Er zijn zo van die dagen dat je wel wat lekkers kan gebruiken. Slechte dag op het werk, uren in de file gestaan, de kinderen die net wat lastiger zijn, of gewoon, one of those days, waarop je je niet optimaal voelt. Voor zo’n dagen is er nu een oplossing, een instant-medicijn dat zorgt voor onmiddellijke good vibes, zonneschijn in je hoofd en een glimlach op je gezicht: de chocolade-hazelnootrol!
Het recept vergt een beetje “kunde”: je moet een merengue kloppen, je moet ervoor zorgen dat je hem net lang genoeg laat bakken om gaar te zijn maar wel nog een beetje smeuïg, en je moet stalen zenuwen hebben om het ding op te rollen. Maar eerlijk: ik ben zelf niet het toonbeeld van geduld, en ook mij is het gelukt. Gewoon even concentratie, rustig blijven, en je kan de rol trots op een serveerschaal schuiven.
En dan: bij de eerste hap is al het voorgaande vergeten. Dit is écht het walhalla voor zoetebekken: nutellaroom, chocolade en gekarameliseerde hazelnoten in een marshmallow-achtig deeg. Waar wacht je nog op?
Bron: Delicious april 2015
Wat heb je nodig?
4 eiwitten
225 g kristalsuiker
75 g blanke hazelnoten, geroosterd in een droge koekenpan en grof gehakt
Voor de vulling
350 ml volle slagroom
3 el nutella (of een andere chocolade-hazelnootpasta)
25 g pure chocolade, fijngehakt + extra om te garneren
25 g blanke hazelnoten, geroosterd in een droge koekenpan en grof gehakt + extra om te garneren
bloemsuiker, om te garneren
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot pieken.
Voeg er dan lepel per lepel de helft van de suiker aan toe.
Klop tot een mooi blinkende merengue.
Spatel de rest van de suiker door de merengue.
Verspreid het deeg gelijkmatig over de bakplaat.
Strooi er de gehakte hazelnoten over.Bak 15 à 20 minuten tot de merengue goudkleurig is.Leg een stuk bakpapier op de merengue en keer om op een rooster.
Trek er het andere bakpapier voorzichtig af.
Leg er een licht vochtige handdoek op en laat volledig afkoelen.
Maak intussen de vulling.
Klop de slagroom stijf.
Klop in een andere kom de nutella los.
Spatel er geleidelijk de opgeklopte slagroom door.
Bestrijk de afgekoelde merengue met de chocoladeroom, en blijf daarbij enkele centimeters van de kant.
Strooi er de hazelnoten en chocolade over.
Rol de merengue voorzichtig op. Je kan daarvoor het onderste bakpapier gebruiken als hulp.
Leg de merengue op een serveerschaal.
Bestuif met bloemsuiker en verdeel er nog wat extra gehakte hazelnoten en chocolade over.
Serveer.
0 reacties