De Italiaanse keuken is favoriet van velen. Wat de meesten echter níet weten, is dat dit in essentie een zeer eenvoudige, bescheiden keuken is. Je zou het haast vergeten als je de overdadige menu’s in middelmatige Italiaanse restaurants ziet. Er wordt met ingrediënten gesmeten, om toch maar te verbergen dat de producten, of de kok, niet van topniveau zijn. Italiaans koken is vertrouwen op seizoensgebonden groenten en fruit, op eenvoudige maar lekkere condimenten, op langzaam geteelde kruiden en af en toe een duurzaam stukje vlees of vis. En deze panzanella is daar het lichtend voorbeeld van.
Je start met het beste van de zomer: zongerijpte tomaten in alle kleuren en vormen. Je voegt daarbij wat oud geworden brood, een plukverse komkommer, een handvol basilicum en een serieuze scheut van je beste olijfolie. En meer is het eigenlijk niet. Ik serveer de salade hier met buffelmozzarella, maar zelfs dát is niet nodig. Ook in zijn eentje doet de panzanella het goed. In het authentieke recept staat vermoedelijk dat je de salade best een dag op voorhand maakt, zodat het brood helemaal doordrenkt wordt van de dressing, maar zelf vind ik hem het lekkerste als de stukken ciabatta nog wat beet hebben.
Perfect als zomerse lunch, of als bijgerecht bij de barbecue.
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen als lunchgerecht, of voor 6 als bijgerecht
1 ciabatta (of +/- 250 g zuurdesembrood, ik gebruikte een “stokbrood” van De Superette) van minstens 2 dagen oud
1 teentje look
500 g gemengde, mooi rijpe (kers)tomaten
1/2 komkommer
1 rode ui
1 bosje basilicum
8 el olijfolie
4 el rode wijnazijn
fleur de sel en zwarte peper van de molen
ev. 1 bol buffelmozzarella
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor 100 °C.
Snijd de ciabatta in sneetjes.
Wrijf ze in met look.
Scheur in stukken in een braadslee.
Laat een half uurtje drogen in de oven tot het brood krokant is.
Laat afkoelen.
Halveer kerstomaten en snijd grotere exemplaren in hapklare stukken.
Schil de komkommer, verwijder zaadlijsten en snijd in blokjes.
Snijd de rode ui in zo dun mogelijke ringen.
Doe de groenten samen met het brood in een kom.
Giet er de olijfolie en rode wijnazijn over.
Meng voorzichtig door elkaar met je handen.
Scheur er de blaadjes basilicum bij.
Kruid royaal met fleur de sel en zwarte peper van de molen.
Verdeel de panzanella over vier borden.
Scheur er stukjes mozzarella bij.
Serveer de panzanella met mozzarella.
amai, dit is echt food voor deze hitte. Super makkelijk te maken en zo heerlijke smaak! Topgerechtje. Voor herhaling vatbaar
Bedankt Marie-Claire!