Tortilla is een typisch restjesgerecht. Het past perfect in het rijtje “Eén keer koken, twee keer eten”, zoals de risottokroketjes, de tagliata en de rijstballetjes. Van zodra je een restje gekookte aardappels hebt en wat overschotjes van groenten die op de bodem van je koelkast liggen te verkommeren, kan je aan de slag. Bijkomend voordeel is dat dit gerecht in een kwartiertje op tafel staat.
Ik koos in dit geval voor een echte voorjaarsvariant met groene asperges. Voeg er wat munt en andere tuinkruiden aan toe, en je hebt meteen iets speciaals. Het gerecht smaakt niet alsof het met vergeten afdankertjes gemaakt is, integendeel. Je krijgt een verfijnde tortilla met groene asperges die ook ideaal is voor een lentepicknick in het park.
Wat heb je nodig?
een bussel groene asperges
boter
1 ui, in dunne ringen
1 teentje look, geperst
olijfolie
restje gekookte aardappels (een viertal), in stukjes
8 eieren, losgeklopt
een scheutje melk
blaadjes van vijftal takjes munt, fijngesneden
enkele sprietjes bieslook, fijngesneden
blaadjes van vijftal takjes basilicum, fijngesneden & extra om te garneren
handvol geraspte manchego & extra om te garneren
peper en zout
Hoe ga je tewerk?
Breek het houterige uiteinde van de asperges en snijd ze in hapklare stukjes.
Smelt een klontje boter in een grote koekenpan met antikleeflaag.
Bak er de ui, look en aspergestukjes in aan tot beetgaar.
Schep uit de pan.
Voeg wat extra boter en een scheutje olijfolie toe aan de pan en zet het vuur hoger.
Bak de aardappels goudbruin aan alle kanten.
Klop intussen de eieren los met een scheutje melk, de tuinkruiden, de manchego en flink wat peper en zout.
Giet over de aardappels en voeg ook opnieuw het aspergemengsel toe.
Zet het vuur laag en laat de tortilla zachtjes (in een zevental minuten) garen.
Garneer met wat kaas en extra basilicum.
Voila, je tortilla met groene asperges en tuinkruiden is al klaar!
Ik ben fan, dat weet je, zoals altijd super leuk gedaan. Saskia x
Bedankt Saskia!