De Italiaanse keuken is favoriet van velen. Wat de meesten echter níet weten, is dat dit in essentie een zeer eenvoudige, bescheiden keuken is. Je zou het haast vergeten als je de overdadige menu’s in middelmatige Italiaanse restaurants ziet. Er wordt met ingrediënten gesmeten, om toch maar te verbergen dat de producten, of de kok, niet van topniveau zijn. Italiaans koken is vertrouwen op seizoensgebonden groenten en fruit, op eenvoudige maar lekkere condimenten, op langzaam geteelde kruiden en af en toe een duurzaam stukje vlees of vis. En deze panzanella is daar het lichtend voorbeeld van.

Kerstomaten in alle kleuren en maten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Je start met het beste van de zomer: zongerijpte tomaten in alle kleuren en vormen. Je voegt daarbij wat oud geworden brood, een plukverse komkommer, een handvol basilicum en een serieuze scheut van je beste olijfolie. En meer is het eigenlijk niet. Ik serveer de salade hier met buffelmozzarella, maar zelfs dát is niet nodig. Ook in zijn eentje doet de panzanella het goed. In het authentieke recept staat vermoedelijk dat je de salade best een dag op voorhand maakt, zodat het brood helemaal doordrenkt wordt van de dressing, maar zelf vind ik hem het lekkerste als de stukken ciabatta nog wat beet hebben.

Perfect als zomerse lunch, of als bijgerecht bij de barbecue.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen als lunchgerecht, of voor 6 als bijgerecht
1 ciabatta (of +/- 250 g zuurdesembrood, ik gebruikte een “stokbrood” van De Superette) van minstens 2 dagen oud
1 teentje look
500 g gemengde, mooi rijpe (kers)tomaten
1/2 komkommer
1 rode ui
1 bosje basilicum
8 el olijfolie
4 el rode wijnazijn
fleur de sel en zwarte peper van de molen
ev. 1 bol buffelmozzarella

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor 100 °C.

Stokbrood - De Superette Gent / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Snijd de ciabatta in sneetjes.
Wrijf ze in met look.
Scheur in stukken in een braadslee.

Brood in stukken scheuren / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Laat een half uurtje drogen in de oven tot het brood krokant is.
Laat afkoelen.

Halveer kerstomaten en snijd grotere exemplaren in hapklare stukken.
Schil de komkommer, verwijder zaadlijsten en snijd in blokjes.
Snijd de rode ui in zo dun mogelijke ringen.

Groenten mengen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Doe de groenten samen met het brood in een kom.
Giet er de olijfolie en rode wijnazijn over.
Meng voorzichtig door elkaar met je handen.
Scheur er de blaadjes basilicum bij.
Kruid royaal met fleur de sel en zwarte peper van de molen.

Verdeel de panzanella over vier borden.
Scheur er stukjes mozzarella bij.

Serveer de panzanella met mozzarella.

Panzanella met mozzarella / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

 

Nog enkele frisse slaatjes

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de...

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Toen ik donderdag deze salade halloumi aan het fotograferen was, moest ik de tafel wat verschuiven omdat er steeds flintertjes licht op mijn gerecht terecht kwamen. De zon scheen hevig en kwam vrolijk, tussen de roodbruine bladeren van onze Japanse kerselaar door,...

2 Reacties

  1. Marie-Claire

    amai, dit is echt food voor deze hitte. Super makkelijk te maken en zo heerlijke smaak! Topgerechtje. Voor herhaling vatbaar

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest