Ssst… Wees eens even stil? Hoor je het? Dat zachtjes tikken op het dak? Ja hoor, de Sint is daar. De spannendste dag van het jaar – alvast voor mijn twee meisjes, die met pretlichtjes en een lichte angst in de ogen ronduit babbelen over slechtweervandaag, de stoomboot en zwarte piet-wiedewiedewiet –  is aangebroken. We maken het in huis extra gezellig, want buiten is het toch geen weer om een hond, laat staan een oude man op een paard, door te jagen. We zingen sintliedjes en fantaseren samen over wat er morgen in ons schoentje zal liggen. Onze oudste meid kijkt reikhalzend uit naar prinsessenspullen, en de mini wil vooral véél “jo-ko-ja”.

Als ik denk aan de volgende ochtend, zie ik ze al naar beneden rennen, de ogen wijd open van opwinding, hoor ik de “oh’s” en “ah’s” en stel ik mij de chocolade-mondjes al voor als ik naar beneden gesloft ben. Later op de dag wordt er gespeeld met het gekregen speelgoed, worden sint-stickers op alle mogelijke (en onmogelijke) plaatsen gekleefd en wordt er gesmuld van al het lekkers. En dan moeten ze nog gaan kijken wat sint wel niet bij de ene en de andere oma en opa gebracht heeft! En voor je het goed en wel beseft, ligt je keukenkast vol met zákken vol snoep, die er na een week toch al iets minder aantrekkelijk uitzien, al dan niet door de overdosis van de eerste dagen. Zonde toch om dit weg te gooien? Hieronder alvast wat tips om de “Sinterklaas restjes” te verwerken in nieuwe lekkernijen.

We starten met guimauves.


Deze zoetigheden kan je perfect onderdompelen in een dampende kop chocolademelk, om een extra schuimend laagje te bekomen. Check bijvoorbeeld dit recept van Nullam Microwaveum (heerlijke naam voor een kookblog, trouwens). Of je kan ze – net zoals de Amerikanen – roosteren boven open vuur tijdens een héérlijke winterbarbecue.

Marsepein heeft ook wel wat leuke toepassingen.

Bak bijvoorbeeld eens mee in een cake, zoals Jeroen Meus je hier voordoet. Héérlijk! Je zou ook wat marsepein door je cakebeslag kunnen roeren: dit geeft een subtiele amandelsmaak en zorgt voor een extra smeuïg gebak.


Speculoos
doet het perfect in tiramisu. Francesca heeft een kids-proof versie op haar blog staan. Zoek je nog meer inspiratie? Check dan ook eens de ideetjes van Zoetrecepten.


Deze pietjes zijn zó leuk dat ik me niet kan voorstellen dat je er nog veel over hebt. En als dat toch zo is: geef ze dan mee met de kinderen naar school, om uit te delen aan de vriendjes of de juffen en meesters. Maak je ook meteen een goeie beurt! 😉


Eenvoudige letterkoekjes kunnen, indien niet geglazuurd, perfect ingevroren worden. Wil je ze meteen verwerken, verkruimel ze dan in de keukenrobot en gebruik ze als bodem voor een cheesecake. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor vanille cheesecake met frambozen eens. Andere optie is dat je ze toevoegt aan een dessert dat nog iets “kruimelig” kan gebruiken, zoals in deze panna cotta ter vervanging van de amaretti.

En de overdosis aan chocolade, hoe ga je die verwerken? In deze lekkere chocolademousse misschien, die ook perfect op de feesttafel past.


Heb jij nog tips om de Sinterklaas restjes te verwerken?

1 Reactie

  1. sarahgiebens

    Zo’n leuk verhaal! Hihi “de mini” ^^ Doet me terugdenken aan toen ik een paar jaartjes jonger was

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest