Nigella’s Christmas Kitchen is mijn absoluut favoriete programma in deze tijd van het jaar. Een prachtige, voluptueuze vrouw die over het scherm schrijdt, in het stemmig decor van een tot in de puntjes uitgedoste, maar toch nonchalante keuken en duizenden kerstlichtjes, die de meest delicieuze lekkernijen uit de oven haalt op de tonen van jazzy kerstdeuntjes. De VRT, en zelfs de BBC dit jaar, hebben echter geen gehoor naar mijn wensen, en dus dank ik de heer voor de digicorder, waar ik jaarlijks mijn hartje kan ophalen aan Nigella en haar kerst-heerlijkheden.
Het is dan ook geen wonder dat, vanaf de eerst aanblik van de rood-groene cover van “Nigella’s Kerst” in de Fnac, ik mij al een weg aan het banen was naar de kassa. Ik heb nog niet zo heel veel receptjes uitgeprobeerd, maar alleen al het bladeren door de “treats” brengt mij in een instant-kerstsfeer!
De hapjes in het boek zijn trouwens echte aanraders, ook deze Aziatische krabkoekjes. Met een minimum aan inspanning krijg je een maximum aan resultaat. De koekjes zijn heerlijk gekruid, zacht genoeg om bij verschillende aperitieven te passen, maar ook pittig genoeg om niet meteen te vergeten. Ik serveer ze met chilisaus en partjes limoen, die je er naar wens boven kan uitknijpen.
Dit recept is voldoende voor 40 krabkoekjes.
Wat heb je nodig?
400 g surimivlokken (of – als je geen budgetbeperkingen hebt – krab)
4 lente-uitjes in fijne ringetjes
1 geperst teentje look
2 koffielepels wasabi (of mierikswortelpasta)
2 koffielepels rijstazijn
3 koffielepels sojasaus
1 ei
100 g paneermeel of vers broodkruim
arachide-olie
partjes limoen en chilisaus voor erbij
Hoe ga je tewerk?
Doe de surimi in een grote mengkom.
Voeg er de lente-ui, look, wasabi, rijstazijn en sojasaus aan toe.
Meng goed.
Klop het ei los en voeg het bij het surimimengsel.
Voeg het paneermeel toe en meng tot je een massa krijgt die een beetje kleeft.
Voeg eventueel extra paneermeel toe als het mengsel nog te nat is.
Vorm balletjes ter grootte van een walnoot en leg op een schaal bedekt met plasticfolie.
Dek af met plasticfolie en zet een nacht in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 120 °C.
Verwarm een halve centimeter olie in een koekenpan.
Bak de krabkoekjes (bevroren en wel) rondom goudbruin.
Leg ze in een met bakpapier beklede ovenschaal.
Bak ze 20 minuten in de oven.
Serveer met partjes limoen en chilisaus.
0 reacties