Ik heb hier al enkele keren mijn voorliefde voor rabarber uitgesproken. De zoetzure stengels behoren tot mijn absolute favorieten in de keuken. Gezien ik geen zoetebekje ben, is rabarber voor mij het ideale ingrediënt voor een lekker nagerechtje of spectaculair gebak. Deze omgekeerde rabarbertaart staat daarenboven in mijn top tien allertijden.
Het recept heb ik overgeërfd van de grootmoeder van mijn man, en zou volgens de overlevering van Duitse origine zijn. De meeste tijd gaat in het voorbereiden van de rabarber: bedoeling is dat je blokjes van +/- 0,5 op 0,5 cm snijdt. Eens je klaar bent om het baksel in de oven te schuiven, is het vooral belangrijk dat je de springvorm waterdicht probeert te maken, door er enkele lagen aluminiumfolie rond te vouwen. De rabarber verliest tijdens het bakken immers vocht, en als dit zich mengt met suiker, krijg je een aangekoekte karamellaag op de bodem van je oven. Alle voorzorgen ten spijt: ja, ik spreek uit ervaring…
De omgekeerde rabarbertaart heeft de rijke smaak en kruimelige textuur van een cake, maar ook een tikkeltje smeuïgheid – de rabarber houdt het deeg vochtig – en heel wat scherpte. Wat mij betreft gaat er niks boven deze zuur-zoete combinatie. Profiteer nog snel van het rabarberseizoen nu dat op zijn laatste benen loopt, en maak dit weekend even tijd om deze heerlijke taart te bakken.
Wat heb je nodig?
750 g rabarber, schoongemaakt (schillen hoeft niet)
125 g suiker
5 tl aardappelzetmeel
rasp van 1 citroen
boter om in te vetten
Voor het beslag
200 g boter op kamertemperatuur
200 g suiker
10 g vanillesuiker
3 eieren
250 g zelfrijzende bloem
100 g amandelpoeder
Om te serveren
lobbig opgeklopte slagroom
Hoe ga je tewerk?
Snijd de rabarber in fijne blokjes (+/- 0,5 op 0,5 cm).
Meng suiker, aardappelzetmeel en citroenrasp.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Maak het beslag.
Klop boter en 2 soorten suiker romig.
Voeg één voor één de eieren toe.
Klop er dan eerst de bloem (lepel voor lepel) en nadien ook het amandelpoeder door.
Beleg de bodem van een springvorm van 24 cm diameter met bakpapier.
Vet in met boter.
Vouw enkele vellen aluminiumfolie rond de buitenkant zodat de vorm helemaal lekvrij is.
Verdeel de rabarberstukjes over de bodem en druk een beetje aan.
Strooi er het suiker-aardappelbloemmengsel over.
Spatel er het beslag op en strijk glad.
Bak 55 à 65 minuten goudbruin, tot een satéprikker er droog uitkomt.
Laat volledig afkoelen op een rooster.
Maak voorzichtig de springvorm los.
Keer de taart om op een schaal.
Verwijder de bodem en het bakpapier.
Serveer de omgekeerde rabarbertaart met wat slagroom.
Lekkere taart!
Een verandering en een tip•
Neem ipv zetmeel custardpoeder. Dat bind ook het vocht van de rabarber en is veel lekkerder!
En de tip: neem geen alufolie. Is vervuilend materiaal en met een vel bakpapier gaat het net zogoed. Misschien wel beter want het plakt niet aan de taart.
Eet smakelijk! Groet Vera
Dag Vera, blij dat het jullie gesmaakt heeft! Dit is het recept van de grootmoeder van mijn man, ik heb het hier integraal overgenomen.
Bedankt voor de tips!
Annelies
Die omgekeerde rabarbertaart lijkt me heel erg lekker. Zal ik zeker eens proberen
Zeker doen, het is een aanrader! ?