Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

5 oktober 2024 | Gesponsorde berichten, Gezond, Ontbijt en brunch, Recepten, Smakelijke herfstrecepten

Zo’n ontbijt bowl met amandel en havermout: je moet het gewoon eens maken. Het gaat je doordeweeks ontbijt een enorme boost geven: niet alleen qua uitzicht – want, geef toe, het oog wil ook wat – maar vooral voor de smaak: dát is waarvoor ik het doe. Zo’n zacht gekruide rijstpap met vanille en kaneel, aangevuld met fris fruit en krokante havermout: het gaat jouw herfstochtenden sowieso beter maken.

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout, braambessen, blauwe bessen en frambozencoulis
  • Pin

Ik maak de rijstpap met amandelmelk, vanille, kaneel en citroenzeste. Die laatste lijkt misschien de vreemde eend in de bijt, maar pept de rijst helemaal op. Ook de specerijen waarmee je de havermout roostert – kardemom en kaneel – geven dit ontbijtje genoeg power om die eeuwige boterham met choco te vergeten. Afwerken met vers fruit, en hup: klaar voor de dag!

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout close-up
  • Pin

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept van ontbijt bowl met rijstpap en havermout. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze ontbijt bowl met rijstpap en havermout geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Betaalde samenwerking met Campina

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout 3 borden
  • Pin
Ontbijt bowl met rijstpap en havermout, braambessen, blauwe bessen en frambozencoulis
  • Pin

Ontbijt bowl met rijstpap en havermout

Deze ontbijt bowl met rijstpap en havermout is lekker origineel, voedzaam en vullend. Kaneel en kardemom zorgen voor kruidigheid, de citroen en het fruit voor een frisse toets.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Brunch, Ontbijt
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot met dikke bodem, type Le Creuset
  • pan
  • staafmixer of blender
  • zeef optioneel

Ingrediënten
  

Voor de rijstpap

  • 75 g dessertrijst
  • 500 ml amandelmelk Campina
  • 1 stokje kaneel
  • 1 peul vanille opengespleten en zaadjes eruit geschraapt
  • 1 eetlepel honing
  • 1 citroen alleen de schil, met een dunschiller in linten getrokken

Voor de havermouttopping

  • 1 theelepel kokosolie of andere plantaardige olie
  • 30 g havermout
  • 30 g amandelschilfers
  • 30 g pompoenpitten
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 mespunt kardemompoeder

Voor de afwerking

  • 125 g frambozen
  • 125 g blauwe bessen
  • 125 g braambessen
  • 1 theelepel geraspte kokos

Instructies
 

Maak eerst de rijstpap

  • Doe rijst, amandelmelk, kaneel, vanillepeul en -zaadjes, honing en citroenzeste in een kookpot met dikke bodem en breng regelmatig roerend aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat onder af en toe roeren in +/- 40 minuten tot rijstpap koken. Als de rijst zacht is en het vocht bijna volledig opgenomen heeft, is hij klaar. Voeg eventueel extra amandelmelk toe als de pap te droog moest zijn.
  • Laat rusten tot gebruik.

Maak intussen de havermouttopping

  • Verhit de kokosolie in een pan op middelhoog vuur.
  • Rooster de havermout amandelschilfers en pompoenpitten goudbruin. Voeg tijdens het bakken kaneel en kardemom toe.
  • Laat uitlekken en afkoelen op een keukenpapier.

Werk af

  • Mix de frambozen glad met de staafmixer. Je kan de coulis eventueel zeven om de pitjes te verwijderen.
  • Verdeel de rijstpap over 4 kommetjes.
  • Werf af met de frambozencoulis en havermouttopping.
  • Verdeel er het fruit bij en strooi er wat kokos over.
  • Serveer.
Trefwoord amandeldrink, amandelen, amandelmelk, blauwe bessen, braambessen, citroen, framboos, havermout, kaneel, kokos, ontbijt, pompoenpitten, vanille
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Waardoor kan ik de amandelmelk vervangen?

Je kan ook andere plantaardige melk die je lekker vindt (bijvoorbeeld haver-, rijst- of sojamelk) gebruiken, of gewone koemelk.

Kan ik deze ontbijt bowl op voorhand maken?

Je kan alle onderdelen vooraf bereiden. Zo moet je ‘s ochtends enkel nog je ontbijt bowl samen te stellen.

Kan ik de havermout vervangen?

Gebruik gerust kant-en-klare granola of een mengeling van zaden, pitten en noten die je lekker vindt.

Welk fruit kan ik nog gebruiken?

Deze ontbijt bowl doet het ook bijzonder goed met (gestoofde) pruimen, vijgen of appels. Voeg eventueel wat rozijnen toe. Ook exotisch fruit (mango, banaan, passievrucht) combineert goed met de rijstpap.

Nog meer ontbijtrecepten

Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar

Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar

Vandaag heb ik nog eens een rasecht brunchgerecht voor jullie: blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar. Een heerlijk gerecht met de smaken van de lente en wat extra pit van de mosterdkaviaar. Voeg er de smeuïgheid van burrata, het zoute van de parmezaan en het...

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Smoothie met amandelmelk en zomerfruit

Smoothie met amandelmelk en zomerfruit

Met dit zomerweer smaakt er niets zo lekker als een koud drankje. Dus waarom deze smoothie met amandelmelk, framboos en perzik niet eens proberen? Ik gebruik hier de nieuwe amandelmelk van Campina: die geeft een smeuïg resultaat, vederlicht als een wolkje. Voor de...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest