Boeket van bloemenkoekjes

Boeket van bloemenkoekjes

Ze vegen snottebellen en traantjes weg, jammeren mee over een geschaafde knie. Ze houden handjes vast en tillen treurige peuters op. Ze lezen verhaaltjes, zingen liedjes, leren versjes en maken vader- en moederdagcadeautjes van bedenkelijk geverfde stukken papier. De juffen en meesters… ze zijn een heel jaar in de weer met onze (b)engeltjes, en dat met een overtuiging en enthousiasme dat ik zelf niet zou kunnen opbrengen als ik elke dag tussen 25 kinderen zou staan. En dus verdienen ze het dubbel en dik om eens in de bloemetjes gezet te worden aan het einde van het schooljaar.

En de bloemetjes mag je letterlijk nemen, want ik heb een boeket van bloemenkoekjes in elkaar geknutseld.  Kies een avond of – nog beter – een weekenddag waarop je niets anders gepland hebt, want dit vraagt wel wat tijd en geduld. Het deeg voor de koekjes kan je gemakkelijk vooraf maken en een week in de koelkast, of tot 3 maand in de vriezer, bewaren. De koekjes kan je ook een tweetal dagen voordien bakken, en bewaren in een luchtdichte doos. Maar het  decoreren hou je best voor de dag voordien.

Eens je de koekjes uit de oven gehaald hebt, moet je snel werken om er de stokjes in te steken. Net uit de oven zijn de koekjes immers nog niet hard, maar hoe meer ze afkoelen, hoe harder ze worden. En eens dat gebeurt, kan je de bloemetjes dus niet meer van een steeltje voorzien…

De juiste consistentie van het glazuur vinden, is even wat “trial and error”, maar je hoeft echt geen bakwonder te zijn om dit tot een goed einde te brengen. Hou er in elk geval rekening mee dat het glazuur altijd beter te dik dan te dun is, dus voeg extra water in kleine hoeveelheden toe, zodat je de controle behoudt. Als het glazuur te dun is, loopt het te gemakkelijk uit en krijg je geen dekkende kleur. Je kan dit oplossen door extra poedersuiker toe te voegen, maar helemaal perfect zal je het niet meer krijgen.

Dus voila, hier is het dan: het recept voor het boeket van bloemenkoekjes. De juf of meester zal in elk geval héél blij zijn met zo’n eindejaarscadeau!

Inspiratie: “Koekjes, cupcakes en taarten voor kinderfeestjes” van De Koekjesfee

Wat heb je nodig?

Genoeg voor +/- 40 koekjes
1 portie zanddeeg
koekjesuitstekers in de vorm van bloemen
satéstokjes
500 g bloemsuiker
80 g eiwit (van +/- 3 eieren)
voedingskleurstof (ik gebruikte rood, roos, oranje en geel)
water
spuitzak met spuitmondje om te decoreren, nr. 2

Voor de afwerking
een bloempot
een blok oasis

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Rol het zanddeeg uit tot +/- 5 mm dik.

Bloemetjes uit zanddeeg steken
Steek er bloemenvormpjes uit in verschillende groottes.
Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak in 8 minuten goudbruin.

Stokjes in bloemenkoekjes steken

Steek in elk bloemenkoekje een satéstokje en laat afkoelen op een rooster.

Bloemenkoekjes laten afkoelen op een rooster

Maak intussen het eiwitglazuur.
Schep de bloemsuiker in de mengkom van de keukenrobot en giet er de eiwitten bij.
Laat eerst rustig kloppen en verhoog de snelheid eens alle suiker is opgenomen.

Eiwitglazuur maken
Klop stijf tot het glazuur in pieken omhoog staat.

Verdeel het glazuur over 4 kommetjes.

Eiwitglazuur kleuren
Kleur elk glazuur naar eigen voorkeur (voor een intense kleur moet je vrij veel kleurstof toevoegen).
Voeg aan elk kommetje een beetje water toe en roer door. Je wilt een licht vloeibare consistentie bekomen, waarmee je lijntjes kan spuiten die niet uitlopen.

Vul een spuitzak met het glazuur.

Lijntjes spuiten langs omtrek en hartjes
Spuit lijntjes op de bloemenkoekjes: de omtrek en het hartje, elk in een andere kleur.

Leng het glazuur verder aan met water tot vloeibaar. Het moet nog steeds dik zijn, maar als je er met een lepeltje een beetje uitneemt en er terug in laat vallen, moeten de druppels meteen verdwijnen.

Bloemetjes opvullen met eiwitglazuur
Vul nu de bloemblaadjes en hartjes op met het eiwitglazuur in de juiste kleur met een koffielepeltje.
Laat goed drogen (ongeveer een uurtje).

Steek de oasis in de bloempot.
Prik er je bloemtjes in.
Je boeket van bloemenkoekjes is klaar!

Boeket van bloemenkoekjes

Print Friendly

4 thoughts on “Boeket van bloemenkoekjes

  1. Ik heb de meest grenzeloze bewondering voor mensen die dit realiseren. Zelf word ik al bloed nerveus bij de gedachte alleen al. Maar hoe dan ook is de tijd van de juffen en meester traktaties hier al lang voorbij…

    1. Tja, nochtans niet mijn “forte”, maar als ik er mijn gedacht op zet, lukt het voor die ene keer wel! 🙂

Laat me weten wat je ervan vindt!