Onlangs ben ik de Ikea weer buitengewandeld met een zak vol “gerief” dat helemaal niet op mijn lijstje stond (wat wél op mijn lijstje vond, een kussen voor onze tuinbank, heb ik trouwens niet gevonden). Uiteraard zaten daar ook wat keukenspullen bij, zoals een mooie weckpot voor de homemade granola en een “tulband”-cakevorm. Die moest dringend uitgeprobeerd worden, en deze cake met een overvloed aan noten en ahornsiroop was daarvoor het ideale excuus.
Ik heb lang getwijfeld voor het laatste recept van deze lactosevrije week. Zou ik een kaasloze kaastaart proberen (op basis van geweekte cashews)? Of toch maar een chocolademousse met avocado? Of toch nog een derde recept om overrijpe bananen op te maken? Maar in een laatste zoektocht stootte ik op een recept voor “maple cinnamon bundt cake” en ik was meteen verkocht!
De cake is een vrij duur gebak, omdat er wel een halve kilo gemalen noten inzit. Voordeel is dan weer dat hij op de koop toe glutenvrij is. Maar het beste verkoopargument is dat hij gewoon héérlijk is. Veel meer heb je niet nodig om mij te overtuigen!
De lactosevrije week zit er intussen op. Ik zal echter nog lactose- en suikervrije receptjes posten en ze telkens taggen, zodat je ze via de tagloud onderaan gemakkelijk kan terugvinden. Ik heb intussen al een idee voor een volgende challenge… Maar als jullie mij willen uitdagen, hoor ik het graag! Creatief koken, er is niets dat ik liever doe…
Bron: http://www.lifemadefull.com/2013/09/20/grain-free-maple-cinnamon-bundt-cake/
Wat heb je nodig?
500 g gemalen noten (ik nam een mengsel van hazelnoten, amandelen, pistaches en walnoten)
snuifje zout
1 kl natriumbicarbonaat (=zuiveringszout)*
3 kl gemalen kaneel
3 eieren
200 ml kokosmelk
300 g ahornsiroop (maple sirup)*
1 koffielepel vanille-extract
kokosolie of een andere olie
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 160°C.
Neem twee kommen.
In de eerste kom meng je alle droge ingrediënten: noten, zout, natriumbicarbonaat en kaneel.
In de tweede kom meng je de vochtige ingrediënten: eieren, kokosmelk, ahornsiroop en vanille-extract.
Giet de tweede kom bij de eerst en roer tot alles goed gemengd is.
Vet de tulbandvorm in met een beetje (kokos)olie.
Giet het beslag erin.
Laat een half uurtje afkoelen in de vorm, voor je de cake omkeert op een rooster.
Serveer lauw of op kamertemperatuur.
* Zowel natriumbicarbonaat als ahornsiroop zijn te koop bij Delhaize.
0 reacties