Voor het verjaardagsfeestje van zondag had ik ook nog een tweede recept klaarliggen. Iets dat de zoetigheid van de andere taart zou doen vergeten, iets voor mensen die niet gek zijn van chocolade of van zware taarten, iets met wat meer fruit en frisheid… In eerste instantie was ik van plan de tarte au citron van Cuberdon & Macaron te maken, maar ik koos uiteindelijk voor een Amerikaanse variatie op hetzelfde thema: key lime pie, volgens een recept uit Elle Eten.
Het begon allemaal heel goed, ik cutterde en klopte erop los (met de mixer welteverstaan), en de taart begon meer en meer vorm te krijgen toen ik ze met vulling en al de oven in schoof. Ik klopte de merengue in mijn kitchenaid, en moest die dan enkel nog op de taart scheppen. Intussen was het al half tien ’s avonds en was ik klaar om de zetel in te duiken met een zak chips en een gin-tonic.
Maar neen, de taart besliste daar anders over. Toen ik ze uit de oven nam om er de merengue op te smeren, vergat ik een fractie van een seconde dat ik een vorm met losse bodem gebruikt had, en voor ik het wist was het “bye bye, key lime pie”. Mijn oven en keukenvloer waren helemaal besmeurd met lemoncurd en koekjeskruim… Enfin, een kleine apocalyps op dit avondlijk uur…
Proeven zal dus voor een andere keer zijn, alsook de smakelijke foto van de pronte taart op een chique gebakstandaard, maar ik ben er vrij zeker van dat ze yummie is, gezien ik van alle componenten apart geproefd heb. Toch wilde ik jullie het recept niet onthouden. Bij deze…
Wat heb je nodig?
Voor de bodem
250 g digestive biscuitjes (of een ander droog koekje)
75 g boter
Voor de vulling
150 g boter
130 g rietsuiker
4 limoenen
4 losgeklopte eieren
Voor het schuim
4 eiwitten
75 g kristalsuiker
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maal de koekjes fijn en voeg er de gesmolten boter aan toe tot je de textuur van nat zand krijgt.
Bekleed een ingevette taartvorm met het biscuitmengsel en maak een opstaand randje.
Zet in de koelkast tot gebruik.
Smelt voor de vulling de boter met de rietsuiker op laag vuur.
Als de suiker gesmolten is, voeg je er het sap en de rasp van de limoenen aan toe.
Laat even opkoken.
Voeg de losgeklopte eieren toe onder voortdurend roeren en blijf zachtjes verwarmen tot het mengsel begint te dikken.
Giet in de vorm en zet ongeveer 20 minuten in de oven.
Klop intussen de eiwitten stijf.
Voeg halverwege lepel per lepel de suiker toe.
Klop verder tot de merengue in pieken blijft staan.
Neem de taart uit de oven en laat ze niet vallen!
Bedek met eiwit.
Zet onder een hete grill tot de bovenkant goudbruin is.
Laat afkoelen.
Serveer ijskoud.
wat zonde dat hij niet gelukt is! ik heb eerder key lime gemaakt (met suiker!) een keer met eiwit er boven op, en een keer met eiwit erdoor. Allebei wel ok maar beetje droog. mijn nieuwe recept is echt super makkelijk en lekker smeuïg! al ben ik ook wel heel benieuwd hoe deze versie zou zijn gelukt 😀
Ik mis wel een foto van het eindresultaat 🙂
Ik ook! 😉
Mmm, dat recept ga ik ook ns uittesten!
ooh, zo jammer! Zelf zonder foto van de afgewerkte taart krijg ik er goesting door…
Ik ook eigenlijk… En zeggen dat we net van een vijfdelig etentje komen… 😉