Ik ben verzot op rabarber. Vanaf het moment dat de roze stengels in de winkelrekken liggen, moet er een bussel in mijn kar. Elke keer dat ik op een menukaart een gerecht zie staan met rabarber, zal ik het kiezen. En als ik Pinterest aan het doorscrollen ben, worden alle rabarberrecepten vakkundig en kordaat op mijn virtueel prikbord gepind. Ik heb intussen zelfs een “rabarber-prikbord” aangemaakt, om meteen alles terug te kunnen vinden als ik ineens een goestingske krijg. En daar vond ik ook de inspiratie voor deze rabarber-plaatcake met streusel.
Rabarber uit eigen tuin heeft – zoals altijd – de voorkeur, omdat die heerlijk zuur en scherp is. Maar ook met geforceerde exemplaren uit de supermarkt kan je een lekker resultaat behalen. Ik zou in dat geval een kneepje citroensap door het rabarber-suikermengsel roeren, om zo de zurigheid naar boven te halen. Het streusel – een mengsel van boter, bloem, suiker en kaneel – maakt deze cake helemaal af, en geeft hem net dat tikkeltje “extra”: een beetje crunch, een kruidige warmte en wat extra sier.
De inspiratie voor deze rabarber-plaatcake haalde ik van The bojon gourmet: een Amerikaanse blog die bol staat van de indrukwekkende baksels, en trouwens een heel arsenaal aan rabarberrecepten bevat, het ene nog aantrekkelijker dan het andere. Zo staan de rabarber-yoghurt-ijslollies en de aardbei-rabarber cobbler hoog op mijn verlanglijstje. Maar starten doe ik met deze heerlijke cake: eenvoudig te maken, maar wat een resultaat. Speciaal genoeg voor een etentje, gemakkelijk genoeg om op een doordeweekse avond nog snel in de oven de schuiven.
Bron: The bojon gourmet
Wat heb je nodig?
Voor het streusel
130 g bloem
75 g kristalsuiker
1/2 tl kaneel
1/2 tl zout
85 g koude boter
Voor de cake
115 g zachte boter (op kamertemperatuur)
180 g bruine suiker
2 eieren
1 tl vanille-extract
260 g bloem
1 tl bicarbonaat
1 tl bakpoeder
1 tl zout
240 ml zure room
4 stengels rabarber
1 el suiker
ev. een kneepje citroensap
Hoe ga je tewerk?
Maak eerst het streusel.
Meng alle ingrediënten door elkaar met je handen of met een standmixer tot je de textuur van nat zand krijgt.
Zet weg op kamertemperatuur tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte).
Voor de cake klop je boter en bruine suiker romig en luchtig in de keukenmachine.
Roer er voorzichtig één voor één de eieren en het vanille-extract door.
Meng intussen bloem, bicarbonaat, bakpoeder en zout.
Roer nu afwisselend een eetlepel van de droge ingrediënten en een eetlepel van de zure room door het beslag, tot alles opgebruikt is.
Schep het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm van +/- 25 cm op 25 cm. De mijne was kleiner, en dus heb ik twee bakvormen gebruikt.
Snijd de rabarber in stukjes van +/- 0,5 cm.
Meng ze met een eetlepel suiker en eventueel een kneepje citroensap (afhankelijk van hoe zuur je rabarber is).
Verdeel de rabarber over het beslag en druk er een beetje in.
Strooi nu tot slot het streusel over de rabarber.
Schuif in de oven en bak in 55 à 60 minuten goudbruin.
Serveer de rabarber-plaatcake met streusel.
een toppertje. Zaterdag gemaakt en volledig goedgekeurd !!
Bedankt Marie-Claire!
Wat moet er gebeuren met de rest van de zure room? Ik lees alleen maar dat er een eetlepel gebruikt wordt.
Ik bedoelde dat je moet afwisselen met 1 el droge ingrediënten en 1 el zure room, tot alles op is.
Er kunnen niet genoeg hartjes zijn voor rabarber! Ik spotte er nog geen in de winkel, maar in de moestuin wordt zeker een plaatsje gereserveerd voor een eigen plant. Mmm, daarom is de lente zo geweldig. En voor asperges, dat ook 🙂
Perfecte timing, de rabarber was net aan het wachten op een goed recept. En als Veerle nog eens bevestigd heeft dat het heerlijk is, dan kan het zeker niet stuk 😀
Rabarber is voor mij toch vooral nostalgie. Deze plaatcake ziet er superlekker uit!
Klinkt zalig!
Super lekker, gisteren mogen proeven op de paasbrunch !!! Een aanrader
Haha, merci Veerle! 🙂