Omgekeerde rabarbertaart

23 juli 2016 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Ik heb hier al enkele keren mijn voorliefde voor rabarber uitgesproken. De zoetzure stengels behoren tot mijn absolute favorieten in de keuken. Gezien ik geen zoetebekje ben, is rabarber voor mij het ideale ingrediënt voor een lekker nagerechtje of spectaculair gebak. Deze omgekeerde rabarbertaart staat daarenboven in mijn top tien allertijden.

Rabarber in blokjes snijden / www.eenlepeltjelekkers.be

Het recept heb ik overgeërfd van de grootmoeder van mijn man, en zou volgens de overlevering van Duitse origine zijn. De meeste tijd gaat in het voorbereiden van de rabarber: bedoeling is dat je blokjes van +/- 0,5 op 0,5 cm snijdt. Eens je klaar bent om het baksel in de oven te schuiven, is het vooral belangrijk dat je de springvorm waterdicht probeert te maken, door er enkele lagen aluminiumfolie rond te vouwen. De rabarber verliest tijdens het bakken immers vocht, en als dit zich mengt met suiker, krijg je een aangekoekte karamellaag op de bodem van je oven. Alle voorzorgen ten spijt: ja, ik spreek uit ervaring…

De omgekeerde rabarbertaart heeft de rijke smaak en kruimelige textuur van een cake, maar ook een tikkeltje smeuïgheid – de rabarber houdt het deeg vochtig – en heel wat scherpte. Wat mij betreft gaat er niks boven deze zuur-zoete combinatie. Profiteer nog snel van het rabarberseizoen nu dat op zijn laatste benen loopt, en maak dit weekend even tijd om deze heerlijke taart te bakken.

Wat heb je nodig?

750 g rabarber, schoongemaakt (schillen hoeft niet)
125 g suiker
5 tl aardappelzetmeel
rasp van 1 citroen
boter om in te vetten

Voor het beslag
200 g boter op kamertemperatuur
200 g suiker
10 g vanillesuiker
3 eieren
250 g zelfrijzende bloem
100 g amandelpoeder

Om te serveren
lobbig opgeklopte slagroom

Hoe ga je tewerk?

Rabarberblokjes / www.eenlepeltjelekkers.be

Snijd de rabarber in fijne blokjes (+/- 0,5 op 0,5 cm).
Meng suiker, aardappelzetmeel en citroenrasp.

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Maak het beslag.
Klop boter en 2 soorten suiker romig.
Voeg één voor één de eieren toe.
Klop er dan eerst de bloem (lepel voor lepel) en nadien ook het amandelpoeder door.

Beleg de bodem van een springvorm van 24 cm diameter met bakpapier.
Vet in met boter.

Spingvorm invetten voor omgekeerde rabarbertaart / www.eenlepeltjelekkers.be
Vouw enkele vellen aluminiumfolie rond de buitenkant zodat de vorm helemaal lekvrij is.

Rabarber over springvorm verdelen / www.eenlepeltjelekkers.be
Verdeel de rabarberstukjes over de bodem en druk een beetje aan.
Strooi er het suiker-aardappelbloemmengsel over.

Beslag over rabarber spatelen / www.eenlepeltjelekkers.be
Spatel er het beslag op en strijk glad.

Bak 55 à 65 minuten goudbruin, tot een satéprikker er droog uitkomt.

Omgekeerde rabarbertaart laten afkoelen / www.eenlepeltjelekkers.be

Laat volledig afkoelen op een rooster.

Maak voorzichtig de springvorm los.
Keer de taart om op een schaal.
Verwijder de bodem en het bakpapier.

Rabarbertaart omkeren op een schaal / www.eenlepeltjelekkers.be

Serveer de omgekeerde rabarbertaart met wat slagroom.

Omgekeerde rabarbertaart / www.eenlepeltjelekkers.be

2 Reacties

  1. Debecker MIa

    Die omgekeerde rabarbertaart lijkt me heel erg lekker. Zal ik zeker eens proberen

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Een lepeltje lekkers

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 8 en 11 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.590 andere abonnees

%d bloggers liken dit: