Luxueuze pasta met zeevruchten

1 augustus 2015 | Belgisch zomerweer, Een lepeltje lekkers, Gemakkelijke visrecepten, Gezond, Home thema, Recepten

In het weekend doe ik graag een extra inspanning om iets speciaals op tafel te zetten. Waar het koken tijdens de (werk)week meestal beperkt blijft tot snelle en gemakkelijke recepten met weinig afwas, mag het op zaterdag en zondag al eens wat meer zijn. En zo stond ik vorige week deze héérlijk luxueuze pasta met zeevruchten te bereiden.

De bereiding is op zich niet zo moeilijk, maar de zeevruchten moet je wel correct bereiden om er het maximum aan smaak uit te halen. Ik gebruikte in dit geval mosselen, venusschelpen en langoustine, maar kies gerust een andere combinatie – coquilles, (pijl)inktvis en scampi zullen het ook goed doen.

Hou je niet van de anijssmaak van venkel en vermouth, maak dan een eenvoudige tomatensaus, verrijkt met een beetje witte wijn en verse tuinkruiden. Twijfel je, geef deze combinatie dan zeker een kans, want venkel en dragon passen wonderwel bij vis en zorgen voor een verfijnd aroma.

Maak je deze pasta met zeevruchten voor een gezelschap, kan je de saus en de mosselen en venusschelpen al op voorhand bereiden. Neem ze in dat geval meteen van het vuur van zodra ze opengaan, zodat ze maar nét gaar zijn. Warm de schelpdieren zeer kort op in de saus, en je kan meteen aan tafel.  Kook de pasta en bak de langoustines op het allerlaatste moment. Om de borden mooi te dresseren hou je best wat dragon apart, die je er dan net voor het serveren over strooit.

Wat heb je nodig?
Ingrediënten voor luxueuze pasta met zeevruchten
  • Pin

400 g linguini
olijfolie
2 sjalotten, fijngesneden
1 teentje look, geperst
1 tl venkelzaadjes
1 venkelknol, in repen gesneden, venkeltoppen apart
5 rijpe tomaten, ontveld en in stukjes gesneden
500 g venusschelpen
1 kg mosselen
1 wijnglas droge vermouth
1 bosje dragon + enkele extra blaadjes om te serveren
boter
4 rauwe langoustines (bestel ev. vooraf bij je viswinkel)
peper en zout

Hoe ga je tewerk?

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water.

Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot.

Fruit er sjalot en look met de venkelzaadjes in aan tot glazig.
Voeg de venkel toe en fruit tot lichtjes gekarameliseerd.
Doe er de tomaten bij, zet het vuur laag en laat zachtjes inkoken.
Tomaten toevoegen en saus laten inkoken
  • Pin

Verhit een scheutje olijfolie in een grote pot.
Maak de mosselen en venusschelpen schoon door ze grondig te spoelen.
Gooi ze in de pot samen met de vermouth, kruid met peper en zet het deksel op de pan.
Laat in enkele minuten garen en schud op.
Zet het vuur uit, giet de schelpdieren in een zeef maar bewaar het vocht.
Giet dit bij de tomatensaus.
Haal de meeste venusschelpen en mosselen uit de schelp, maar hou er enkele apart.

Voeg de dragon toe aan de saus, proef en kruid eventueel bij met peper en zout.

Pel de langoustines en verwijder het darmkanaal.

Smelt een klontje boter in een koekenpan.
Eens het schuim weggetrokken is, bak je langoustines kort aan in de boter.
Kruid met versgemalen peper.

Meng de linguini met de saus en de mosselen en venusschelpen.
Verdeel in borden, leg er de overige schelpen en langoustines op en bestrooi met extra dragon.

Serveer de luxueuze pasta met zeevruchten en geniet!

Nog enkele gezonde recepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

1 Reactie

  1. Dekleermaeker José

    Dat ga ik zeker eens proberen want de saus ziet er zeker lekker uit dank u wel

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest