Geroosterde wintergroenten met couscous à la Ottolenghi

24 februari 2014 | Een lepeltje lekkers, Gezond, Home thema, Ovenschotels, Recepten, Smaakvol vegetarisch, Smakelijke herfstrecepten

Wat bij ons Donderdag Veggiedag heet, is aan de andere kant van het kanaal in een Meatless Monday omgetoverd. Als je een beetje de social media van foodsites volgt (denk Jamie Oliver, delicious, Ottolenghi, …) word je op de eerste dag van de week overstelpt met receptideeën voor culinaire hoogstandjes zonder vis of vlees. Voor ons is dat natuurlijk ideaal, zo hebben we tegen ónze veggiedag een duurzaam gerechtje kunnen plannen.

Ik probeerde vorige week dit recept uit Plenty van Yotam Ottolenghi uit. Helemaal niet moeilijk, bijzonder voedzaam en smaakvol: de ideale eigenschappen van een maandagavonddiner. Ik heb de hoeveelheid steranijs wat moeten minderen, omdat ik er maar één eenzame meer liggen had in mijn kruidenkast, maar voor de rest heb ik de Israëlische Brit vrij goed gevolgd. Het resultaat kan je een beetje vergelijken met dit, maar het is toch anders: deze ovenschotel is zoeter, pittiger en geuriger. Persoonlijk vind ik de toevoeging van iets hartigs om al die zoetigheid te breken onontbeerlijk voor mijn volgende poging. In dat opzicht verkies ik het hoger vermeld recept. Maar qua kruidigheid heeft dit een stapje voor. De toevoeging van harissa zorgt voor extra pit, en mocht ik geen kindjes aan mijn eettafel hebben, zou ik de hoeveelheid nog wat vergroten. Maar om terug te keren naar die zoutige toevoeging: ik zou gaan voor wat gebakken haloumi of verkruimelde feta. Als het niet veggie hoeft, zouden gebakken spekjes kunnen zorgen voor de balans.

Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten. Als je gewoon bent om met specerijen te werken, staat het meeste waarschijnlijk in je voorraadkast.

Dit is in elk geval de ideale manier om restjes groenten te verwerken die liggen te verkommeren achteraan je koelkast. Het is dan ook absoluut niet nodig om het recept letterlijk te volgen: smijt alles wat je nog liggen hebt (behalve bladgroenten) in een ovenschaal, kruid naar de “spirit” van wat hieronder vermeld is, en geniet!

Wat heb je nodig? 

2 wortels in grove stukken
2 pastinaken in grove stukken
8 sjalotten, gepeld
2 kaneelstokjes
4 anijssterren
3 laurierblaadjes
5 el olijfolie
1/2 kl gemberpoeder
1/4 kl kurkuma
1/4 kl (pittig) paprikapoeder
1/4 kl chilivlokken of pilipili
300 g pompoen in grove stukken
75 g gedroogde abrikozen, grof gehakt
200 g kikkererwten uit blik (uitgelekt)
350 ml water
170 g couscous
een snuifje saffraandraadjes
250 ml groentenbouillon
20 g boter
25 g harissa (of meer/minder naar smaak)
25 g gehakte schil van ingemaakte citroen (ev. te vervangen door geraspte schil van een halve citroen)
korianderblad
zout en peper

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de oven voor op 190°C.

Doe wortel, pastinaak en sjalotten in een ovenschaal.
Voeg er alle specerijen en 4 eetlepels olijfolie aan toe en meng.
Zet de schaal 15 minuten in de oven.

Schep de pompoenblokjes erbij en zet opnieuw in de oven voor nog eens 35 minuten.


Meng de gedroogde abrikozen, kikkererwten en het water erdoor en zet tot slot nog 10 minuutjes in de oven.

Doe intussen de couscous in een kom en overgiet met de kokende bouillon. Voeg ook de saffraandraadjes toe en kruid met een beetje zout.
Voeg er de overgebleven eetlepel olijfolie aan toe en dek af.
Laat een tiental minuutjes wellen.
Voeg dan de boter toe en maak de couscouskorrels los met een vork.

Schep voor het opdienen de couscous op je bord.
Meng de geroosterde groenten met de citroenschil en de harissa en kruid eventueel bij met peper en zout.
Schep de groenten bij de couscous en garneer met koriander.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.756 andere abonnees

Nog enkele ovenschotels

Zalm met venkel en green goddess dressing

Zalm met venkel en green goddess dressing

Zalm met venkel en green goddess dressing: het ideale gerecht als je houdt van vis die op een moderne manier is klaargemaakt! De dressing geeft de zachte zalm en zoete venkel een opkikkertje, en met de krokante aardappels erbij serveer je sowieso een gezinsfavoriet....

Chili ovenschotel met cheddar

Chili ovenschotel met cheddar

De herfst sluipt langzaam dichterbij. De zon schijnt dan wel nog uitbundig: 's ochtends voel je toch al een vochtige kilte die de komst van een nieuw seizoen aankondigt. En als het 's avonds begint te schemeren en de drukte in huis alleen maar toeneemt, kan er niks zo...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

2 Reacties

  1. zonderzooi

    Ik vind zijn kookboek echt geweldig, staan heerlijke recepten in!

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Inderdaad. Ik heb hem nog maar net, maar ik heb al heel wat recepten aangestipt om uit te proberen!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.