Enkele jaren terug at ik in Bangkok een heerlijke salade met groene sliertjes en scampi. Toen ik vroeg welke groente in de salade zat, was ik verrast dat het eigenlijk fruit was, en dan nog papaja. Papaja kende ik enkel als het oranje, überzoete fruit met de zwarte zaadjes dat soms in onze supermarkten ligt. Maar de Thai weten wel beter en gebruiken graag de onrijpe vrucht, en verwerken ze in frisse salades en noedelgerechten.
In onze contreien vind je de groene variant niet zo gemakkelijk, tenzij in Aziatische winkels. Ikzelf haal mijn voorraad oosterse ingrediënten meestal in de Asian Food Store Dun Huang op de Kortrijksesteenweg. Je vindt er een ruim aanbod uit oosterse keukens: van Japanse sakesetjes tot Koreaanse kimchi, van Indische curryblaadjes tot Thaise aubergine. Leuk om eens in te snuisteren! Ik vond er onlangs bijvoorbeeld ook bruine rijstnoedels, iets wat ik eigenlijk nog nooit gezien had. Deze keer bestond mijn buit behalve de groene papaja’s uit vissaus, palmsuiker (zie foto hieronder), koriander mét wortels en limoenen.
Deze papajasalade is niet ingewikkeld, maar wel tijdrovend door het vele snijwerk. Achteraf realiseerde ik mij dat ik beter mijn kersverse spiraalsnijder had gebruikt om de papaja fijn te snijden, maar dat was uiteraard “too little too late”. Een rasp op de keukenmachine, of een mandoline zou je trouwens ook wat tijd besparen. Vind je geen groene papaja, zou je kunnen overwegen de salade met onrijpe mango’s (zoals je die normaalgezien héél gemakkelijk kan vinden in de supermarkten ;)) of zelfs een friszure appelsoort (type granny smith) te maken, maar de “real deal” is met niets te vergelijken. De groene papaja heeft helemaal geen fruitsmaak, en doet mij nog het meeste denken aan courgette. Dus ook dat is een optie ter vervanging!
Geïnspireerd op het recept voor garnalen-mangosalade uit Delicious juli 2014
Wat heb je nodig?
200 g (bruine) rijstnoedels
arachideolie
24 middelgrote scampi
gemalen koriander en gember
zout
2 groene papaja’s
1 komkommer, gehalveerd en zaadlijsten verwijderd
250 g gemengde kerstomaten
3 pijpajuintjes, in dunne ringen
basilicumblaadjes, fijngesneden
korianderblaadjes, fijngesneden
muntblaadjes, fijngesneden
Voor de dressing
2 teentjes look, fijngehakt
4 korianderwortels (of de steeltjes van je bosje koriander), fijngehakt
3 el geraspte palmsuiker (of rietsuiker of lichtbruine suiker)
3 el vissaus
1/2 rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt (of meer, afhankelijk van de scherpte en eigen voorkeur)
sap van 2 limoenen
Hoe ga je tewerk?
Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet af en spoel goed met koud water.
Knip in kleinere stukjes.
Snij papaja en komkommer in julienne. Dit kan met de spiraalsnijder, mandoline, of ouderwets met de hand.
Meng in een grote kom met de kerstomaten, pijpajuin en gehakte kruiden.
Voor de dressing meng je alle ingrediënten in een kommetje. Als je palmsuiker gebruikt, moet je goed roeren om deze volledig te laten oplossen in het limoensap.
Verhit een scheutje arachide-olie in de wok.
Gooi er de scampi bij en roerbak in enkele minuten gaar.
Kruid ze met gemalen gember, koriander en zout.
Meng de salade met de rijstnoedels en de scampi.
Overgiet met de dressing en roer goed door elkaar.
Geniet van de Thaise smaken!
0 reacties