Bij de start van het nieuwe jaar – traditioneel een heel rustige periode in blogland – vroeg ik op mijn Facebookpagina wat jullie deze maand graag zien verschijnen op de blog. Het topantwoord was zonder twijfel “ovenschotels”. Ik ging meteen op zoek naar een aantal lekkere recepten, en toen kwam ik deze ovenschotel met spaghetti en gehaktballetjes tegen op My Foodblog.
Toen ik de foto zag passeren in mijn feed, was ik meteen overtuigd. Ik zette het op ons weekmenu, en het was een enorme topper! Zowel de meisjes als wij waren wildenthousiast over de lekkere smaakcombinaties. Door het gehakt te kruiden met kaneel, nootmuskaat en gember geef je het een extra “warmte” mee die perfect past bij de tijd van het jaar. Als je zo’n gehaktbal op je vork spiest, met wat kazige spaghettislierten en frisse groentjes erbij, ben je onmiddellijk verkocht.
Gezien het gerecht wel wat voorbereiding kost – van het uit de kast halen van een snijplank tot de dampende pot “goodness” op tafel staat, moet je toch op een uurtje rekenen – is het best om het de avond of het weekend voordien al klaar te zetten, zodat je de schaal na een drukke dag enkel nog in de oven moet schuiven.
Bron: My Foodblog
Wat heb je nodig?
350 g spaghetti
1 bol mozzarella
75 g geraspte gruyère
kervel, peterselie of basilicum
Voor de balletjes
1 ei
500 g rundsgehakt
1/2 tl kaneel
1/4 tl nootmuskaat
1/4 tl gemberpoeder
paneermeel
scheutje olijfolie
Voor de witte saus
1 el mosterd
2 el bloem
100 ml lichte room
300 ml melk
peper en zout
Voor de groenten
olijfolie
1 rode ui, in halve maantjes
1 teentje look, geperst
1 courgette, in dunne plakjes
3 tomaten, ontpit en in kleine blokjes
400 g tomatenblokjes uit blik
1 klontje suiker
peper en zout
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat uitlekken.
Klop het ei los.
Meng er het gehakt en de specerijen door.
Voeg paneermeel toe tot het gehakt niet meer kleeft.
Rol balletjes ter grootte van een golfbal.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Bak de balletjes aan alle kanten goudbruin.
Neem uit de pan en voeg mosterd en bloem toe voor de witte saus.
Laat de roux even zachtjes bakken, en leng dan geleidelijk aan met room en melk tot je een mooi gebonden saus krijgt.
Kruid met peper en zout naar smaak.
Meng er de pasta door.
Verhit een scheutje olijfolie in een kom.
Fruit er de ui en look in aan tot glazig.
Voeg de courgette toe en bak even mee.
Meng er ook de twee soorten tomaten en het klontje suiker door en breng aan de kook.
Kruid naar smaak met peper en zout.
Verdeel de pasta over de bodem van een ovenschaal.
Giet er het tomatenmengsel over.
Leg er de gehaktballen op.
Scheur er de mozzarella in stukjes bij.
Strooi er de gruyère over.
Schuif 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
Werk af met wat verse kruiden naar smaak.
Serveer de ovenschotel met spaghetti en gehaktballetjes.
Annelies,dit ga ik zaterdag klaar maken,dan is er vers gehakt van de vleeshoeve.
Het ziet er heel smakelijk uit, en ook gemakkelijk.
Laat het smaken!
Wat een leuke variatie Annelies :)! Met gruyère en mozzarella lijkt me erg lekker!
Het heeft heel goed gesmaakt, bedankt voor het recept!
Morgen proberen!!
Oh leuk! Laat eens weten wat jullie ervan vonden!
Oh, klinkt zaaaalig!
Dikke merci!
ik zou direct mee aanschuiven bij jullie aan tafel!
ziet er echt heerlijk uit!
liefs