Driekoningentaart

4 januari 2015 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Het valt mij op hoe vaak ik hier in nostalgie verval. Zeker de laatste weken heb ik hier al dikwijls over vroeger geschreven, over hoe ik bepaalde dingen beleefde als kind. Maar ik merk ook in het dagelijkse leven dat ik onze meisjes voor bepaalde dagen of feesten dezelfde herinneringen als die van mij wil meegeven, gewoon omdat ze zo leuk zijn. En deze driekoningentaart past perfect in dat rijtje.

De meest levendige herinnering die ik aan driekoningen heb, is van bij onze “tatan”. Ik zie mijn zus en ik daar nog op een stoeltje zitten, hoopvol kijkend hoe ze de driekoningentaart aansneed – het bladerdeeg knisperend vers, de amandelvulling net smeuïg genoeg, zachtjes brokkelend langs de snijrand – en een stuk gouden heerlijkheid op ons bord met bloemetjesmotief legde. We dronken koffie uit kleurige kopjes en aten van onze taart in de hoop de Boon (mét hoofdletter) in ons stuk te vinden. En ja hoor, bij de derde hap zag ik het wit fonkelen tussen de brosse frangipane. En ik kreeg de kroon. Héérlijk!

Ik besloot dit jaar zelf een driekoningentaart te bakken, en had al gepland om deze als “ambitieus” te catalogiseren. Maar dit bleek niet nodig te zijn: de bereiding is rechttoe rechtaan, de kenmerkende vorm krijg je vrij eenvoudig door wat kapjes te maken met de achterkant van een vork, en voor je het goed en wel beseft heb je het koninklijke taartje voor je staan.

In plaats van een porseleinen figuurtje – dat vroeger steevast de boon verving – kan je een blanke amandelnoot in het deeg verstoppen. Ik heb deze dit jaar nog achterwege gelaten, uit schrik dat de mini zich erin zou verslikken.

Bron: Bakboek, PIVA

Wat heb je nodig?

125 g bloemsuiker
125 g amandelpoeder
125 g boter op kamertemperatuur
2 eieren
25 g bloem
2 bladerdeeg-taartbodems
ev. een blanke amandel
1 extra ei, losgeklopt, om te “doreren”

Hoe ga je tewerk?

Meng bloemsuiker en amandelpoeder.

Roer de boter luchtig in een keukenmachine.
Meng er 1 ei door, en de helft van het suiker-amandelmengsel.
Roer er dan ook het tweede ei, en de rest van het suiker-amandelmengsel door.
Roer tot een luchtig beslag.

Zeef er de bloem bij en spatel voorzichtig onder het beslag.
Frangipane maken voor driekoningentaart
  • Pin
Dek af en zet in de koelkast.

Snijd uit het bladerdeeg twee cirkels van +/- 28 cm en 25 cm. Ik heb hiervoor de opstaande rand van twee springvormen gebruikt.

Leg de cirkel van 25 cm op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bladerdeeg inprikken
  • Pin
Prik in met een vork.
Bladerdeeg opvullen met frangipane voor driekoningentaart
  • Pin
Spuit er met een spuitzak het frangipanebeslag op. Blijf ongeveer 3 cm van de rand.
Verstop eventueel een hele amandel in het beslag.
Bestrijk de rand met het losgeklopte ei (“doreren”).
Leg er de tweede bladerdeegcirkel op en druk de randen goed aan.
Snijd de randen gelijk.
Werk de randen mooi af, als je dat wilt, door er om de centimeter met de achterkant van een vork een kleine inkeping in te maken.
Doreer de taart helemaal met de rest van het losgeklopte ei.
Je kan ook de bovenkant mooi versieren door er met een mes inkervingen in te maken (niet door het deeg snijden!).
Driekoningentaart dorren
  • Pin
Laat een half uurtje rusten op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 210 °C.

Bak de taart 40 à 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot deze bovenaan mooi goudkleurig is.
Laat afkoelen op de bakplaat.

Serveer de driekoningentaart.

Nog enkele gebakrecepten

Pruimencake met streusel

Pruimencake met streusel

Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag. Ik bak deze pruimencake in...

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

6 Reacties

  1. Severien

    Ik heb er ook eentje gebakken om mee naar (Engelse) school van mijn kinderen te nemen. Ik was samen met een Poolse en een Duitse mama gevraagd om te spreken over hoe Driekoningen in onze landen gevierd werden. Het was heel interessant om te zien hoe de tradities overlappen en toch allemaal een beetje anders zijn. Deze mooie taart was een deel van onze traditie dus, en ook de Franse trouwens. Ik heb ze aan het schoolhoofd geschonken met de suggestie dat degene die de noot vond, de baas kon zijn voor de dag…

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Super! Wat een leuk verhaal! ??

      Antwoord
  2. sarahgiebens

    Kan ik ook kruimeldeeg gebruiken of enkel bladerdeeg?

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Goh, bladerdeeg geeft echt wel die typische textuur… Als je kruimeldeeg gebruikt, zou ik er een “gewone” taart van maken: in een taartvorm leggen en vullen met de frangipane, en geen laag bovenaan meer leggen. Ik denk dat het anders te zwaar wordt. Succes!

      Antwoord
  3. sarahgiebens

    Zalig! Ik heb ook veel leuke herinneringen aan driekoningen ^^ Bij mijn bomma ging ik na het zingen driekoningentaart eten en ik had heel erg vaak de boon! Dan mocht ik de hele dag met de kroon rondlopen 🙂 ik vraag me af of mijn bomma me niet soms expres een bepaald stukje gaf 😉
    Jouw taart ziet er overheerlijk uit!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest