Marsepeinen patatjes

9 november 2014 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Tijd voor een nieuw receptje voor Sinterklaas: marsepein! Je kan het met moeite een recept noemen, want het is zoooo simpel dat je je afvraagt waarom je dat eigenlijk in de winkel koopt. Zeker de voorverpakte supermarkt-versie bevat dikwijls heel wat toevoegingen die de smaak, en de gezondheids-factor van het geheel onderuit halen. OK, ook de zelfgemaakte variant is door de behoorlijke hoeveelheid suiker niet meteen een superfood, maar E-nummers zijn dat nog veel minder.

Eigenlijk bestaat marsepein enkel uit amandelen en suiker. Maar doordat onze “huishoudelijk” keukenmachines niet dezelfde kracht hebben als industriële (die kunnen malen tot de olie vrijkomt uit de amandelen), moet je er thuis meestal iets aan toevoegen om het geheel te binden. Dat kan met eiwit, maar bijvoorbeeld ook met een scheutje rozenwater of citroensap (al verandert dat ook vrij veel aan de smaak). Ik had toevallig nog een flesje macaronsiroop van Monin staan, en heb dat er bijgedaan: zo wordt de amandelsmaak nog wat verstrekt.

Een deel van de marsepein heb ik roos gekleurd, omdat de oudste dochter maandag verjaart en we de marsepein ook wilden gebruiken om haar taart te versieren, en alles voor vijfjarige meisjes nu éénmaal roos moet zijn…


Nadat ook de jongste er zich op uitgeleefd had, bleek de hoeveelheid ongekleurde marsepein zo klein dat ik er met moeite nog 10 marsepeinen patatjes heb kunnen uit krijgen. Maar met de hoeveelheden hieronder zou je er een 25-tal moeten kunnen draaien.

Wat heb je nodig? 

150 g amandelen
150 g bloemsuiker
1 losgeklopt eiwit of een beetje siroop
2 el cacaopoeder
2 el kristalsuiker

Hoe ga je tewerk? 

Maal de amandelen fijn in een keukenrobot.
Blijf malen tot de amandelen hun oliën vrijgeven.


Voeg er de bloemsuiker aan toe en laat opnieuw draaien tot de marsepein begint te “pakken”.
Stort uit op het werkblad en meng met een beetje eiwit of siroop.


Kneed tot je een mooie, soepele marsepein hebt.

Meng in een diep bord het cacaopoeder met de suiker.
Draai bolletjes van de marsepein.
Rol ze door het cacaomengsel.
Serveer de marsepeinen patatjes.

 

3 Reacties

 1. Laloe.be by Heidi

  Goh, ik wist niet dat zelf marsepein maken zo simpel kon zijn. Mijn moeder verjaart volgende week en is dol op dit suikergoedje. Ik denk dat ik er haar dit jaar zelfgemaakte cadeau doe. Dank je voor het recept!

  Antwoord
 2. lieziepeasy

  De toekomstige kok doet het super!
  Leuk dat ze er zo bij betrokken is!
  Ze zal fier zijn!
  Alvast een heel gelukkige verjaardag 5-jarige!

  mams

  Antwoord
 3. sarahgiebens

  Wow dat is echt gemakkelijk! Ik wil al een paar jaar m’n eigen marsepein maken, maar ben er nooit toe gekomen! Dit jaar komt daar verandering in! Ziet er echt super lekker uit!

  Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest