Acht tips voor een haalbaar ontbijt

5 oktober 2015 | Een lepeltje lekkers, Ontbijt en brunch

‘s Ochtends staan we altijd rustig op. Ik douche mij eerst, neem uitgebreid de tijd om mijzelf te verzorgen met heerlijke crèmekes, en duik in mijn hippe outfit. Ik haal de kindjes uit bed, ze zijn al eventjes wakker maar hebben rustig nog wat in hun bedje gelegen tot ik hen kwam halen. Ze doen goedgezind hun kleren aan, en een kwartiertje later zitten wij allemaal vredig aan de ontbijttafel, te genieten van zelfgemaakte pannenkoeken of wentelteefjes, en wordt er gelachen en honderduit verteld over de komende dag.


Zo gaat het hier dus niet, ‘s ochtends. Meestal is het eerder het tegenovergestelde. Ik rol slaapdronken uit bed en strompel naar de badkamer. Met een beetje tegenslag heeft één van mini’s mij gehoord, en komt die half slapend de badkamer binnengelopen. Er wordt al eens gezeurd en gezaagd omdat mama nog in de douche staat. Ik ben al blij als ik nog wat concealer kan smeren om die dikke wallen onder mijn ogen te verbergen. En zoek dan gauw de kleren bij elkaar die níet in de was zitten, wél gestreken zijn, en hopelijk toch een beetje bij elkaar passen. Nadat ik de meisjes één voor één in hun outfit gehesen heb, ontbijten we met wat het gemakkelijkst voorhanden is: boterhammen met confituur, “coco” (= speculoospasta) of hagelslag met mega-mindyschildjes, waarover altijd een beetje ruzie moet gemaakt worden over wie nu de meeste roze of blauwe heeft.

Beweren dat ik ‘s morgens het toonbeeld van huisvlijt ben: dat zou een flagrante leugen zijn. Neen, ik ben geen ochtendmens. En sinds de kindjes er zijn, ben ik ook nog eens een slechte slaper, dus het verbetert er niet op. Toch heb ik met de jaren enkele trucjes verzameld om de ochtenden voor ons allemaal nét iets draaglijker te maken, en ervoor te zorgen dat we allemaal met een (relatief) gezond ontbijt op stap kunnen. Ik deel hier graag mijn tips met jullie.

 • Een goeie gewoonte
  Maak er een gewoonte van om ‘s ochtends te ontbijten. Als je dat niet doet, zal je het gevoel hebben dat je niets binnenkrijgt en dat je geen honger hebt. Als je jezelf gewoon maakt om ‘s ochtends iets (kleins) te eten, dan krijg je na een paar dagen sowieso zin in iets lekkers.
 • Voorbereiding voor een snelle start
  Vroeger zou ik mijn huidige zelf zót verklaard hebben, maar nu ben ik de voorzienigheid zelve: ‘s avonds wordt de tafel gedekt, de koffiezet gevuld en de brooddozen klaargezet in de koelkast. Dat zorgt ervoor dat we ‘s ochtends wat tijd winnen en meteen aan het ontbijt kunnen beginnen. De koffiezet programmeer ik zodat de geur mij al tegemoet komt als ik in de badkamer nog een mini probeer te overtuigen haar been in een broekspijp te steken.
 • Tijd maken
  Acht tips voor een haalbaar ontbijt
  • Pin

  Dit lijkt mij één van de belangrijkste tips. Sta tien minuten vroeger op, en neem de tijd om écht te ontbijten. Eten terwijl je in de auto zit, of zelfs al voor je computer: het is niet echt gezond. Voor je het weet, verval je in slechte gewoonten: een croissant onderweg, enkel een kop koffie, een voorverpakte koek: het is allemaal snel en gemakkelijk gekocht, maar het draagt niets bij aan de energie die je tijdens een drukke dag gaat verbruiken.
 • Hydrateren voor een goeie start
  Het állerbelangrijkste na een (goede) nachtrust is drinken: je lijf heeft net 8 uur zonder water gezeten en snakt naar een druppeltje vocht. De beste manier om meteen goed te starten is een groot glas water drinken. Hierin kan ik zelf ook nog wel wat bijleren…
 • Drink góeie koffie
  Als je geen koffie drinkt, mag je deze gerust overslaan. Maar als je dat wel doet: waarom zou je genoegen nemen met die kop warm bruin water uit de bedrijfskantine? Koop onderwerg een lékkere koffie in een goeie koffiebar, neem zelf je koffiezet mee naar het werk, of leg een voorraadje filters aan en neem je waterkoker mee. Mijn ervaring is dat ik sowieso minder koffie drink als het lekkere is.
 • Verandering van spijs doet eten
  Acht tips voor een haalbaar ontbijt
  • Pin
  De leukste maaltijd op vakantie vind ik zonder twijfel het ontbijt. De ruime keuze, de nieuwe producten en bereidingen: het dóet eten. Niets dat je tegenhoudt om hiervan thuis gebruik te maken: kies eens voor een andere soort brood, neem in die leuke kruidenierswinkel een ambachtelijk confituurtje mee, of maak de avond voordien een frisse fruitsalade.
 • Think outside the box
  Geen zoetebek? Eet een toast met avocado, een hardgekookt eitje of een stukje Franse kaas. Liever geen brood? Bereid een smoothie met (diepvries)fruit, zuivel en een handje havervlokken. Of bak in het weekend muffins, vries ze in en leg elke avond één in de koelkast voor de volgende ochtend.
  Acht tips voor een haalbaar ontbijt
  • Pin
 • Inspelen op de voormiddagdip
  Ook al ontbijt ik elke dag, rond half elf krijg ik toch alweer “een goestingske”. Als ik dat moment thuis niet voorzie, sta ik binnen het half uur aan de snoepautomaat. Ik probeer elke dag dus al iets in mijn tas te stoppen voor de ochtenddip: een (gezonde) koek, een banaan, wat noten, … Als het even kan, kies ik voor voedingsmiddelen met trage suikers, zodat ik het gemakkelijk kan uithouden tot de middagpauze.

Voor alle duidelijkheid: de meeste fotootjes hierboven zijn van “speciale” ontbijten: vaderdag, kerst, vakantie. Door de week ziet de tafel er heel gewoon uit. En ook ondanks het toepassen van bovenstaande tips, verloopt het hier niet altijd even vlot. Er zijn dagen dat ik al 5 keer kwaad geweest ben nog voor ik de eerste hap van mijn boterham neem. Maar er zijn ook dagen dat het allemaal erg rustig verloopt en iedereen redelijk goed gezind aan de dag kan beginnen. En daaraan trekken we ons op als het weer eens “one of those days” is…

Heb jij nog tips voor een vlotte ochtendrush? 

Nog meer ontbijtrecepten

Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar

Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar

Vandaag heb ik nog eens een rasecht brunchgerecht voor jullie: blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar. Een heerlijk gerecht met de smaken van de lente en wat extra pit van de mosterdkaviaar. Voeg er de smeuïgheid van burrata, het zoute van de parmezaan en het...

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Smoothie met amandelmelk en zomerfruit

Smoothie met amandelmelk en zomerfruit

Met dit zomerweer smaakt er niets zo lekker als een koud drankje. Dus waarom deze smoothie met amandelmelk, framboos en perzik niet eens proberen? Ik gebruik hier de nieuwe amandelmelk van Campina: die geeft een smeuïg resultaat, vederlicht als een wolkje. Voor de...

11 Reacties

 1. Elke

  Waw, zo dacht ik. Stiekem stikjaloers. Die heeft dat allemaal mooi voor elkaar.
  Oef … dacht ik een beetje verder. Het was maar een droom …

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers
 2. Josie

  Haha, die eerste alinea… Ik was er echt mee weg 🙂
  Handige tips, je hebt volledig gelijk! Ik doe veel zoals jij, met dat verschil dat ik echt een enorme ochtendmens ben 🙂

  Antwoord
 3. fieke

  Leuke blogpost, en die intro is geweldig. Ik was er ook helemaal mee weg :-).
  Volgens mij is de moraal van het verhaal: ontbijten zonder kinderen is rustig en vredig, eens er kinderen zijn is dat niet meer zo 🙂

  Antwoord
 4. Geertrui Eeckhout Blog: Truitjeroermeniet

  Hahaha, zoooo herkenbaar allemaal 🙂 Ben al blij dat ik niet de enige ben waar het wat hektisch verloopt. Sommige tips pas ik ook toe, maar van tijd tot tijd (vaak) verval ik wederom om structuurluiheid 😉

  Antwoord
 5. ohladybake

  hoi annelies, heel herkenbaar hoor.
  ‘s avonds dek ik de tafel en zet ik alles al op tafel die er kan op staan.
  ook de boterhamdozen worden klaar gezet.
  ‘s morgens hoef ik enkel maar de boterhamdozen te vullen en staat alles zo goed als klaar op de tafel…en als ik het eens vergeten ben verlies ik meteen kostbare minuten…
  alleen dat ontbijten op het gemak hoort er niet altijd bij voor mij…soms eet ik gewoon terwijl ik alles aan het voorbereiden ben…dat is een gewoonte die ik misschien moet afleren
  liefs

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Hier verloopt het ook niet altijd even kalm hoor! Maar ik probeer wel vast te houden aan voldoende tijd maken, dat is al een eerste stap. Maar ja, met kleine kindjes heb je nu eenmaal (spijtiggenoeg) niet over alles controle hé! 😉

   Antwoord
 6. trijnewijn

  Ik was er bijna ingetrapt bij je inleiding 😉 Leuke en herkenbare post!

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers
 7. ElsS

  leuke post en heel herkenbaar 🙂

  Antwoord
 8. ElsS

  leuke post en heel herkenbaar 🙂

  Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest