar je zelf zin in hebt. Als je een intolerantie of allergie voor lactose hebt, check dan in de winkel ook of het zanddeeg geen boter bevat, maar in de meeste supermarktvarianten is dat geen probleem.

Als het recept en de foto’s je bevallen, doe je mij dan een plezier door op mij te stemmen? Dat kan via de website van I love baking, en tot en met 19 november. Verspreiden bij alle bakgekke vrienden en collega’s mag natuurlijk ook altijd. Er is door de stemmers, bovenop 50 Imperial bakboxen, namelijk óók een KitchenAid te winnen! Als dat geen leuke aanmoediging is… 🙂

Wat heb je nodig?

Voor 40 tartelettes
bakspray
2 rollen kant-en-klaar zanddeeg (van 230 g elk)
6 pruimen
kaneel
poedersuiker 

Voor de banketbakkersroom
½ zakje Imperial puddingpoeder (25 g)
250 ml amandelmelk
1 eigeel
40 g suiker
1 zakje Imperial vanillesuiker (10 g)
1 vanillestok, zaadjes losgeschraapt

Voor de amandelcrème
250 g lactosevrije boter of margarine op kamertemperatuur
250 g suiker
250 g amandelpoeder
½ zakje Imperial puddingpoeder (25 g)
3 eieren, losgeklopt

Hoe ga je tewerk?

Begin met de banketbakkersroom.
Maak een papje van het puddingpoeder en een scheutje amandelmelk.
Roer er het eigeel door.

Melk met suiker en vanillestok aan de kook brengen
Breng de rest van de melk met suiker, vanillesuiker, vanillezaadjes en -stok aan de kook.
Giet het kokende melkmengsel al roerend bij het puddingpapje.

Pudding laten doorkoken en "ploffen"
Giet opnieuw over in de kookpot en laat even doorkoken (ploffen). Roer regelmatig, anders gaat het aanbakken!

Pudding laten afkoelen
Neem van het vuur, giet in een andere kom en dek af met plasticfolie (zo komt er geen vel op).
Laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
Verwijder de vanillestok en klop goed los tot de pudding mooi blinkt.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Ga verder met de amandelcrème.
Doe boter of margarine en suiker in de kom van de keukenmachine.
Klop met de vlinder romig.
Voeg amandel- en puddingpoeder toe.
Giet er de eieren bij en laat goed mengen.

Amandelcrème met pudding mengen
Klop er tot slot de banketbakkersroom door tot je een smeuïg beslag krijgt.
Schep over in een spuitzak.

Vet de tartelettevorm in met bakspray (of extra lactosevrije boter).

Steek met een uitsteker rondjes uit het zanddeeg.
Beleg de vorm met het deeg.

Zanddeeg inprikken
Prik de bodem in.
Spuit de deegkuipjes voor 2/3 vol met de amandelcrème.
Was de pruimen, ontpit ze en snij in dunne halve maantjes.

Zanddeeg vullen met amandelcrème en beleggen met pruimen
Beleg de amandelcrème met telkens 2 à 3 schijfjes pruim.
Bestrooi elk taartje met een beetje kaneel.
Bak de tartelettes 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven tot goudbruin.

Amandeltartelettes bakken
Ontvorm en laat afkoelen op een rooster.

Amandeltartelettes met rode pruimen
Bestuif de amandeltartelettes met poedersuiker.

Amandeltartelettes met rode pruimen

 

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Amandeltartelettes met rode pruimen

  1. Voilà gestemd ! Spijtig dat ze onder degene die hun stem uitbrengen geen bons van Dille & Kamille verloten, daar zou ik mij graag eens laten gaan ;-).
    Ze zien er trouwens heerlijk uit, vooral op die voorlaatste foto. Succes hé !

Laat me weten wat je ervan vindt!