Boeket van bloemenkoekjes

20 juni 2015 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Ze vegen snottebellen en traantjes weg, jammeren mee over een geschaafde knie. Ze houden handjes vast en tillen treurige peuters op. Ze lezen verhaaltjes, zingen liedjes, leren versjes en maken vader- en moederdagcadeautjes van bedenkelijk geverfde stukken papier. De juffen en meesters… ze zijn een heel jaar in de weer met onze (b)engeltjes, en dat met een overtuiging en enthousiasme dat ik zelf niet zou kunnen opbrengen als ik elke dag tussen 25 kinderen zou staan. En dus verdienen ze het dubbel en dik om eens in de bloemetjes gezet te worden aan het einde van het schooljaar.

En de bloemetjes mag je letterlijk nemen, want ik heb een boeket van bloemenkoekjes in elkaar geknutseld.  Kies een avond of – nog beter – een weekenddag waarop je niets anders gepland hebt, want dit vraagt wel wat tijd en geduld. Het deeg voor de koekjes kan je gemakkelijk vooraf maken en een week in de koelkast, of tot 3 maand in de vriezer, bewaren. De koekjes kan je ook een tweetal dagen voordien bakken, en bewaren in een luchtdichte doos. Maar het  decoreren hou je best voor de dag voordien.

Eens je de koekjes uit de oven gehaald hebt, moet je snel werken om er de stokjes in te steken. Net uit de oven zijn de koekjes immers nog niet hard, maar hoe meer ze afkoelen, hoe harder ze worden. En eens dat gebeurt, kan je de bloemetjes dus niet meer van een steeltje voorzien…

De juiste consistentie van het glazuur vinden, is even wat “trial and error”, maar je hoeft echt geen bakwonder te zijn om dit tot een goed einde te brengen. Hou er in elk geval rekening mee dat het glazuur altijd beter te dik dan te dun is, dus voeg extra water in kleine hoeveelheden toe, zodat je de controle behoudt. Als het glazuur te dun is, loopt het te gemakkelijk uit en krijg je geen dekkende kleur. Je kan dit oplossen door extra poedersuiker toe te voegen, maar helemaal perfect zal je het niet meer krijgen.

Dus voila, hier is het dan: het recept voor het boeket van bloemenkoekjes. De juf of meester zal in elk geval héél blij zijn met zo’n eindejaarscadeau!

Inspiratie: “Koekjes, cupcakes en taarten voor kinderfeestjes” van De Koekjesfee

Wat heb je nodig?

Genoeg voor +/- 40 koekjes
1 portie zanddeeg
koekjesuitstekers in de vorm van bloemen
satéstokjes
500 g bloemsuiker
80 g eiwit (van +/- 3 eieren)
voedingskleurstof (ik gebruikte rood, roos, oranje en geel)
water
spuitzak met spuitmondje om te decoreren, nr. 2

Voor de afwerking
een bloempot
een blok oasis

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Rol het zanddeeg uit tot +/- 5 mm dik.


Steek er bloemenvormpjes uit in verschillende groottes.
Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak in 8 minuten goudbruin.

Steek in elk bloemenkoekje een satéstokje en laat afkoelen op een rooster.

Maak intussen het eiwitglazuur.
Schep de bloemsuiker in de mengkom van de keukenrobot en giet er de eiwitten bij.
Laat eerst rustig kloppen en verhoog de snelheid eens alle suiker is opgenomen.


Klop stijf tot het glazuur in pieken omhoog staat.

Verdeel het glazuur over 4 kommetjes.


Kleur elk glazuur naar eigen voorkeur (voor een intense kleur moet je vrij veel kleurstof toevoegen).
Voeg aan elk kommetje een beetje water toe en roer door. Je wilt een licht vloeibare consistentie bekomen, waarmee je lijntjes kan spuiten die niet uitlopen.

Vul een spuitzak met het glazuur.


Spuit lijntjes op de bloemenkoekjes: de omtrek en het hartje, elk in een andere kleur.

Leng het glazuur verder aan met water tot vloeibaar. Het moet nog steeds dik zijn, maar als je er met een lepeltje een beetje uitneemt en er terug in laat vallen, moeten de druppels meteen verdwijnen.


Vul nu de bloemblaadjes en hartjes op met het eiwitglazuur in de juiste kleur met een koffielepeltje.
Laat goed drogen (ongeveer een uurtje).

Steek de oasis in de bloempot.
Prik er je bloemtjes in.
Je boeket van bloemenkoekjes is klaar!

Nog enkele gebakrecepten

Pruimencake met streusel

Pruimencake met streusel

Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag. Ik bak deze pruimencake in...

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

4 Reacties

  1. Myriam

    Ik heb de meest grenzeloze bewondering voor mensen die dit realiseren. Zelf word ik al bloed nerveus bij de gedachte alleen al. Maar hoe dan ook is de tijd van de juffen en meester traktaties hier al lang voorbij…

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Tja, nochtans niet mijn “forte”, maar als ik er mijn gedacht op zet, lukt het voor die ene keer wel! 🙂

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest