Rolcake

Al enkele dagen heb ik goesting in iets lekkers… Talloze tripjes naar de supermarkt, en evenveel smakeloze koekjes en zakken chips later, was dat nog steeds niet over. En toen kreeg ik ineens een flashback. Ik was ineens weer acht jaar oud en zat aan de keukentafel te wachten tot mijn mama een heerlijk dampende bakplaat uit de oven haalde. De schaal werd omgekeerd op een natte handdoek, enkele minuten later kwam er nog wat confituur aan te pas, en voor ik het goed en wel besefte stond er een bordje met een sneetje rolcake voor mijn neus. De smaak was zalig zoet, smeuïg doordat de cake nog een beetje warm was en de laag zelfgemaakte confituur van zongerijpte aardbeien uit eigen tuin net dik genoeg was.

En dus wist ik meteen wat me te doen stond: dit retro gebak nog eens uit de keuken toveren! Ik heb het recept van Goe Gebakken (uit de tijd dat Sofie Dumont nog een nobele onbekende was en daar in de beslagkommen stond te roeren) gebruikt. Het is niet zo moeilijk, maar als je een beetje bang bent van de bain-marie, kan je het ook vereenvoudigen door het ei-suiker-mengsel niet te verwarmen en de twee samen gewoon wit te kloppen. Bloem en maïzena spatel je er voorzichtig door, om te vermijden dat alle lucht die je zorgvuldig in het beslag geklopt hebt, meteen weer verdwijnt. Spatel wel genoeg, anders zit je met klonters en dat is ook niet meteen smakelijk. Ik heb de rolcake op het einde in amandelschilfers gerold, maar je kan ook voor iets anders, zoals gehakte hazelnoten of pistaches, kiezen.

Wat heb je nodig? 

250 g eieren (in mijn geval waren dat er 4)
100 g suiker
50 g bloem
50 g maïzena
25 g boter
bloemsuiker
75 g geschaafde amandelen
200 g aardbeienconfituur

Hoe ga je tewerk? 

Klop de eieren los.
Voeg er de suiker aan toe, meng even en zet de kom op een warmwaterbad (au bain-marie). IMG_4039 Klop de eieren luchtig tot je de consistentie van hollandaise krijgt. IMG_4040 Neem van het vuur en blijf kloppen tot het beslag dikker wordt en helemaal afgekoeld is. IMG_4042 Verwarm de oven voor op 230 °C.
Zeef de bloem en maïzena, voeg toe aan het eimengsel en spatel het er luchtig door.
Smelt de boter en spatel deze ook door het beslag. IMG_4044 Bedek een bakplaat met bakpapier.
Giet er het beslag op en strijk glad met een paletmes. IMG_4045 Bak in 7 à 10 minuten gaar en goudbruin. IMG_4046 Leg intussen een vochtige handdoek op een rooster en bestuif met poedersuiker.
Keer er de cake op om. IMG_4048 Laat volledig afkoelen.

Giet de amandelschilfers in de bakplaat en rooster ze goudbruin in de oven.
Verwarm de confituur met een scheutje water.
Verwijder voorzichtig het bakpapier van de cake en leg hem op een nieuw stuk.
Bestrijk de cake rijkelijk met de aardbeienconfituur (met een borsteltje).
Rol meteen op. Je kan het bakpapier gebruiken om de rol wat aan te spannen.
Laat de rol even rusten op de naad.
Bestrijk ook de buitenkant volledig met confituur. IMG_4050 Rol in de amandelschilfers en snij de eindjes recht. IMG_4052 Geniet van het retrogevoel bij een kopje koffie :-).

Print Friendly, PDF & Email

Laat me weten wat je ervan vindt!