Als de zon de grijsheid van de herfst nog eens doorbreekt, en ineens de warme kleuren van de bomen oplicht, krijg ik meteen weer zin in een licht gerecht. Uiteraard niet meer met zomerse smaken, maar met een goeie, herfstige witte kool. Ik combineer ze hier met peultjes, kerstomaten (aan mijn struikje hangen de laatste nog te blozen) en scampi in een Oosters geïnspireerde salade.
Om de iets te scherpe crunch van de kool, paksoi en peultjes te verzachten, heb ik zo mijn eigen supersnelle manier gevonden om ze te blancheren. Ik doe de groenten in een vergiet en giet er langzaam 1,5 l kokend water uit de waterkoker over. Ze verliezen daardoor niets van hun frisheid, maar worden iets aangenamer van textuur.
Als je trouwens dunne rijstnoedels gebruikt (type engelenhaar) kan je die gewoon een vijftal minuutjes laten weken in kokend water en hoef je ze dus niet te koken zoals de lintnoedels die ik hier gebruik. En dat levert je dan alweer een tiental minuten tijdswinst op.
Kortom: deze salade van scampi, kool en peultjes is een érg snel gerecht voor een zonnige herfstdag, als je wat lichtheid, maar ook vooral genoeg smaak en voldoening kan gebruiken. Het perfecte gerecht voor vandaag, dus!
Geïnspireerd op: “Chinese kool en peultjes met pikante garnalen” uit delicious. oktober 2015
Wat heb je nodig?
1/2 tl chilivlokken
2 teentjes look, geperst
sap van 3 limoenen
2 tl olijfolie + extra om te bakken
500 g scampi, gepeld en ontdarmd
250 g rijstnoedels (*zie inleiding)
1/2 witte kool, in dunne reepjes
2 mini-paksoi’s, in dunne reepjes
200 g peultjes, in de lengte gehalveerd
200 g kerstomaten, gehalveerd
blaadjes van 3 takjes munt, fijngehakt
2 el sojasaus
2 tl palmsuiker
limoenpartjes, voor erbij
Hoe ga je tewerk?
Meng in een kom chilivlokken, look, 2 el limoensap en olijfolie.
Voeg de scampi toe, schep even om en laat minstens 10 minuten marineren in de koelkast.
Kook de rijstnoedels gaar volgens de aanwijzigingen op de verpakking.
Breng 1,5 l water aan de kook in de waterkoker.
Doe alle groenten behalve de tomaten in een vergiet.
Giet er langzaam het kokende water over.
Laat goed uitlekken en meng met de kerstomaten en munt.
Neem de scampi uit de marinade en dep droog.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Bak er de scampi op hoog vuur in aan.
Blus aan het einde met de marinade en laat zoveel mogelijk verdampen.
Klop een dressing van sojasaus, palmsuiker en overgebleven limoensap.
Verdeel de groenten over een serveerschaal.
Leg er toefjes rijstnoedels op.
Verdeel er de scampi over en besprenkel met de dressing.
Serveer de salade van scampi, kool en peultjes met extra limoenpartjes.
0 reacties