Een kruimelige, volzoete taart met rijp zomerfruit onder een krokante korst en een dun dakje van poedersuiker: deze cake met nectarine en bosbessen is gewoon hét perfecte baksel voor dit seizoen. Hij vergt geen grote inspanningen of zeldzame ingrediënten, smaakt heerlijk vertrouwd en staat daarenboven in een handomdraai op tafel. En zeg nu zelf: wie lust zo’n genoegdoenend gebak nu niet?!
Ik vond dit eenvoudig recept bij schrijver en tv-kok Nigel Slater, die op de BBC bijna poëtisch kookprogramma’s presenteert. Daarin zie je hem met sprekend gemak in zijn keuken en tuin aan het werk, alsof hij gewoon tegen zijn moeder aan het praten is en de recepten al jaren in de familie zitten. Intussen heeft hij ook een vaste rubriek in The Guardian, en het is daar dat ik deze zomerse cake terugvond.
Deze cake met nectarine en bosbessen is de verpersoonlijking van de zomer: zachte amandelen, zoete nectarines en een klein beetje scherpte in de vorm van openbarstende bosbessen. Maak een klassiek cakebeslag met gemalen amandelen, meng er het zomerfruit door en probeer genoeg geduld te hebben als de zoete aroma’s je huis vullen terwijl de cake een goudbruin korstje krijgt in de oven. Werk af met een beetje poedersuiker en serveer lauw of (als je zolang kan wachten) op kamertemperatuur.
Bron: Nigel Slater voor The Guardian
Wat heb je nodig?
175 g boter op kamertemperatuur
175 g kristalsuiker
2 eieren
1 tl vanille-essence
175 g zelfrijzende bloem
100 g amandelpoeder
2 rijpe nectarines
150 g bosbessen
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Bekleed de bodem van een springvorm (24 cm diameter) met bakpapier en vet de randen licht in met boter.
Klop boter en suiker luchtig met de mixer.
Meng er één voor één de eieren door en nadien ook de vanille-essence.
Roer er lepel voor lepel de bloem en tot slot het amandelpoeder door.
Snijd de nectarines in blokjes.
Roer samen met de bosbessen voorzichtig door het cakebeslag.
Stort het beslag in de springvorm.
Bak de cake in 70 minuten goudbruin. (test met een satéstokje: als die er droog (zonder dat er beslag aankleeft) weer uitkomt, is de cake gaar)
Laat 10 minuten afkoelen op een rooster.
Ga met een mes langs de rand, ontvorm en laat verder afkoelen.
Serveer de cake met nectarine en bosbessen.
0 reacties