Macaroni met zoete aardappel en salie

Macaroni met zoete aardappel en salie / www.eenlepeltjelekkers.be

De grijze tinten buiten zetten mij aan om binnen alvast wat extra kleur op mijn bord te toveren. Waar ik al lichtjes begin te verlangen naar de lente – naar lange strandwandelingen, frisse voorjaarsgroenten en de schaduw die de eerste zonneschijn op mijn stadsbalkonnetje werpt – is het in realiteit spijtiggenoeg nog steeds winter van de slechtste soort. Wind, regen en een algehele kleurloosheid wisselen elkaar af. Dat smeekt gewoon om een hartig, kleurrijk gerecht op je bord. En deze macaroni met zoete aardappel maakt dat allemaal waar.

Het recept haalde ik uit het laatste boek van Nigella Lawson, dat na een tweede, derde en vierde lezing toch net iets minder bevalt dan haar vroeger werk. De goddelijke huisvrouw haarzelf, die kookt met kokosolie, speltmeel en amandelmelk: het lijkt een beetje op vloeken in de kerk. Maar met dit gerecht doet ze haar reputatie alle eer aan: waar ik twee weken terug nog een lichte macaroni serveerde, is deze variant zo mogelijk nóg zwaarder dan het al niet erg slanke origineel. De koolhydraten swingen de pan uit. Maar laat dát nu net het recept voor een troostende, vullende en bevredigende wintermaaltijd zijn.

Laat je dus niks wijsmaken: de gezondhypes zijn aan Nigella niet besteed, en waarom dan wel aan jou?! Als zelfs zij er zo goed blijft uitzien na dit gerecht, en het zelfs opneemt in haar “gezond” boek door de heilzame eigenschappen van de zoete aardappel, dan kan het bij jou toch ook geen kwaad. Eens zondigen af en toe: het moet kunnen. Zeker als dat betekent dat je van deze zaligmakende ovenschotel mag smullen tot het laatste korstje uit de pan geschraapt is.

Bron: Simply Nigella van Nigella Lawson

Wat heb je nodig?

500 g zoete aardappels, geschild en in grote stukken
300 g macaroni
60 g boter
3 el bloem
500 ml melk
1 tl mosterd
snuifje paprikapoeder
75 g feta
125 g cheddar
enkele salieblaadjes, gehakt
peper en zout

Hoe ga je tewerk?

Zoete aardappel in blokjes snijden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Breng een grote pot water aan de kook en zout royaal.
Kook de zoete aardappel in 10 minuten gaar.
Schep met een visspaan uit de pot en kook er nu de macaroni in gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Prak de aardappel tot een grove puree.

Maak intussen de kaassaus.
Smelt de boter.
Voeg de bloem toe en bak even zacht aan tot het mengsel naar gebakken koekjes geurt.
Leng geleidelijk aan met melk en laat even doorkoken tot je een mooi gebonden saus bekomt.
Roer er mosterd, paprikapoeder, feta en het grootste deel van de cheddar door.
Kruid naar smaak met peper en zout.

Pasta met bechamel mengen
Giet intussen de pasta af, en meng samen met de zoete aardappelpuree door de bechamelsaus.
Schep in een ovenschaal.

Macaroni bestrooien met extra cheddar en salie

Verdeel er de rest van de cheddar en de gehakte salie over.
Bak in 30 minuten goudbruin.

Serveer de macaroni met zoete aardappel en salie.

Macaroni met zoete aardappel en salie

Print Friendly

9 thoughts on “Macaroni met zoete aardappel en salie

  1. Volgens mij geen bloemsmaak. Net zoals bij gewone bereiding moet je saus wat tijd geven om de bloemsmaak eruit te laten. Maar ik had graag van jou geweten of dat ook effectief zo is 😉
    Mijn toekomstige gasten zullen je dankbaar zijn 🙂

    Water komt in elk geval in mijn mond als ik jouw receptje lees…

  2. Hey Annelies,
    Ik maak al een tijdje mijn witte (kaas)sauzen zonder boter. Dat kan het aantal calorieën van dit gerechtje en andere gerechtjes misschien wat naar beneden halen?
    Ik gebruik een eetlepel vloeibare bloem op 100ml melk of op 200ml melk afhankelijk van gewenste dikte van de saus. Shaken in mijn (Tupperware-)shaker – belangrijk dat er zo een “wieltje” in je shaker zit, zodat bloem goed door de melk kan opgenomen worden, zodat je geen klonters hebt. Dan de pan in en kloppen, zodat bloem niet aan de bodem van de pan blijft kleven.
    Kruiden met peper, zout, nootmuskaat en kaas (voor kaassaus) en klaar is kees…
    Ben wel benieuwd of je smaak van deze boterloze saus even lekker vindt als met boter. Jij als foodie hebt daar veel meer ervaring mee dan ik… Ik vind ze elk geval lekker!
    Groetjes
    Ellen

Laat me weten wat je ervan vindt!