Cake met nectarine en bosbessen

13 augustus 2016 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Een kruimelige, volzoete taart met rijp zomerfruit onder een krokante korst en een dun dakje van poedersuiker: deze cake met nectarine en bosbessen is gewoon hét perfecte baksel voor dit seizoen. Hij vergt geen grote inspanningen of zeldzame ingrediënten, smaakt heerlijk vertrouwd en staat daarenboven in een handomdraai op tafel. En zeg nu zelf: wie lust zo’n genoegdoenend gebak nu niet?!

Cake met nectarines en bosbessen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik vond dit eenvoudig recept bij schrijver en tv-kok Nigel Slater, die op de BBC bijna poëtisch kookprogramma’s presenteert. Daarin zie je hem met sprekend gemak in zijn keuken en tuin aan het werk, alsof hij gewoon tegen zijn moeder aan het praten is en de recepten al jaren in de familie zitten. Intussen heeft hij ook een vaste rubriek in The Guardian, en het is daar dat ik deze zomerse cake terugvond.

Nectarine / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Deze cake met nectarine en bosbessen is de verpersoonlijking van de zomer: zachte amandelen, zoete nectarines en een klein beetje scherpte in de vorm van openbarstende bosbessen. Maak een klassiek cakebeslag met gemalen amandelen, meng er het zomerfruit door en probeer genoeg geduld te hebben als de zoete aroma’s je huis vullen terwijl de cake een goudbruin korstje krijgt in de oven. Werk af met een beetje poedersuiker en serveer lauw of (als je zolang kan wachten) op kamertemperatuur.

Bron: Nigel Slater voor The Guardian

Wat heb je nodig?

175 g boter op kamertemperatuur
175 g kristalsuiker
2 eieren
1 tl vanille-essence
175 g zelfrijzende bloem
100 g amandelpoeder
2 rijpe nectarines
150 g bosbessen

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 170 °C.
Bekleed de bodem van een springvorm (24 cm diameter) met bakpapier en vet de randen licht in met boter.

Klop boter en suiker luchtig met de mixer.
Meng er één voor één de eieren door en nadien ook de vanille-essence.
Roer er lepel voor lepel de bloem en tot slot het amandelpoeder door.

Nectarine door het cakebeslag mengen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Snijd de nectarines in blokjes.
Roer samen met de bosbessen voorzichtig door het cakebeslag.
Stort het beslag in de springvorm.

Beslag in springvorm storten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Bak de cake in 70 minuten goudbruin. (test met een satéstokje: als die er droog (zonder dat er beslag aankleeft) weer uitkomt, is de cake gaar)

Cake laten afkoelen in springvorm / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Laat 10 minuten afkoelen op een rooster.
Ga met een mes langs de rand, ontvorm en laat verder afkoelen.

Serveer de cake met nectarine en bosbessen.

Cake met nectarine en bosbessen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nog enkele gebakrecepten

Pruimencake met streusel

Pruimencake met streusel

Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag. Ik bak deze pruimencake in...

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest